Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πάνω από το 80% των καθηγητών θέλουν απεργία - ΝΑΙ και από την Ηλεία (VIDEO)



Μαζικά ψήφισαν οι καθηγητές στις συνεδριάσεις των  86 ΕΛΜΕ  σ ε όλη τη χώρα.
Αν και η καταγραφή θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων περισσότεροι από το 80% των καθηγητών ψήφισε υπέρ της απεργίας. Εξάλλου η ψήφος είχε συμβολικό μήνυμα, καθώς από αύριο Τετάρτη το μεσημέρι ισχύει η επίταξη, οπότε οι καθηγητές θέλουν με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να δώσουν το μήνυμά τους.




Δεν έλειψαν όμως και τα «παρατράγουδα».

 Στη Χίο σημειώθηκε μικροεπεισόδιο όταν αστυνομικός του νομού επιχείρησε να επιδώσει στους καθηγητές τα φύλλα της επιστράτευσής τους στη διάρκεια της συνέλευσης της τοπικής ΕΛΜΕ. Τελικά η συνέλευση διακόπηκε και ζητήθηκε από τον αστυνομικό να αποχωρήσει.
Νωρίτερα οι καθηγητές συναντήθηκαν με τον  Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε άρση της επιστράτευσης των καθηγητών, πάγωμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών και διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και ΟΛΜΕ μετά τις πανελλαδικές  εξετάσεις.
Ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Μ. Κεφαλογιάννη από τη πλευρά της Ν.Δ.

Για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της εισήγησης, σε κάθε Γενική Συνέλευση απαιτείται συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή αν κάτι άλλο προβλέπει των Καταστατικών τους.

Σήμερα  θα συνέλθουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στην Αθήνα για να λάβουν την οριστική απόφαση.
Η  εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις είναι η εξής:
  
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας, τα εξής:
Πρόγραμμα Δράσης:
1.      Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων
2.      Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας
3.      Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα
4.      24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013
5.      Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Το παραπάνω πρόγραμμα δράσης έχει ως γενικό πλαίσιο αιτημάτων τα αιτήματα που υπερψηφίστηκαν από την τελευταία Γ.Σ. των Προέδρων  
1.      Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών
2.      Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
3.      Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς
4.      Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας
5.      Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
6.      Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011
7.      Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη
8.      Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα
9.      Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.
Εμφύλιος ΟΛΜΕ - ΑΔΕΔΥ
Διαστάσεις παίρνει η διαφωνία των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ με τους συναδέλφους τους της ΑΔΕΔΥ για την απόφαση της δεύτερης να μην προχωρήσει σε κήρυξη 24ωρης απεργίας στο δημόσιο τομέα την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της εξαγγελθείσας απεργίας της ΟΛΜΕ εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Έτσι μετά την άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ προχώρησε σε ανακοίνωση καταγγελία «σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό» της στάσης της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η οποία, όπως λέει, με τη στάση της «δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».

Έχασαν την πρώτη νομική «μάχη» οι συνδικαλιστές

Παράλληλα, έχασε την πρώτη νομική «μάχη» η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα «πάγωνε» την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των αποφάσεων για επίταξη, αλλά και αίτηση ακύρωσης. Η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο.

Στην προσφυγή της, η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά.

Ακόμη, η ΟΛΜΕ στην αίτησή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η όλη κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης και το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). 


Στην Ηλεία…

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και σε νέα πενθήμερή απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, δήλωσαν κατηγορηματικά οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεγαλειώδους Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ που κατέληξε σε δυναμική πορεία στο κέντρο του Πύργου. Την απόφαση αυτή θα μεταφέρει στην Ολομέλεια των προέδρων, σήμερα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος. Εξάλλου, το ραντεβού των εκπαιδευτικών ανανεώθηκε για σήμερα στις 7:30 το απόγευμα στο 2ο Λύκειο Πύργου, απ’ όπου θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σωματεία και πολίτες, με τους καθηγητές να δηλώνουν έτοιμοι να κάψουν τα Φύλλα Επίταξης που τους επιδόθηκαν.

Ο θυμός, η αγανάκτηση αλλά και ο προβληματισμός είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους εκπαιδευτικούς, που από τη Δευτέρα το πρωί άρχισαν να παραλαμβάνουν τα «Φύλλα Επίταξης» στα σπίτια και στα σχολεία τους, μπροστά στα γεμάτα απορία μάτια των παιδιών και μαθητών τους. Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευσή τους, ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε και χθες το μεσημέρι, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Λυκείου Πύργου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών που με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αντίθεση τους σε όλα αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αλλά κυρίως, αφού αυτό είναι πια το πρωτεύων, να δώσουν την απάντησή τους στην επιστράτευση, με απόφαση για απεργία αλλά και μαζική συμμετοχή όλων στην απεργία.
Η ψηφοφορία
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας τέθηκαν δυο προτάσεις, η μια που κατατέθηκε από τον Αλέκο Αρβανιτίδη (εκ μέρους του ΠΑΜΕ) και αφορούσε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 16 και 17 Μαΐου και ανάλογα με τη συμμετοχή σε κλιμακούμενες 48ωρες και η δεύτερη που αφορούσε την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, η οποία έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία, με ελάχιστες λευκές ψήφους από τους παριστάμενους.
Εξάλλου, ομόφωνα οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν την πρόταση που έθεσε ο Ηλίας Παπαχατζής «Με μαζικούς πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς όρους, επιδιώκουμε την ανατροπή της επιστράτευσης».

Πορεία διαμαρτυρίας
Ακολούθησε δυναμική πορεία των καθηγητών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με πανό και συνθήματα όπως «Ελλάς Ελλήνων επιστρατευμένων», «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Στο δρόμο, να διώξουμε τον τρόμο», «Ανυπακοή, απεργία διαρκή» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ’ αγώνες κατακτιέται». Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Πύργου όπου οι καθηγητές ανανέωσαν το ραντεβού για σήμερα, στο πανηλειακό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα από το 2ο Λύκειο Πύργου.
Νάνσυ Σπυροπούλου
 patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...