Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ήλιδας!



 
Σε πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού αναμένεται να αναδειχθεί το 23ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, το οποίο συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια ζωής και επιφυλάσσει εξαιρετικές παραστάσεις για το θεατρόφιλο κοινό, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο…
Η «καρδιά του πολιτισμού» θα χτυπήσει και φέτος στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε ένα Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί και συγκαταλέγεται στα καλύτερα Φεστιβάλ της χώρας. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που αναγνωρίζει όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, ενώ το κοινό το τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του.

Οι πληροφορίες που «έρχονται» από τον δήμο Ήλιδας είναι ότι έχει σχεδόν «κλείσει» το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει δέκα εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις και τέσσερις παιδικές, στην παιδική σκηνή, και η πρεμιέρα τοποθετείται για το Σάββατο 13 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα τον Ιούλιο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής, η πρεμιέρα για το 23ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας θα γίνει το Σάββατο 13 Ιουλίου με το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής», κωμωδία επίκαιρη όσο ποτέ, μία ανελέητη σάτιρα της διαφθοράς χωρίς τόπο και χρόνο. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Γιώργο Αρμένη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Συμπρωταγωνιστούν οι Αριέττα Μουτούση, Μιχάλης Μητρούσης, Δανάη Σκιάδη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Ψυχογιός, Θανάσης Κουρλαμπάς και άλλοι έξοχοι ηθοποιοί.
Την Τετάρτη 17 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το έργο του Αριστοφάνη «Ειρήνη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, μία αντιπολεμική ουτοπία, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο του Τρυγαίου και τον Φάνη Μουρατίδη στον ρόλο του Ερμή.
Ακολουθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου η τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», η τραγωδία του έρωτα που μετατρέπεται σε τρομερό και άγριο μίσος, που σκηνοθετεί ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Ο σκηνοθέτης επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη κάτω από μία ιδιαίτερη συνθήκη, καθώς η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τον Τάσο Νούσια, τον Μάνο Βακούση, τον Νικόλα Παπαγιάννη.
Την Τετάρτη 31 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, που αποτελεί την έκπληξη του φετινού καλοκαιριού, καθώς την σκηνοθεσία αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Διονύσης Σαββόπουλος και η σκηνοθεσία έχει γίνει πάνω σε δική του καινούργια μετάφραση. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά έργα και στο πλευρό του Διονύση Σαββόπουλου θα βρίσκονται, ο Νίκος Κουρής, ο Χρήστος Λούλης, η Αμαλία Μουτούση και ο Μάκης Παπαδημητρίου.

Για τον μήνα Αύγουστο

Για τον μήνα Αύγουστο οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 3 Αυγούστου με το δημιούργημα της αριστουργηματικής πένας του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ», το σύγχρονο και διαχρονικό παραμύθι που υμνεί τον έρωτα και θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου θεάτρου. Την σκηνοθεσία έχει ο Δήμος Αβδελιώτης και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Στέλιος Μάϊνας και η Δήμητρα Ματσούκα.

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσει τον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, ένα θεατρικό οδοιπορικό από τη μαζική εξόντωση των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Ο «Κοινός Λόγος» είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγεγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου και η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνιστές, την Λυδία Κονιόρδου, την Ελένη Κοκκίδου, την Μαρία Κατσανδρή, την Ελένη Ουζουνίδου και την Τάνια Παλαιολόγου.

Ακολουθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου η παράσταση ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…», που αναφέρεται στην ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού και θεωρείται το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Η Ελλάδα ταξιδεύει από το '22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή τις μουσικές και τα τραγούδια του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να μεταφέρει τον θεατή της στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική καταστροφή – Σήμερα. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη, η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και πρωταγωνιστούν, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Ελισάβετ Μουτάφη και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί.
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ανεβάζουν την «Ελένη» του Ευρυπίδη, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας και η παράσταση κινείται ακριβώς επάνω στην διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού. Την σκηνοθεσία έχει ο Βασίλης Νικολαΐδης και πρωταγωνιστούν, η Πέμυ Ζούνη και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.
Την Παρασκευή 16 Αυγούστου ανεβαίνει το κορυφαίο έργο της δραματικής τέχνης Αισχύλου «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ», με πρωταγωνιστές την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας και τον Μηνά Χατζησάββα στο ρόλο του Αγαμέμνων και στον ρόλο της Κασσάνδρας η Θεοδώρα Τζήμου.
Η τελευταία παράσταση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 19 Αυγούστου και πρόκειται για το έργο του Ευριπίδη «ΤΡΩΑΔΕΣ» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Μαίρης Βιδάλη, η οποία και πρωταγωνιστεί, έχοντας στο πλευρό της τον Οδυσσέα Σταμούλη και την Νίτα Παγώνη.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Εξαιρετικές είναι και οι παραστάσεις για τα μικρά παιδιά που αγαπούν το θέατρο.
Η πρεμιέρα των παιδικών παραστάσεων θα γίνει την Κυριακή 14 Ιουλίου με το έργο: «Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει…» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.
Την Τετάρτη 24 Ιουλίου θα ανέβει η παιδική παράσταση «Ο Ορέστης και ο Σκύλος» της Νανάς Νικολάου, με πρωταγωνιστές τον Ορέστη Τρίκα, τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο, τον Θοδωρή Αντωνιάδη και την Μυριέλλα Κουρεντή, ενώ έχει φιλική συμμετοχή ο Κώστας Καζάκος.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα ανέβει το έργο: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη, με τον Κώστα Βουτσά και τον Θανάση Τσαλταμπάση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τις υπέροχες μουσικές ερμηνείες επί σκηνής από την Νίνα Λοτσάρη.
Η τελευταία παιδική παράσταση θα ανέβει την Πέμπτη 8 Αυγούστου και πρόκειται για «Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου» από τις Μαγικές Σβούρες. Στην παράσταση ακούγονται παραδοσιακές μουσικές από την Μακεδονία και από τα μέρη πέρασε ο Αλέξανδρος.


Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...