Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ηλεία: Προ των πυλών το «λουκέτο» στο Νοσοκομείο Κρεστένων!


Χωρίς νοσοκομεία αναμένεται να μείνουν οι ασθενείς σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει άμεσα σε λουκέτα σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια από το ΕΣΥ.
Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει από την Αθήνα και το «ξεκαθάρισμα» θα συνεχιστεί στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Πελοποννήσου.

Έως τα μέσα καλοκαιριού -αν όχι και νωρίτερα- αναμένεται να μπει «λουκέτο» σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας τα οποία θεωρούνται …περιττά από κυβέρνηση και τρόικα. Οι δανειστές καιρό τώρα πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διακόψει τη λειτουργία πολλών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επειδή παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση δεν απεδείχθη εύκολη για τους Έλληνες αξιωματούχους.

Γιατί δεν έχουν γίνει οι συγχωνεύσεις
Πολλά νοσοκομεία, παρότι παρουσιάζουν πολύ χαμηλή πληρότητα και αποδοτικότητα (ορισμένα δεν ξεπερνούν πολύ το 40%), αποτελούν βασικό μοχλό στήριξης πολλών περιοχών και ειδικά νησιών.
Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου που μπορεί να μην έχουν μεγάλη πληρότητα, καλύπτουν όμως υγειονομικά πολύ σημαντικά νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας.  Εκτός αυτού οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μπροστά στο ενδεχόμενο ενός λουκέτου δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα είναι να έχουν καθυστερήσει δραματικά οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα όχι μόνο σε τμήματα και κλινικές αλλά και σε ολόκληρα νοσοκομεία. Κάτι όμως για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στην τρόικα, με τους δανειστές να εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις.

Λουκέτα σε νοσοκομεία, μεταφορά προσωπικού
Τώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες εβδομάδας αναμένεται θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες τα λουκέτα-εξπρές σε νοσοκομεία, προκειμένου να μπορεί να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα στους τροϊκανούς.
Σε πρώτη φάση θα σφραγισθούν μόνο όσα νοσοκομεία δεν έχουν εμφανή λόγο να λειτουργούν επειδή π.χ. έχουν σε κοντινή απόσταση άλλο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα. Το προσωπικό θα μεταφερθεί σε αντίστοιχες μονάδες Υγείας για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες, όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Αρχή από την Αθήνα
Το μεγάλο «τσουνάμι» θα ξεκινήσει από την Αθήνα και πρώτο στη λίστα για λουκέτο φαίνεται πως είναι το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα και ακολουθεί η Πολυκλινική της Ομόνοιας, στο οποίο όμως θα διατηρηθούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά του κέντρου της Αθήνας. Επίσης, θα κλείσει το Νοσοκομείο Πατησίων και το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα μετατραπεί άμεσα σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες για μόνιμη φιλοξενία ασθενών με ανίατα νοσήματα. Τέλος, στην κορυφή της λίστας του υπουργείου Υγείας είναι και το νοσοκομείο  «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.

Στη 2η λίστα και τα Κρέστενα
Μόλις ολοκληρωθούν τα λουκέτα στην  Αθήνα σειρά θα πάρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στα τρίγωνα Άργους, Ναυπλίου και Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Καλαμάτας, καθώς εκτιμάται ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που καλύπτουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι για μια ακόμα φορά είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη διατήρηση και ενίσχυση του Γ.Ν - Κ.Υ Κρεστένων, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
patrisnews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...