Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Συνελήφθη 59χρονος ως βασικός ύποπτος για εμπρησμό στο Γεράκι Αμαλιάδας! (VIDEO)


 
 Nεότερη ενημέρωση 13:00 Στη σύλληψη ενός 59χρονου κτηνοτρόφου ως βασικού υπόπτου για εμπρησμό προχώρησαν το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΕΕ) και το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com.

O 59χρονος κρατείται στο Α.Τ. Αμαλιάδας αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.


Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, και αφού προηγουμένως έκανε στάχτη 500 στρέμματα δασική έκταση και 100 στρέμματα αγροτική, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν από το απόγευμα της Πέμπτης στη θέση «Μάρμαρα» του δημοτικού διαμερίσματος Γερακίου Αμαλιάδας.
Από την Παρασκευή βρίσκεται στην περιοχή και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο διερευνά το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ήταν συνέπεια εμπρησμού.
Βέβαια, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο εύρημα, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός ότι εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγιά την Τετάρτη το απόγευμα και μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες, το απόγευμα της Πέμπτης δηλαδή, εκδηλώθηκε δεύτερη πυρκαγιά σε διπλανό σημείο.

Νεότερη ενημέρωση 13:30 Συνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Γεράκι Αμαλιάδας με περίπου 20 πυροσβεστικά οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, οι προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής όλη τη νύχτα ήταν καθοριστικές για τον έλεγχο της πυρκαγιάς.
Ως εκ τούτου, από το πρωί δεν έχουν κριθεί απαραίτητες οι ρίψεις από αέρος με Canadair.
Άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο των... διαθέσεων του «στρατηγού ανέμου».
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5:30 το απόγευμα στο Γεράκι Αμαλιάδας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας έδωσαν πολύ δύσκολη μάχη με τις φλόγες, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη.
Επιπλέον, τα εναέρια μέσα (δύο Canadair και ένα ελικόπτερο Εrickson) ήταν καθηλωμένα λόγω βλάβης (PZL η Ηλεία δεν διαθέτει με βάση τον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος...), με αποτέλεσμα η μάχη να δίνεται μόνο από εδάφους.
Η ενίσχυση τελικά ήρθε από την Ελευσίνα με 4 Canadair και ένα ελικόπτερο, ενώ στην Ηλεία κατέφθασαν οχήματα και από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Λίγο μετά τις 9:30 η φωτιά έδειχνε να βρίσκεται εκτός ελέγχου και να επεκτείνεται προς την περιοχή της Κορυφής.
Ωστόσο, η αλλαγή φοράς του ανέμου μετέβαλε τα δεδομένα. Λίγο μετά τις 11 η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και αντιπυρικές ζώνες στον αγροτικό δρόμο της περιοχής.
Η φωτιά υπολογίζεται ότι έκαψε τουλάχιστον χίλια στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων (ελαιώνες).
Το γεγονός ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την ίδια ώρα στην ίδια περιοχή και την Τετάρτη (σχετικό ρεπορτάζ), δημιουργεί βάσιμες υποψίες για εμπρησμό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής στο patrisnews.com.

Tην πολύωρη επιχείρηση συντόνσισε ο διοικητής Πυροσβεστικής Ηλείας, Νίκος Νικολακόπουλος.

Νεότερη ενημέρωση 23:15 Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο Γεράκι. Ο κίνδυνος για την περιοχή της Κορυφής απομακρύνθηκε λόγω της αλλαγής φοράς του ανέμου. Στον αγροτικό δρόμο της περιοχής δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη ύστερα από διάνοιξη με μηχανήματα.
Υπολογίζεται ότι η φωτιά έκαψε τουλάχιστον 1000 στρέμματα δάσους και αγροτικής έκτασης (ελαιώνες).
Νεότερη ενημέρωση 22:00 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τις 5:30 το απόγευμα στο Γεράκι Αμαλιάδας, ενω έχει επεκταθεί και προς την περιοχή της Κορυφής.
Μέχρι και πριν από λίγο επιχειρούσαν στο σημείο 4 Canadair και ένα ελικόπτερο Erickson, αλλά πλέον έχουν σταματήσει να συμμετέχουν στην κατάσβεση λόγω ορατότητας. Το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηλείας ενισχύουν οχήματα από πόλεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας (Αίγιο, Αγρίνιο, Αμφιλοχία κ.ά.)


Νεότερη ενημέρωση 19:30 Κατέφθασαν πριν από λίγα λεπτά στην Ηλεία τρία Canadair από την Ελευσίνα.


Nεότερη ενημέρωση 19:00 Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τη φωτιά, ενώ στο σημείο βρίσκονται οχήματα από όλο τον νομό.
Οι καπνοί ειναι ορατοί από την πόλη του Πύργου.
Νεότερη ενημέρωση 18:30 Δίχως τη συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης δίνει μάχη με τις φλόγες η Πυροσβεστική, καθώς το ελικόπτερο Ericcson και τα δύο Canadair είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης. Υπενθυμίζεται ότι στην Ηλεία δεν κρίθηκε αναγκαίο από την κεντρική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να ενισχυθεί με τα  πιο ευέλικτα και άμεσης επέμβασης PZL.
Για προληπτικούς λόγους, η Αστυνομία δεν επιτρέπει στους κατοίκους να πλησιάζουν προς την εστία της πυρκαγιάς.
Το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο με χθες, ενισχύει τις υποψίες περί εμπρησμού, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής.


Νέα πυρκαγιά στην περιοχή Τσαπαρέικα στο Γεράκι του δήμου Ήλιδας βρίσκεται σε εξέλιξη, πολύ κοντά στο σημείο όπου κάηκαν την Τετάρτη 20 στρέμματα δάσους. (σχετικό ρεπορτάζ)
Στο σημείο ήδη επιχειρούν πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ. Αμαλιάδα, ενώ έχουν ειδοποιηθεί να συνδράμουν και δυναμεις κι από άλλες υπηρεσίες του νομού.
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...