Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Ο θάνατος της οικοδομής . . .


oikodomi

Μόλις 63 οικοδομικές άδειες που αφορούν κυρίως τακτοποιήσεις και επισκευές έχει εκδώσει η Πολεοδομία Πύργου σε ένα 8μηνο

Η παλιά “ατμομηχανή” της οικονομίας της Ηλείας που κάποτε γνώρισε μεγάλη άνθηση και που ενισχύθηκε έστω και αναγκαστικά  μετά τους σεισμούς του 1993 και τις φωτιές του 2007, φαίνεται πως έχει εκτροχιαστεί πλήρως.

Η οικοδομή και μαζί εκατοντάδες επαγγέλματα που συνδέονται με αυτή έχουν παγώσει και δυστυχώς συνεχίζεται ο... κατήφορος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας που κάθε χρόνο συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Ενδεικτικά, η  Πολεοδομία Πύργου από την αρχή του χρόνου έως και τον Αύγουστο του 2013, έχει εκδώσει μόλις... 63 οικοδομικές άδειες οι περισσότερες εκ των οποίων είναι επεκτάσεις, επισκευές και νομιμοποίηση αυθαιρέτων! Καινούργιες οικοδομές, μετρημένες στα δάχτυλα.

Πρόκειται βεβαίως για την ίδια εικόνα που παρουσιάζει όλη η χώρα, αφού τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 85% την τελευταία οκταετία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η πτώση με ρυθμούς 35% ανά έτος. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, ενώ ο αριθμός των νέων ακινήτων που παραμένουν απούλητα υπολογίζονται σε 180.000 με 200.000.

Η δραματική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ηλεία και εν προκειμένω στην πρωτεύουσα του νομού, στο δήμο Πύργου αλλά και στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας περιοχές ευθύνης της Πολεοδομίας Πύργου, αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία που ευγενικά παραχωρήθηκαν στην «Πρωϊνή» από την Υπηρεσία.

Τα δε συγκριτικά στοιχεία με παλιότερες χρονιές, οδηγούν στην απελπισία. Σύμφωνα λοιπόν με την Πολεοδομία Πύργου από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και την 9η Αυγούστου 2013, εκδόθηκαν συνολικά 63 οικοδομικές άδειες, ενώ στο ίδιο διάστημα το 2012 είχαμε 124 άδειες και όλη την περσινή χρονιά 171. Παρατηρούμε δηλαδή μια πτώση της τάξης του 50% σε διάστημα ενός χρόνου.

Το 2011 η Πολεοδομία Πύργου είχε εκδώσει συνολικά 158 άδειες και το 2010… 400 οικοδομικές άδειες. Πρέπει ωστόσο να συνυπολογίσουμε ότι ο αριθμός ήταν αρκετά μεγάλος το 2010 όχι μόνο γιατί η κρίση είχε χτυπήσει την πόρτα μας – βεβαίως δεν την είχε… σπάσει κιόλας-  αλλά σε αυτές τις οικοδομικές άδειες συμπεριλαμβανόταν και πολλά πυρόπληκτα λόγω των μεγάλων πυρκαγιών του 2007.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου υπηρεσίας δόμησης της Πολεοδομίας Πύργου κ. Γιώργου Αντωνόπουλου, οι 63 φετινές άδειες περιορίζονται κυρίως σε επισκευές, επεκτάσεις, αλλαγή χρήσης κτισμάτων και νομιμοποιήσεις- τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, οικοδομική δραστηριότητα που αφορά 48 συνολικά άδειες. Αναλυτικά οι υπόλοιπες 15 αφορούν τα εξής:
Ανέγερση ισόγειων κατοικιών: 10 άδειες, ανέγερση διώροφων κατοικιών: 4 άδειες,  ανέγερση τετραώροφου κτίσματος: 1 άδεια και ανέγερση Πολυκατοικίας: καμία!

Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει μια κάθετη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα που ξεπερνά φέτος και το 50% σε σχέση με πέρυσι και βεβαίως μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με παλιότερα χρόνια, τονίζει όμως ότι ο φόρτος εργασίας στην Πολεοδομία παραμένει ο ίδιος.

Μεγάλος ο όγκος δουλειάς της Πολεοδομίας
«Η ανέγερση οικοδομών είναι πλέον μια ξεχασμένη ιστορία, τα περισσότερα είναι επισκευές, περιφράξεις κλπ και κυρίως τακτοποίηση αυθαιρέτων. Στον τομέα των αυθαιρέτων η Πολεοδομία Πύργου έχει πάρα πολύ δουλειά, μπορεί να ελαφρύναμε λίγο με τις οικοδομικές άδειες που μειώθηκαν αλλά έχουμε φόρτο εργασίας με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την σύνταξη πράξεων εφαρμογής και αναλογισμού και τη χορήγηση πάσης φύσεων πολεοδομικών βεβαιώσεων.

Επίσης έχουμε πολλές και πολύπλοκες καταγγελίες κυρίως για τα αυθαίρετα στα οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα γιατί δεν προλαβαίνουμε, ενώ πάρα πολλά είναι και τα επικίνδυνα κτίσματα που απαιτούν άμεση παρέμβαση. Το τμήμα αυθαιρέτων απασχολεί 4 υπαλλήλους και βάζουμε πλάτη κι άλλοι, έχουμε μόνο ένα αυτοκίνητο για να τρέχουμε σε αυτοψίες, ενώ το περισσότερο προσωπικό έχει διπλά καθήκοντα. Μπορεί λοιπόν ο κόσμος να νομίζει ότι επειδή η οικοδομή έχει τεράστια πτώση, η Πολεοδομία... κάθεται. Τα πράγματα τώρα είναι σας πληροφορώ χειρότερα από πριν, είναι μεγάλος ο όγκος δουλειάς». 
 εφημερίδα Πρωινή
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...