Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Ανήσυχοι οι κάτοικοι στο Καπελέτο για τα προβλήματα που ταλανίζουν το χωριό τους


Ο χειμώνας άφησε την αγροτική οδοποιία του χωριού «πληγωμένη» ωστόσο, μετά από πολλά καλοκαίρια, οι βρύσες των σπιτιών τρέχουν άφθονο νερό!
Μπορεί να βρίσκεται κοντά στη Βάρδα και να είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της πεδινής Ηλείας, ωστόσο η αστυνόμευση της περιοχής δεν είναι τόσο συχνή όσο επιθυμούν οι κάτοικοί του. Όσο για τα οικονομικά; Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για τους αγρότες της περιοχής, κυρίως νέους ανθρώπους που παρέμειναν στον τόπο τους για να δουλέψουν τη γη, ενώ το ενδεχόμενο της αναγκαστικής ασφάλισης στο ΤΕΒΕ «απειλεί» με «λουκέτο» τα λιγοστά μαγαζάκια της κεντρικής πλατείας! Ο λόγος γίνεται για το Καπελέτο, ένα από τα πλέον «ζωντανά» χωριά της πεδινής Ηλείας. Η εφ. «Πατρίς» είχε την ευκαιρία να συναντήσει στην κεντρική πλατεία μια παρέα κατοίκων και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα του χωριού αλλά και τα θέματα που τους απασχολούν.
«Λύσαμε το πρόβλημα του νερού…»
«Μετά από πολλά χρόνια είναι το πρώτο καλοκαίρι που έχουμε νερό» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καπαλέτου κ. Γιώργος Λίβανος και συνεχίζει: «Έχουμε νερό, εκτός αν εξαιρέσει κανείς τα περιστατικά που σε περίπτωση διακοπής ή βλάβης πηγαίνουν κάποιοι και πειράζουν τις βάνες, με αποτέλεσμα μετά να θέλουν πάλι ρύθμιση. Πιστεύουμε, με τη βοήθεια του δήμου, ότι με μία μικρή ρύθμιση θα μπορέσουμε να φέρουμε το νερό μας στα επίπεδα του πόσιμου».
«Αξίζει βέβαια αν αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος δέχθηκε, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, να συνδέσει τη γεώτρησή του με το δίκτυο προκειμένου να το ενισχύσει με νερό» πρόσθεσε από την πλευρά του ένας ακόμα κάτοικος του Καπελέτου, ο κ. Γιώργος Ζαβός.

«Πληγωμένη» αγροτική οδοποιία

«Η αγροτική μας οδοποιία πάσχει σε πολύ μεγάλο βαθμό» λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Λίβανος και συνεχίζει: «Ωστόσο, ο δήμος έκανε δεκτές στον σχεδιασμό του τις προτάσεις που του κάναμε σαν Τοπική Κοινότητα για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και σύντομα περιμένουμε να ξεκινήσουν κάποιες χαλικοστρώσεις και άλλες παρεμβάσεις. Προσωρινά, με αυτά τα μέτρα, η κατάσταση θα βελτιωθεί».
«Η αγροτική οδοποιία θα πρέπει να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ζαβός και συνέχισε: «Η περιοχή μας είναι αγροτική και όλο το χρόνο υπάρχουν καλλιέργειες που πρέπει να φροντιστούν και προϊόντα που πρέπει να διακινηθούν. Άρα, η αγροτική οδοποιία αποτελεί μία από τις βασικότερες ανάγκες μας».

«Χρειαζόμαστε καλύτερη αστυνόμευση…»

«Ντρέπομαι πραγματικά σαν Έλληνας πολίτης και σαν άνθρωπος που υπηρετώ έναν θεσμό για την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αστυνομία» είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καπελέτου κ. Γιώργος Λίβανος και συνέχισε: «Έχω μπει σε περιπολικό και είτε δεν θα μπαίνουν οι ταχύτητες, είτε πάνω από τα 80χιλιόμετρα θα τρέμει ολόκληρο, είτε δεν θα έχει λάστιχα, είτε δεν θα είναι συντηρημένο. Οι αστυνομικοί ρισκάρουν τις ζωές του μέσα σε αυτά τα περιπολικά για τα οποία μάλιστα, πολλές φορές, βάζουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για καύσιμα και σέρβις. Οι περιπολίες είναι ελάχιστες και δεν είναι υπερβολή να πω ότι περνούν πολλές μέρες για να δούμε περιπολικό στο χωριό μας. Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της πεδινής Ηλείας και θα έπρεπε η αστυνόμευση να ήταν καλύτερη. Πρόσφατα μάλιστα έμαθα ότι θα φύγουν 3 αστυνομικοί από τη Βάρδα για να ενισχύσουν το Αστυνομικό Τμήμα Λεχαινών, πράγμα, το οποίο δεν θεωρώ σωστό».

«Ταφόπλακα για τα μαγαζάκια»

«Με πέντε καφέδες, δύο μπύρες και τρεις πορτοκαλάδες την ημέρα, μάλιστα κάποια από αυτά βερεσέ, πως θα πληρώσω το ΤΕΒΕ αν μας αναγκάσουν υποχρεωτικά να ασφαλιστούμε σε αυτό;» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γιάννης Καρβουνιάρης που διατηρεί ένα από τα καφενεδάκια στην κεντρική πλατεία του Καπελέτου και συνεχίζει: «Ούτε τον ΟΓΑ δεν μπορώ να πληρώσω στον οποίο είμαι ασφαλισμένος τώρα. Μεροκάματο δικό μου δεν βγαίνει, μόνο λογαριασμοί, έξοδα και εισφορές. Αν μας αναγκάσουν να ασφαλιστούμε στο ΤΕΒΕ όλα τα μαγαζιά θα κλείσουν και θα κλειστούμε στα σπίτια μας, θα είναι η ταφόπλακά μας».

«Να στηριχθούν οι αγρότες»

Ο κ. Ανδρέας Φωτόπουλος είναι ένας από τους πολλούς νέους που παρέμεινε στο χωριό του για να ασχοληθεί με τη γεωργία. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι πολλές.
«Οι αγρότες και ιδιαίτερα αυτοί που ξεκινούν τώρα πρέπει να στηριχθούν» είπε στην εφ. «Πατρίς» και συνέχισε: «Οι πιο παλιοί αγρότες παίρνουν κάποια ενίσχυση, κάποια επιδότηση. Εμείς οι νέο τίποτα. Πρέπει και εμείς να στηριχθούμε γιατί αν σταματήσουμε να καλλιεργούμε δεν θα μείνει τίποτα, θα ερημώσει και αυτό το χωριό».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...