Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πύργος: Η υπερ-καταιγίδα ξύπνησε μνήμες . . .

IMG_4507

Ο Πύργος πλημμύρισε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά ευτυχώς τα φαινόμενα περιορίστηκαν γρήγορα - 43 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μνήμες του Φεβρουαρίου του 2012, ξύπνησαν για τους κατοίκους του Πύργου, με την χθεσινή πρωινή υπερ-καταιγίδα που έπληξε όχι μόνο την πρωτεύουσα της Ηλείας, αλλά ολόκληρο το νομό. Και όμως τα περισσότερα χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Πύργου, από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσα σε πολύ λιγότερες ώρες σε σχέση με την 5ης Φεβρουαρίου 2012. Ευτυχώς η νεροποντή κράτησε μόνο τρεις ώρες με αρκετά διαλείμματα και τα πλημμυρικά φαινόμενα περιορίστηκαν σε περιοχές που δυστυχώς έχουν πληγεί ξανά και ξανά. Λάπατο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Αγ. Βαρβάρα είναι μερικές από τις γειτονιές που γνώρισαν τις συνέπειες της κακοκαιρίας πιο έντονα.

43 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδειξε πως ακόμα μια φορά βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει δύσκολα περιστατικά στο νομό. Συνολικά υπήρξαν 43 κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντληση υδάτων. Από αυτές στις 22 περιπτώσεις επενέβησαν τα συνεργεία της Π.Υ. Πύργου για άντληση υδάτων και κάθε άλλη παροχή βοήθειας, αντλώντας συνολικά 580 κυβικά μέτρα όμβριων υδάτων.

Σε 16 περιπτώσεις έγινε έλεγχος αλλά το ύψος των υδάτων ήταν πολύ χαμηλό για να γίνει άντληση. Δύο περιστατικά δόθηκαν στην Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου για έλεγχο στον ποταμό Ιάρδανο και σε χείμαρρο στο Καταράχι, χωρίς όμως να χρειαστεί παρέμβαση. Ακόμα δύο περιστατικά δόθηκαν από το κέντρο στην Π.Υ. Αμαλιάδας. Τέλος ένα ακόμα περιστατικό δόθηκε να αντιμετωπιστεί από την Π.Υ. Αρχ. Ολυμπίας σε χείμαρρο στο Στρέφι.

Πολλά τα χιλιοστά της βροχής
Τα φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή ήταν παρόμοια με αυτά του Φεβρουαρίου του 2012. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών Ηλείας και Ζακύνθου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρου Κονδύλη, επρόκειτο για αντίστοιχη περίπτωση με αυτή που πλημμύρισε και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στον Πύργο, όμως ήταν πιο ήπια στο τέλος.

Όμως τα χιλιοστά βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι εντυπωσιακά σε πολλά σημεία του νομού και τα πιο υψηλά στη χώρα. Στον Πύργο έπεσαν 101,4 χιλιοστά βροχής που σημαίνει πως ξεπέρασε ο όγκος του νερού τους εκατό τόνους ανά στρέμμα. Στην Αμαλιάδα ήταν επίσης έντονα τα φαινόμενα με 96,4 χιλιοστά βροχής, 79 στην Αρχαία Ολυμπία, 77,6 στην περιοχή του Καράτουλα και μετά 46,8 στο Βαρθολομιό, 34 στην Ανδρίτσαινα, 47,8 στη Φολόη και 56,8 στο Κατάκολο.

Τα σκουπίδια ντεκόρ στους πλημμυρισμένους δρόμους
Από την πρώτη ώρα που ξέσπασε η σφοδρή καταιγίδα στην περιοχή του Πύργου περίπου στις 7,30 το πρωί, σχηματίστηκαν ποτάμια στους δρόμους που γρήγορα πλημμύρισαν. Όπως θα διαβάσετε και σε άλλο ρεπορτάζ μας, τα νερά της βροχής παρέσυραν τις σακούλες των σκουπιδιών και ότι άλλο υπήρχε «πρόσφορο» στους δρόμους, με αποτέλεσμα στα λιμνάζοντα νερά να επιπλέουν τα σκουπίδια. Γρήγορα πλημμύρισαν ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, η οδός Υψηλάντους, η οδός Πατρών, τμήμα της οδού Ρήγα Φεραίου και της οδού Ερυθρού Σταυρού. Προβλήματα υπήρξαν στην οδό Αλφειού στην έξοδο προς Κυπαρισσία, στην ανώνυμη οδό που συνδέει τις οδούς Αλφειού και Ολυμπίων και σε αρκετούς άλλους δρόμους της πόλης.

Το κυριότερο πρόβλημα – παρά τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή – εστιάστηκε και πάλι στην συμβολή των οδών Πλήθωνος και Δεληγιάννη με την οδό Μυστρά. Το νερό στην συγκεκριμένη περιοχή ξεπέρασε το μισό μέτρο και υπήρξαν σημεία που ακόμα και τα πεζοδρόμια είχαν καλυφθεί με νερό τουλάχιστον σε ύψος 20 πόντων. Εκεί επενέβη περισσότερο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως επίσης σε πολλά σχολεία (διαβάστε άλλο ρεπορτάζ μας). Προβλήματα υπήρξαν επίσης στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου πέριξ της οδού Φωκίωνος.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...