Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ηλεία: Είδος προς εξαφάνιση ο λαγός για τους κυνηγούς


 
Αρκετό καιρό πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, οι θηρευτές έχουν ενημερωθεί για το εάν υπάρχει αύξηση ή μείωση στον πληθυσμό των θηραμάτων αλλά και για τις περιοχές, οι οποίες θα τους προσφέρουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Κατά την φετινή κυνηγετική περίοδο, ένα από τα ενδημικά θηράματα και συγκεκριμένα ο λαγός έχει βάλει σε σκέψη αρκετούς κυνηγούς με την έλλειψη που παρουσιάζει ως θήραμα. Βέβαια, τα πληθυσμιακά επίπεδα του λαγού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, που σημαίνει ότι αλλού παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη και αλλού τα επίπεδα είναι ικανοποιητικά. Οι κατάλληλες πληροφορίες δόθηκαν από τους Προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων, οι οποίοι έθιξαν το θέμα του συγκεκριμένου ενδημικού θηράματος, μιλώντας για το εάν υπάρχει όντως έλλειψη αλλά και για τους παράγοντες που φέρνουν την αύξηση της θνησιμότητας στο λαγό.
Συγκεκριμένα η έλλειψη παρατηρείται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Ζαχάρως, Κρεστένων και Λεχαινών με τους Προέδρους των Συλλόγων να απαριθμούν τα αίτια που έχουν επηρεάσει αρνητικά τα ενδημικό θήραμα, αντιθέτως οι Πρόεδροι των Συλλόγων Βάρδας και Αμαλιάδας, τόνισαν ότι δεν υφίσταται αισθητή μείωση στις δικές τους περιοχές.
Οι εχθροί του λαγού είναι πολλοί! Όλα τα σαρκοφάγα θηλαστικά και κυρίως η αλεπού, τα αρπακτικά πουλιά, η αύξηση των φυτοφαρμάκων αλλά και η λαθροθηρία συμβάλλουν καταλυτικά στην αύξηση της θνησιμότητας των λαγών. Ο κυνηγός δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους παραπάνω κινδύνους γιατί κινείται τις περισσότερες φορές εντός των πλαισίων της σωστής διαχείρισης.
Η αντιμετώπιση της μείωσης του λαγού εξαιτίας της αλεπούς έχει τεθεί σε εφαρμογή και όπως πολύ σωστά διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κ. Κώστας Μουσάς, «ειδικά φέτος σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα καταγραφής της αλεπούς με την βοήθεια των περιπολιών σε διαφορετικούς βιοτόπους και αγροικίες. Με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα ίσως αναγνωρίσουν ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κάποιο μέτρο ελέγχου του πληθυσμού της αλεπούς».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών, κ. Γιάννη Παναγιωτόπουλο, «η έλλειψη που παρουσιάζει ο λαγός είναι μεγάλη και το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εξαιτίας των αρπακτικών πτηνών όπως είναι το γεράκι και ο αετός και των σαρκοφάγων ζώων όπως είναι το κουνάβι, η νυφίτσα και κυρίως η αλεπού. Σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού του λαγού παίζει και η λαθροθηρία.
Δυστυχώς, με τα πενιχρά έσοδα που έχει ο Σύλλογός μας δεν μπορούμε να καλύψουμε οικονομικά και τον απαραίτητο θηροφύλακα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Ομοσπονδία πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας».
Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βάρδας, κ. Αχιλλέας Διαμαντόπουλος, τόνισε ότι «φέτος δεν έχει παρατηρηθεί έλλειψη στο συγκεκριμένο θήραμα, θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι ο πληθυσμός του είναι μεγάλος και αυτό βασίζεται σε μαρτυρίες κυνηγών, πέρα από τη δική μου προσωπική εμπειρία.
Οι θηροφύλακες πάντως που περιπολούν και καταγράφουν τα θηράματα που υπάρχουν, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη λαγού στην περιοχή μας, κάτι που ίσχυε και κατά την περσινή κυνηγετική περίοδο. Βέβαια, δεν γνωρίζω τι ίσχυε και τι ισχύει σε άλλες περιοχές».
Απαραίτητη είναι και η ορθολογική διαχείριση των θηραμάτων από τους ίδιους τους κυνηγούς. Αυτοί περισσότερο από τον καθένα, μπορούν επιδεικνύοντας σεβασμό, να προστατεύσουν αλλά και να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. «Για να είσαι κυνηγός δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση για την φύση».
patrisnews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η