Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Στο έλεος του χιονιά που σαρώνει τη Μέση Ανατολή οι Σύροι πρόσφυγες


Σύρος πρόσφυγας στον Λίβανο μαζεύει ξύλα "θαμμένος" στο χιόνι Κύμα ψύχους σαρώνει τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα δύο παιδιά στη Συρία να πεθάνουν από υποθερμία. Χιονοπτώσεις, σφοδρές βροχοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν επίσης τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Τουρκία.

Σύρος πρόσφυγας στον Λίβανο μαζεύει ξύλα "θαμμένος" στο χιόνι Στη Συρία η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι "δύο παιδιά πέθαναν από το κρύο, εκ των οποίων ένα βρέφος έξι μηνών στο Χαλέπι, τη μεγάλη πόλη του βορρά στην οποία χιονίζει, μέσα σ' ένα σπίτι που κατά τα φαινόμενα είχε υποστεί πολλές ζημιές λόγω των μαχών στην πόλη. Δεν μπόρεσε ν' αντέξει". Ένα άλλο παιδί πέθανε από το κρύο χθες στη Ραστάν, προπύργιο των ανταρτών στην κεντρική επαρχία Χομς.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί στην επαρχία Χομς εξαιτίας του χιονιού και του παγετού. Η καταιγίδα που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις πλήττει από την Τετάρτη τη Συρία και πολλές γειτονικές χώρες, κυρίως τον Λίβανο που φιλοξενεί 825.000 Σύρους πρόσφυγες και την Ιορδανία, όπου μόνο στην περιοχή Ζαατάρι, 85 χλμ. ανατολικά του Αμάν, φιλοξενούνται άλλοι 130.000, πολλοί από τους οποίους ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι Σύροι πρόσφυγες
Στον προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή Σααντναγέλ του ανατολικού Λιβάνου, όπου ζουν τουλάχιστον 500 πρόσφυγες, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μέσα να θερμανθούν για να επιζήσουν της καταιγίδας Alexa που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη της εβδομάδας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τον λιβανικό στρατό μοιράζουν κουβέρτες και χρήματα για τη θέρμανση. Οι πρόσφυγες θεωρούν ότι η διεθνής κοινότητα τούς έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. 
"Οι σκηνές πέφτουν στα κεφάλια μας υπό το βάρος του χιονιού", δηλώνει ο 13χρονος Σακρ, ενώ γύρω του είναι άλλα παιδιά χωρίς σκουφιά, με τα χέρια παγωμένα και τα παπούτσια μέσα στη λάσπη.
Η εκπρόσωπος της HCR Λίζα Αμπού Χάλεντ εκφράζει ανησυχία για τους πρόσφυγες που ζουν σε τουλάχιστον 200 άτυπους καταυλισμούς στο βόρειο και ανατολικό Λίβανο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να επικρατούν στην κοιλάδα Μπεκάα.
Παρά τη σφοδρή κακοκαιρία οι πρόσφυγες συνεχίζουν κατά οικογένειες να συρρέουν στο έδαφος του Λιβάνου, εγκαταλείποντας τη συριακή πόλη Γιάμπρουντ στην περιφέρεια Καλαμούν, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.
Στα άσπρα και η Κωνσταντινούπολη Στα άσπρα και η Κωνσταντινούπολη Στην Τουρκία, όπου πυκνή χιονόπτωση πλήττει τη συνοριακή περιοχή με τη Συρία, οι αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για να παρασχεθεί βοήθεια στους 200.000 πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς.

Στην Ιορδανία, σχολεία, τράπεζες, υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες δεν λειτούργησαν σήμερα. Κλειστά επίσης είναι τα σχολεία στη Συρία και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου οι δρόμοι πλημμύρισαν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της κατακλυσμιαίας βροχής.
Στην Αίγυπτο, στη βόρεια χερσόνησο του Σινά, σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης, ενώ λιμάνια έκλεισαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.
 
Στα λευκά και η Ιερουσαλήμ  
Στα λευκά και η Ιερουσαλήμ
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...