Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεία: Σωρηδόν κατατίθενται πινακίδες αυτοκινήτων!


pinakides

1300  μέχρι στιγμής στην Δ.Ο.Υ  Πύργου κι ακόμα δεν έφτασαν Χριστούγεννα

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Δεκάδες Ηλείοι εγκαταλείπουν τα ΙΧΕ αυτοκίνητά τους λίγο πριν τελειώσει το 2013 και καταθέτουν λόγω ανέχειας τις πινακίδες στην Εφορία Πύργου για να μην καταβάλουν  τα  τσουχτερά τέλη, τους φόρους της επόμενης χρονιάς - ειδικά αν πρόκειται για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού γιατί ο φόρος πολυτελείας είναι υπέρογκος - και φυσικά τα έξοδα συντήρησης τους.

Εξαιτίας λοιπόν της κρίσης κατόπιν ώριμης σκέψης, είναι πολλοί εκείνοι που πήραν την απόφαση να καταθέσουν τις πινακίδες του Ι.Χ. τους και να το θέσουν σε ακινησία με προφανή στόχο να αποφύγουν το...χαράτσι.

Καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από το αρμόδιο γραφείο της Δ.Ο.Υ Πύργου και εκτιμάται ότι την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, θα υπάρχει όπως ακριβώς και πέρυσι το αδιαχώρητο, αν και μπορεί να δοθεί σιωπηρή παράταση, γιατί εμείς οι Έλληνες είναι γνωστό ότι είμαστε άνθρωποι της… τελευταία στιγμής!  χιλιάδες Έλληνες. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αρμόδιου γραφείου αυτοκινήτου της Δ.Ο.Υ κ. Γκιουμέ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 1300 πινακίδες – πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 1600 πινακίδες- αλλά φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τις 2000!

Να επισημάνουμε βεβαίως ότι στην Δ.Ο.Υ Πύργου έχει ενσωματωθεί και η Εφορία της Ζαχάρως, οπότε έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Βέβαια, τις δύο τελευταίες μέρες, επειδή είχε πέσει το σύστημα λόγω φόρτου εργασίας, οι ουρές περιορίστηκαν στην Εφορία του Πύργου.   Το ίδιο φαινόμενο ισχύει σαφώς σε όλη τη χώρα, αφού είναι  χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία κατατέθηκαν οι πινακίδες 600.000 οχημάτων.

Ίδια εικόνα και με τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα

 Να σημειώσουμε βεβαίως, ότι η ίδια εικόνα υπάρχει και στα  Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) όπου  οι ακινησίες αυτών γίνονται στην αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Συγκοινωνιών της ΠΕ Ηλείας, ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν ξανά στην παραπάνω Υπηρεσία. Το αδιαχώρητο όπως προαναφέραμε υπάρχει και στην προσωρινή ακινησία των επαγγελματικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, όπου το Τμήμα Συγκοινωνιών ασφυκτιά από τον φόρτο εργασίας με δεδομένη και την έλλειψη προσωπικού.

Φυσικά το γεγονός της κατάθεσης πινακίδων επαγγελματικών αυτοκινήτων και φορτηγών, έχει και μια δεύτερη και πολύ βασική ανάγνωση, το ότι δηλαδή πολλές επιχειρήσεις και εταιρίες λόγω… αναδουλειάς και χαμηλού έως και ανύπαρκτου τζίρου, προτιμούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα της εταιρίας και να μην τα κινούν καθόλου. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατάθεσης πινακίδων περισσότερων του ενός σε κάθε επιχείρηση!

Δικαιολογητικά για εκούσια ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:......

1. Δήλωση ακινησίας.
2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
Όποιος καταθέτει πινακίδες πρέπει να έχει μαζί του:
♦ Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

♦ Τις πινακίδες που θα έχει αφαιρέσει από το ΙΧ του

♦ Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

♦ Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα.
♦ Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους.

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...