Φωτιές άναψαν τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ ανά συνταγή


 
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, περιλαμβανομένου του συγκυβερνούντος ΠΑΣΟΚ, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί προβάλλουν και αυτοί αντιρρήσεις για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και το 1 ευρώ στα φαρμακεία για κάθε συνταγή. Σε ό,τι αφορά τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, «αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».
Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.
«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους “οριζοντίων” μέτρων σε βάρος του πολίτη».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει «καταστροφικό μέτρο» το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. «Η επιβολή του 25ευρου από 1ης  Ιανουαρίου θα κάνει την πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και το τελικό κόστος θεραπείας να εκτινάσσεται» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι «ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)».
«Τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Για το 1 ευρώ ανά συνταγή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ανέφερε ότι το 1 ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους.
«Πρόκειται δηλαδή για έμμεση αύξηση της συμμετοχής του και αυτό αφορά τους πάντες. Δεν εξαιρεί καμία πάθηση και κανέναν ασφαλισμένο».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος, επειδή κάθε συνταγή μπορεί να περιέχει μόνο μέχρι τρία φάρμακα, η επιβάρυνση του ασφαλισμένου αν χρειάζεται περισσότερα θα είναι διπλάσια.
Για νέα χαράτσια στην υγεία έκαναν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του για το μέτρο αυτό και αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας «την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμούν ότι ο υπουργός Υγείας «ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο» στην υγεία επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες 
από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ