Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ηλεία: Η Εφορία επέβαλε πρόστιμο σε 64χρονο άπορο καρκινοπαθή στην Αμαλιάδα


Πρόστιμο στην Εφορία αναγκάστηκε να καταβάλει η οικογένεια 64χρονου άνεργου καρκινοπαθή στην Αμαλιάδα, αφού έτσι προβλέπεται από τη Νομοθεσία για την υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η έκδοση βιβλιαρίου από την Πρόνοια, για τον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο και δίνει τον αγώνα του για να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Γιατί η Νομοθεσία δεν εξετάζει κριτήρια και προϋποθέσεις, κατά συνέπεια ο 64χρονος άνεργος καρκινοπαθής με μηδενικό εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία, κλήθηκε να πληρώσει και πρόστιμο 102,40 ευρώ, για να μπορέσει να έχει το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης.

Κανένα περιουσιακό στοιχείο!
Όλα ξεκίνησαν όταν οι συγγενείς του 64χρονου Μηνά Αποστολόπουλου, απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες Πρόνοιας του δήμου Ήλιδας, προκειμένου να του εκδώσουν ένα βιβλιάριο, αφού ο ίδιος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Οι υπάλληλοι του δήμου είχαν όλη την καλή διάθεση να τους εξυπηρετήσουν, ωστόσο δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τη διαδικασία χωρίς τη φορολογική δήλωση.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Πατρίς» η νύφη του 64χρονου, η κα Αλεξάνδρα Καυκά, φορολογική δήλωση δεν υπήρξε, γιατί ο κουνιάδος της δεν είχε να δηλώσει τίποτα!
«Ο κουνιάδος μου είναι καρκινοπαθής, δεν έχει καθόλου εισόδημα και δεν έχει και περιουσία, οπότε δεν είχε να δηλώσει τίποτα και γι’ αυτό δεν είχε υποβάλλει φορολογική δήλωση» εξηγεί η κα Καυκά, η οποία μετέβη τελικά στην ΔΟΥ Αμαλιάδας για να υποβάλει φορολογική δήλωση του κουνιάδου της, αλλά εκεί έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν την διαδικασία, γιατί η δήλωση ήταν ληξιπρόθεσμη και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 102,40 ευρώ.
Επί της ουσίας, υποβλήθηκε μηδενική φορολογική δήλωση για τον 64χρονο και παρά το γεγονός ότι δεν είχε εισόδημα, πλήρωσε το πρόστιμο.
«Προσπάθησαν η προϊσταμένη και οι υπάλληλοι της Εφορίας, αλλά μου είπαν ότι τελικά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, γιατί έτσι προβλέπει η Νομοθεσία και έπρεπε να πληρωθεί το πρόστιμο. Μέχρι που μου είπαν ότι έπρεπε να πάει ο ίδιος να υπογράψει και τους είπα να πάνε να τον βρουν στο Νοσοκομείο. Ο άνθρωπος είναι καρκινοπαθής και νοσηλεύεται. Τελικά, έκανα εγώ υπεύθυνη δήλωση και πλήρωσα τα χρήματα και μάλιστα εφάπαξ, γιατί δεν δέχονταν ούτε δόσεις ούτε τίποτα άλλο. Πήρα παράβολο από την τράπεζα και το προσκόμισα» ανέφερε η κα Καυκά.

«Τα πληρώσαμε εμείς»
Το πολυπόθητο αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης το πήρε τελικά προχθές η κα Καυκά και το προσκόμισε στην υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου και αναμένει την έκδοση του βιβλιαρίου, ενώ ο 64χρονος χθες μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, για την συνέχιση της θεραπείας του.
Η κα Καυκά, δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του σήμερα και με πικρία είπε στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Γιατί πρέπει να είναι τόσο σκληρός ο Νόμος, τη στιγμή που μιλάμε για άπορο άνθρωπο. Είναι δυνατόν να έχει ο άπορος χρήματα για να πληρώσει και πρόστιμο; Στην περίπτωση του κουνιάδου μου, είχαμε εμείς χρήματα και τα πληρώσαμε. Κάποιος που δεν έχει όμως τι θα κάνει;».
Εύλογα ερωτήματα, που απ’ ότι φαίνεται όμως, κανείς δεν θα δώσει απάντηση…
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...