Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Το πρώτο κρούσμα στην Ηλεία - 19χρονη στη ΜΕΘ Πύργου με γρίπη Α (Η1Ν1)


nosokomeio_pirgou1

Διασωληνώθηκε πριν μέρες αλλά έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο - Ξεπέρασαν τους 43 οι θάνατοι από τον ιό στη χώρα - Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου ( kkoloverou@yahoo.gr)

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μετρά η Ηλεία. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου, νοσηλεύεται 19χρονη από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, η οποία εισήχθη εσπευσμένα πριν μερικές μέρες με υψηλό πυρετό και αμέσως κρίθηκε από τους Εντατικολόγους, αναγκαία η διασωλήνωση της.
Η νεαρή κοπέλα, ταλαιπωρούνταν από την περασμένη εβδομάδα με έντονα συμπτώματα κρυολογήματος χωρίς ωστόσο κανείς να έχει αντιληφθεί ότι ενδεχόμενα να νοσούσε από την πανδημική γρίπη που τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας με τα θανατηφόρα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 43.

Με την κατάσταση της υγείας της να έχει επιβαρυνθεί, οι γιατροί του «Ανδρέας Παπανδρέου» μόλις την εξέτασαν, υποπτεύθηκαν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τον ιό της νέας γρίπης και αμέσως πήραν δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος προκειμένου να το επιβεβαιώσουν και εργαστηριακά μέσω του ΠΑΣΤΕΡ. Παράλληλα, προχώρησαν στη διασωλήνωση του κοριτσιού και στην χορήγηση των απαιτούμενων φαρμάκων. Το δείγμα βγήκε θετικό, ευτυχώς όμως ο οργανισμός της 19χρονης μετά από 2-3 μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και οι γιατροί προχώρησαν στην αποσωλήνωση της (την έβγαλαν από το μηχανικό αερισμό). Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενδέχεται ακόμα και σήμερα να εξέλθει της Μονάδος.

«Θερίζει» η γρίπη
Η πανδημική γρίπη αυξάνει με τρομακτικούς ρυθμούς και μάλιστα οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ήδη 43 μεταξύ αυτών και δυο παιδιά 2 ετών ενώ την ίδια στιγμή διασωληνεμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται περισσότεροι από 61 ασθενείς. Η πλειοψηφία των θυμάτων ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο παρά το γεγονός ότι αν το είχαν πράξει θα καλύπτονταν πλήρως από τα στελέχη του ιού που έχει προκαλέσει τη φετινή επιδημία.

Μια επιδημία για την οποία το Υπουργείο Υγείας δεν έχει πράξει τα δέοντα όπως στο παρελθόν για την ενημέρωση του πληθυσμού, που θεωρείται βάσει του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο βασικός λόγος για την φετινή έξαρση. Επιπλέον, στην ανάσχεση του ρυθμού των εμβολιασμών, συντέλεσε και το γεγονός ότι τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ ήταν κλειστά ενώ και το πλαφόν των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς μειωμένο.

Πάντως, οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία είναι δωρεάν και για τους ανασφάλιστους.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Τα συμπτώματα της γρίπης Α (Η1Ν1) μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέχρι και 7 ημέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, ενώ τα μικρά παιδιά ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ιός επιβιώνει εκτός σώματος σε σκληρές επιφάνειες για διάστημα 1-2 ημερών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρύου ή χαμηλής υγρασίας.

Μέτρα πρόληψης
Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης:

•    τήρηση κανόνων υγιεινής

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και περιλαμβάνουν συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό για την προστασία από τα μικρόβια. Στην περίπτωση που το πλύσιμο με νερό δεν είναι εφικτό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευμα. Επίσης, πιο αποτελεσματική είναι η χρήση ειδικού απολυμαντικού (gel) για την απολύμανση των χεριών. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με χαρτομάντιλο, το οποίο αμέσως μετά τη χρήση πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια.

•    εμβολιασμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δώσει άδεια σε 8 φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να παρασκευάσουν το εμβόλιο της νέας γρίπης. Όμως, επειδή υπάρχει παγκόσμιο έλλειμμα στην παραγωγή εμβολίων, απαιτείται να γίνεται μια ιεράρχηση στη χορήγηση του εμβολίου και να προηγούνται στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η