Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου

1541: Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια, κατακτητής της Χιλής, ιδρύει την πόλη Σαντιάγο, τη μετέπειτα πρωτεύουσα της χώρας.

1878: Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.

1911: Στην Ελλάδα, με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.

1922: Δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ένα κείμενο στο οποίο καταγγέλλεται η καταστροφική πολιτική των τότε φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό Ζήτημα.

1945: Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία επιχείρησε να τερματίσει θεσμικά τις πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, που έμειναν στην ιστορία ως «Δεκεμβριανά».

1964: Οι τέσσερις μουσικοί από το Λίβερπουλ, που αποτελούν τους Beatles, αρχίζουν να κατακτούν και την Αμερική. Κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, νεαροί οπαδοί πλημμυρίζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και χρειάζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους συγκρατήσει. Οι Beatles δίνουν δυο show στο Carnegie Hall.

1973: Στον πόλεμο του Βιετνάμ, απελευθερώνονται από τους Βιετκόνγκ, (Εθνικό μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ) οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

2001: Δημοσιοποιείται από επιστήμονες η πλήρης καταγραφή του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, των πληροφοριών που καθορίζουν τα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες δημοσιεύουν στα περιοδικά Science και Nature τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης έρευνας για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA).

Γεννήσεις

1809 - Κάρολος Δαρβίνος, Βρετανός φυσιοδίφης ο οποίος έμεινε διάσημος στην ιστορία σαν ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης.
1809 - Αβραάμ Λίνκολν, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
1923 - Φράνκο Τζεφιρέλλι, Ιταλός σκηνοθέτης
1933 - Κώστας Γαβράς, Έλληνας σκηνοθέτης
1954 - Τζίμης Πανούσης, Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός
1968 - Τζος Μπρόλιν, Αμερικάνος ηθοποιός
1969 - Ντάρεν Αρονόφσκι, Αμερικάνος σκηνοθέτης
1980 - Κριστίνα Ρίτσι, Αμερικανίδα ηθοποιός
1982 - Λούης Τσάτουμας, Έλληνας αθλητής του στίβου

Θάνατοι

901 - Αντώνιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1554 - Λαίδη Τζέιν Γκρέι, διεκδικήτρια του αγγλικού θρόνου
1804 - Εμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος και επιστήμονας.
1916 - Ρίχαρντ Ντέντεκιντ, Γερμανός μαθηματικός.
1950 - Χρυσόστομος Ιωαννίδης, Κύπριος αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ.
1980 - Γεωργία Βασιλειάδου, Ελληνίδα ηθοποιός
1988 - Φώτης Μεσθεναίος, 57, Έλληνας σκηνοθέτης (Το Μινόρε της Αυγής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...