Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ανοχύρωτη η Ηλεία από τους σεισμούς!


 
Οι σεισμικές δονήσεις και οι τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της γειτονικής Κεφαλονιάς φέρνει για ακόμα μια φορά στην επικαιρότητα το θέμα της
αντισεισμικής προστασίας και της λήψης προσεισμικών μέτρων που να μειώνουν σημαντικά τις μετασεισμικές συνέπειες.
Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά την Ηλεία που ανήκει στην 2η κατηγορία επικινδυνότητας (σ.σ. η Κεφαλονιά είναι στην 3η) παρά το γεγονός ότι έγιναν εξαιρετικά βήματα από την επιστημονική κοινότητα τόσο μετά τους σεισμούς του 1993 όσο και μετά το 2008, εν τούτοις το κράτος αδιαφόρησε ακόμα και για δραστηριότητες και μέτρα που δεν θα απαιτούσαν πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη.
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ο προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων παρά μόνον η α’ φάση.
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ως υποχρεωτική τουλάχιστον για τον Πύργο η μικροζωνική μελέτη που εκπονήθηκε. Για το μοναδικό κτίριο που εφαρμόστηκε ήταν το νοσοκομείο και τα οφέλη φάνηκαν στο σημείο του 2008 που δεν έπαθε τίποτα.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ασκήσεις ετοιμότητας ή γενικότερη ενημέρωση του πληθυσμού εκτός από κάποιες ενημερώσεις στα σχολεία.
Πέραν αυτών η επιστημονική γνώση εξελίσσεται και βελτιώνονται οι διάφοροι συντελεστές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Η επιτάχυνση είναι ο βασικότερος παράγοντας μιας σεισμικής δόνησης για την πρόκληση καταστροφών.
Στον Πύργο ο αντισεισμικός συντελεστής για τη δόμηση εφαρμόστηκε για την επιτάχυνση 0,24 G που ήταν οι σεισμοί του ’93.
Στην Κεφαλονιά (3η κατηγορία) για επιτάχυνση 0,36 G. Κι όμως ο δεύτερος μεγάλος σεισμός της Κεφαλονιάς είχε επιτάχυνση 0,72G. Γι’ αυτό έβγαιναν οι σεισμολόγοι και έλεγαν ότι η Κεφαλονιά άντεξε. Γιατί με τα στοιχεία που είχαν «θα έπρεπε» να είχε ισοπεδωθεί.
Κατά καιρούς έγιναν ημερίδες, διαλέξεις κ.λ.π. και σ’ αυτές ειπώθηκαν από τους επιστήμονες, το ΤΕΕ κ.ά. εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα. Δεν τηρήθηκε από το κράτος τίποτα.
Οι εκάστοτε κυβερνώντες (και προ της κρίσης) έμειναν θεατές και μετά από κάθε καταστροφή έτρεχαν να μπαλώσουν καταστάσεις και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει την υψηλότερη σεισμικότητα παγκοσμίως.
Το μόνο που έκαναν ήταν να στρέψουν τους πολίτες προς τις ιδιωτικές ασφάλειες, προφανώς για να γλιτώσουν την καταβολή της κρατικής αρωγής.
Μία από τις κατατοπιστικότερες ημερίδες έγινε στις 12 Μαρτίου του 2008 με ομιλητές τους κ.κ. Παπανικολάου, Τσελέντη, Καρύδη, Λέκκα, εκπροσώπους του ΤΕΕ, της ΤΕΔΚ, κ.ά.
Αν από αυτά που είχαν ειπωθεί είχαν τηρηθεί τα μισά σήμερα θα νιώθαμε μεγαλύτερη ασφάλεια. Ορισμένα μάλιστα ήταν και προφητικά.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει εκδοθεί ένα «μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό», αλλά αυτό το μνημόνιο το γνωρίζουν λίγοι και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν σε καταστάσεις πανικού μπορούν να το εφαρμόσουν.

Τι έλεγε ο Άκης Τσελέντης το 2008

«Σήμερα τα Ιόνια είναι αφύλακτα, δεν παρακολουθούνται, μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του ελλαδικού χώρου. Αν δει κανείς τώρα τη σεισμικότητα της Δυτικής Ελλάδας, τους μεγάλους σεισμούς πάνω από 6, θα δει ότι οι πιο πολλοί από αυτούς γίνονται κυρίως στη θάλασσα, στο θαλάσσιο χώρο. Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή μας εδώ πέρα κινδυνεύει κυρίως από σεισμούς  στο θαλάσσιο χώρο.
Όχι πως δεν κινδυνεύουμε από μικρούς σεισμούς στη χέρσο, όπως ήταν ο σεισμός του Πύργου, αλλά τα μεγάλα σεισμικά γεγονότα της τάξης του 6,5 του 7, δηλαδή ένας σεισμός της τάξεως του 7-7,5 νότια της Κεφαλονιάς μπορεί σίγουρα να επηρεάσει την περιοχή εδώ κάτω».
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...