Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Στο «σφυρί» η έκταση στην παραλία Αρκουδίου


Ένα τοπόσημο με βαρύ ιστορικό, κοινωνικό και αρχιτεκτονικό φορτίο, δηλαδή οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχοινιά, αλλά και διάφορα «φιλέτα» στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό, συγκαταλέγονται στη νέα «σοδειά» των 168 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη «Δι@ύγεια», μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή 167 μεγάλα, μεσαία και μικρά ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ μεταφέρεται και το δικαίωμα παραχώρησης του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά.
Μεταξύ αυτών είναι και η παραλία στο Αρκούδι μία από τις καλύτερες περιοχές του Νομού Ηλείας.
Η είδηση αυτή προκάλεσε ανησυχία στους τοπικούς παράγοντες καθώς η ενδεχόμενη «αξιοποίηση» είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τοπίο.
Η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε με τον Χρ. Βρυώνη που διετέλεσε δήμαρχος στο Βαρθολομιό ο οποίος αναφερόμενος στις ενέργειες που είχαν γίνει επεσήμανε τα εξής:
«Πρόκειται για ένα ακίνητο του δημοσίου με τα στοιχεία ΒΚ 123 έκτασης 13 στρ. το οποίο είναι παραλιακό και θεωρείται φιλέτο. Ο δήμος Βαρθολομιού είχε κάνει ενέργειες για την αξιοποίησή του. Ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί η έκταση και μάλιστα έγινε μια προμελέτη που κατατέθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία. Από τη συγκεκριμένη υπηρεσία έγινε προκήρυξη ενδιαφέροντος μήπως βρεθεί ιδιώτης χωρίς όμως να βρεθεί, καθορίστηκε τιμή μονάδος για παραχώρηση αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Ο δήμος τότε ζητούσε να προχωρήσει σε ήπια εκμετάλλευση η οποία χωρίς να μεταβάλει τη φυσική ομορφιά θα έφερνε επενδύσεις και ανάπτυξη για τους κατοίκους της περιοχής. Δυστυχώς η πολιτεία «πάγωσε» το θέμα».


ΖΟΕ
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκταση που δεν είναι μεγάλη αλλά έχει τεράστια αξία ανήκει σε περιοχή ΖΟΕ με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Από το γεγονός αυτό προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά.
1ον) Από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων τι θα κάνει ένας ιδιώτης που ενδεχομένως αγοράσει την έκταση;
2ον) Μήπως υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» για να αποχαρακτηριστεί από ΖΟΕ η συγκεκριμένη έκταση;
3ον) Τι θα γίνει με την οδική πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή που είναι περιορισμένη;
4ον) Για μια μικρή έκταση πόσο θα είναι το όφελος για το δημόσιο σε περίπτωση πώλησής της;
Βέβαια υπάρχουν κι άλλα ερωτηματικά και «δεύτερες σκέψεις» (στην εποχή που ζούμε) αν και προς το παρόν φαίνονται απραγματοποίητες.


Ήθελαν λιμάνι
Για παράδειγμα θα τονίσουμε κάτι που οι περισσότεροι πολίτες ίσως αγνοούν.
Επί χούντας κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για τη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να δημιουργήσουν ένα λιμάνι με πλοία της γραμμής προς Ζάκυνθο. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόσταση της Ζακύνθου από το Αρκούδι είναι 8 μίλια, ενώ από την Κυλλήνη 16 μίλια, δηλ. διπλάσια. Με δεδομένη λοιπόν την τεράστια αύξηση των καυσίμων μήπως υπάρχουν κάποιες σκέψεις γι’ αυτό.
Η μελέτη υπάρχει και το μόνο που χρειάζεται είναι μια επικαιροποίηση. Μάλιστα επί νομαρχίας Μαρκογιαννάκη βρέθηκαν ιδιώτες που απευθύνθηκαν στη νομαρχία αλλά η τότε νομάρχης σωστά δεν έδωσε συνέχεια στην υπόθεση.
Για το θέμα της έκτασης και του ΤΑΙΠΕΔ ερωτήθη και ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός ο οποίος επιφυλάχθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς αφού πρώτα ενημερωθεί πλήρως.
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...