Αισιοδοξία στο Υπουργείο Υποδομών για την πρόοδο των έργων
Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου στην κατασκευή των τεσσάρων παραχωρημένων αυτοκινητοδρόμων.Το υπουργείο Υποδομών παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών, καθώς το χρονοδιάγραμμα δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Η προσοχή των υπηρεσιών, όπως γράφει η Καθημερινή, εστιάζεται στις λιγοστές μεν αλλά επείγουσες απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Ας δούμε πού βρίσκονται τα πράγματα στους δύο άξονες της Δυτικής Ελλάδας, μετά την καταβολή των πρώτων 866 εκατομμυρίων ευρώ από την πρόσφατη συμφωνία Δημοσίου, τραπεζών και κατασκευαστών.
• Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα
Η κοινοπραξία Απιον Κλέος εργάζεται σήμερα σε τέσσερα εργοτάξια (στο Ζευγολατιό, το Ξυλόκαστρο, την Αιγείρα και το Αίγιο) απασχολώντας περί τα 950 άτομα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο έργο θα έχει φθάσει τα 2.300 άτομα.
Οσον αφορά την πρόοδο του έργου, οι χωματουργικές εργασίες βρίσκονται στο 60,7%, η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στο 27%, οδοστρωμάτων στο 22% και ασφαλτικών στο 15%.
Οι δέκα διπλές σήραγγες του έργου βρίσκονται συνολικά στο 70%, με τις πιο προχωρημένες κατασκευαστικά να είναι οι σήραγγες Δερβενίου (98%) και Ακράτας (94%). Αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται μόνο σε τρία σημεία και θεωρείται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Να σημειωθεί ότι η δημοπράτηση του τμήματος Πάτρας- Πύργου (που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο) τοποθετείται πλέον τον Μάιο.
• Αντίρριο - Ιωάννινα
Οι ρυθμοί στο έργο είναι ακόμα χαμηλοί (η συνολική πρόοδος του έργου ανέρχεται στο 32,5%), αλλά ανεβαίνουν συνεχώς. Σήμερα απασχολούνται 650 άτομα σε πέντε εργοτάξια (Εύηνος, Αμβρακία, Σύκουλα, Γυμνότοπος, Πέρδικα), τα οποία εκτιμάται ότι τα φθάσουν τα 3.000 μετά το καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα του έργου, πάντως, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς μεγάλα τεχνικά έργα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, ιδίως στο βόρειο κομμάτι του. Για παράδειγμα, το έργο έχει 23 μεγάλες γέφυρες, εκ των οποίων οι 8 δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται (οι πιο προχωρημένες είναι οι γέφυρες Ευήνου, στο 90% και Μακύνειας, στο 70%). Επίσης εκκρεμούν ορισμένες απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές. Η σημαντικότερη των εκκρεμοτήτων πάντως είναι η σήραγγα της Κλόκοβας, που μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε ότι θα κατασκευαστεί.
Ο εργολάβος πρέπει να καταθέσει το ταχύτερο δυνατόν τις μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου (τόσο για την Κλόκοβα, όσο και κάποια άλλα σημεία όπου αποφασίστηκε να γίνουν βελτιώσεις στη χάραξη). Μόλις το ΥΠΕΚΑ δώσει το «πράσινο φως» θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της σήραγγας τοποθετείται χρονικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών το καλοκαίρι του 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου