Προετοιμασία για το Guideport
Του Γιάννη Σπυρούνη
Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013 εκμεταλλεύεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης. Μετά την εφαρμογή του ISPS Code στον τομέα της ασφάλειας που κατέστησε το λιμάνι της Κυλλήνης, ανάμεσα στα ασφαλέστερα της χώρας, ξεκινά ο σχεδιασμός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών που διακινούνται από εκεί προς Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.
Πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το Guideport, μια πλατφόρμα ενημέρωσης στον τομέα των μεταφορών που αφορά στον άξονα «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας».
Το έργο έχει ως στόχο να βελτιώσει την πληροφόρηση και την παροχή οδηγιών των θέσεων που θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, η βελτίωση της πρόσβασης και η αύξηση της προστασίας και ασφάλειας των επιβατών και των φορτηγών αυτοκινήτων στους λιμένες και στις περιοχές εγγύς αυτών. Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί μια διαδικτυακή πύλη και μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την αποφυγή καθυστερήσεων, τη μείωση των ατυχημάτων και του χρόνου αναμονής καθώς και τη δυνατότητα επιλογής της βέλτιστης διαδρομής πρόσβασης στους λιμένες.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι εξής:
1. Επιλογή βέλτιστης διαδρομής για πρόσβαση στο λιμάνι και αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης
2. Προστασία και Ασφάλεια λιμανιού
3. Δυνατότητα εντοπισμού της θέσεως του οχήματος εντός και εγγύς του λιμένα με μεγάλη ακρίβεια
4. Ανίχνευση γεγονότων πιθανών καθυστερήσεων εντός και εγγύς του λιμένα.
Ιδιαίτερα για τους οδηγούς φορτηγών, η νέα πύλη θα παρέχει βελτιωμένη πληροφόρηση και οδηγίες σε πραγματικό χρόνο και θα υποστηρίζει μειωμένο συνολικό χρόνο μεταφοράς και κόστος μεταφερομένων αγαθών, βελτιωμένες συνθήκες μεταφοράς και αυξημένη ασφάλεια και προστασία για τα φορτία. Για τους χρήστες του αστικού δικτύου η πύλη θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη μείωση της αστικής συμφόρησης και βελτιωμένη πρόσβαση σε παροχές δικτύου.
Το έργο έχει ως στόχο να καταστήσει τις πύλες των λιμένων δελεαστικές στους επιβάτες και στις διαμετακομιστικές εταιρείες και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνικό επίπεδο. Αναμένεται καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους των αστικών περιοχών κοντά στα λιμάνια, ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων λειτουργιών του λιμένα, καλύτερη πρόσβαση και καθοδήγηση οχημάτων στο λιμάνι η οποία θα μειώσει το χρόνο έκθεσης σε καθυστερήσεις και της μόλυνσης ατμόσφαιρας.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Ελλάδα και η Περιφέρεια της Apulia στην Ιταλία, δύο μεγάλα λιμάνια της Πάτρας και του Brindisi και το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, ολοκλήρωση και αποτίμηση ευφυών συστημάτων μεταφοράς. Το λιμάνι της Κυλλήνης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα και εγκαθιστώντας ένα τέτοιο πληροφοριακό σύστημα, αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση του ανάμεσα στα μεγάλα λιμάνια της δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Αδριατικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου