Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

"Κάηκε" η παραγωγή σε αμπέλια – σταφίδες


ampeli

Να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ  τις ζημιές από τον περονόσπορο ζητά η ΕΑΣ Ηλείας
 

Να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφιδαμπέλων του νομού μας από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφή της φετινής σοδειάς -και πιθανά και της επόμενης- εξ αιτίας της εκτεταμένης προσβολής  των αμπελιών και της σταφίδας από περονόσπορο, ζητά με χθεσινή της παρέμβαση η ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας- Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη.
«Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα τόσο σε τοπικό επίπεδο (Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης), όσο και σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας (ΕΛΓΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ), να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει, ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΕΛΓΑ.» αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή με την οποία ο πρόεδρός της Γεράσιμος Καλλιμώρος, απευθύνεται στην Δ/νση  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον ΕΛΓΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περονόσπορος δεν είναι ενταγμένος στα ζημιογόνα αίτια για τα οποία ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την παραγωγή.
Παρά ταύτα, η εκδήλωσή του ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα στο νομό μας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας «Αντιλαμβάνεται  ο καθένας ότι η οικονομική καταστροφή σε επίπεδο Νομού για την καλλιέργεια είναι πολύ μεγάλη και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εξέλιξη της ασθένειας, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο».
Σε ο,τι αφορά το ιστορικό της εξέλιξης της προσβολής των σταφιδαμπέλων αναφέρονται τα εξής :
«Κατά τη φετινή άνοιξη και ειδικότερα τους μήνες Απρίλιο – Μάϊο, είχαμε συνεχόμενες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ο μύκητας Plasmopara Viticola, κοινώς περονόσπορος του αμπελιού.
Ο περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Ειδικά στην περιοχή μας (Νομός Ηλείας) και λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας έχουμε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα.
Κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της ασθένειας, θεωρείται ο μήνας Μάϊος διότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο μύκητας συμπληρώνει το βιολογικό του κύκλο συντομότερα και προκαλεί πολυάριθμες προσβολές. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η βλαστική ανάπτυξη της αμπέλου είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μολύνσεις.
Ο συνδυασμός των παραπάνω και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί ήταν σχεδόν αδύνατον να ψεκάζουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες διότι έβρεχε συνεχώς, δημιούργησε συνθήκες «επιθετικού» - ταχύτατου περονόσπορου ο οποίος πρόσβαλε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σταφύλια, με αποτέλεσμα να χαθεί και να συνεχίζει να χάνεται μεγάλο  μέρος της παραγωγής, τόσο στα αμπέλια όσο και στις σταφίδες της περιοχής μας.
Οι παραγωγοί, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξέλιξη του μύκητα έχουν ήδη επιβαρύνει το κοστολόγιο με 2-5 επιπλέον ψεκασμούς και
με πολύ ακριβότερα φυτοφάρμακα ή με συνδυασμούς φυτοπροστατευτικών αλλά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς διότι είναι σε εξέλιξη από επισκέψεις όμως που έχουμε πραγματοποιήσει σε πάρα πολλά αγροτεμάχια, εκτιμούμε ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ειδικά σε αμπέλια (με αποκορύφωμα τον ροδίτη), αλλά και σε πολλές σταφίδες παρότι θεωρούνται αρκετά πιο ανθεκτικές.
Υπάρχουν περιπτώσεις και δεν είναι λίγες παραγωγών που δεν θα τρυγήσουν καθόλου την φετινή χρονιά. Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και για την επόμενη χρονιά καθώς οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να κλαδέψουν τις κληματίδες που αφήνονται ως βάση για την καρποφορία της νέας χρονιάς» .

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...