Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το χαλάζι «διέλυσε» την παραγωγή


 
 Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν για μια ακόμα φορά σταφίδες, αμπέλια και ελαιόδεντρα που «χτυπήθηκαν» από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, το απόγευμα της Κυριακής.
Οι παραγωγοί σε Αγίους Αποστόλους, Ελαιώνα, Αμπελώνα μετρούν τις «πληγές» και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η ζημιά υπερβαίνει το 70% σε σταφιδάμπελα, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί αν σήμερα ανέβουν οι θερμοκρασίες.

Η πρωινή ηλιοφάνεια δεν προμήνυε την κακοκαιρία που θα ακολουθούσε. Μετά το μεσημέρι ο καιρός «βάρυνε» και λίγο μετά τις 4:00 η ευρύτερη περιοχή του Πύργου επλήγη από σφοδρή χαλαζόπτωση. Στα χωριά Άγιοι Απόστολοι, Ελαιώνας, Αμπελώνας και Βροχίτσα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και επικοινωνία με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών με την εφημ. «Πατρίς».
Ζημιές και σταφιδάμπελα
   Το ξαφνικό μπουρίνι και η χαλαζόπτωση που κράτησαν μισή ώρα περίπου, σάρωσαν στο πέρασμά τους σταφίδες και αμπέλια. Η ζημιά, όπως εξήγησαν οι παραγωγοί, από την πρώτη εικόνα που είχαν με το τέλος της χαλαζόπτωσης, ξεπερνά το 70% και αν την επόμενη ημέρα (σ.σ σήμερα δηλαδή) ακολουθήσει ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
   Οι παραγωγοί βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε απόγνωση, αφού κάποιες από τις παραπάνω περιοχές, είχαν και πριν ένα περίπου χρόνο το ίδιο πρόβλημα, με ζημιές από το χαλάζι με αποτέλεσμα, ήδη από τώρα να μιλούν για μειωμένη παραγωγή.
Χτύπησε την ελιά στο δέσιμο
   Ανυπολόγιστες όμως φαίνεται πως είναι οι ζημιές, σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς και στα ελαιόδεντρα, αφού μετά την ανθοφορία αρχίζει να «δένει» ο καρπός, κάτι που τώρα φοβούνται ότι δεν θα γίνει σωστά, αφού τα δέντρα έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι.
Τίναξε κήπους, σήκωσε θερμοκήπια
   Εξάλλου, το μπουρίνι που πέρασε από την περιοχή, προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σε οπωροκηπευτικά, «τινάζοντας» στην ουσία πολλούς κήπους και «σηκώνοντας» ακόμα και κάποια μικρά θερμοκήπια που είχαν κάποιοι στις αυλές τους για τα κηπευτικά του σπιτιού.
Νάνσυ Σπυροπούλου
 patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...