Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Κονιδέϊκα Αμαλιάδας: Ένταση, σύλληψη και στη μέση . . . τα σκουπίδια!


koni1

Την εναπόθεση απορριμμάτων στα Κονιδέϊκα παρεμπόδισαν οι περίοικοι – Μήνυση από τον αντιδήμαρχο Ήλιδας - Σε ισχύ η απόφαση εκτάκτου ανάγκης για χρήση του ΧΑΔΑ – Ξεκινά ο δεματοποιητής

Τα απορριμματοφόρα του δήμου Ήλιδας να εναποθέσουν τα σκουπίδια στην χωματερή των Κονιδεϊκών, παρεμπόδισαν το βράδυ της Τρίτης περίοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την συνέχιση εναπόθεσης των απορριμμάτων στον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι συνελήφθη από αστυνομικούς ένας εκ των περιοίκων για παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά από μήνυση του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Χριστοφόρου και ο οποίος μέχρι χθες αργά το απόγευμα κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας, αναμένοντας να αποφανθεί η Εισαγγελέας για την προσαγωγή του στο Δικαστικό Μέγαρο μέχρι το βράδυ ή σήμερα το πρωί.
Οι περίοικοι των Κονιδεϊκων ζητούν να γίνει αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι δεν νοείται αποκατάσταση με ταυτόχρονη ρίψη απορριμμάτων. Παράλληλα, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στη λειτουργία του δεματοποιητή, η οποία σύμφωνα και με την δημοτική αρχή, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιστροφή στο αμαξοστάσιο… με σκουπίδια
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης. Τα τρία απορριμματοφόρα του δήμου, αφού περισυνέλεξαν τα απορρίμματα ξεκίνησαν για τον ΧΑΔΑ, για τα καθιερωμένα δρομολόγια εναπόθεσης των σκουπιδιών. Μπροστά στην πύλη του ΧΑΔΑ, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι περίοικοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τους εργαζόμενους του δήμου ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο στον σκουπιδότοπο. Μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις, τα απορριμματοφόρα επέστρεψαν γεμάτα σκουπίδια στο αμαξοστάσιο του δήμου στην Αμαλιάδα. Το πρωί και με εντολή Εισαγγελέως, τα τρία απορριμματοφόρα μπήκαν στο χώρο και εναπόθεσαν τα απορρίμματα, ωστόσο τα οχήματα παρέμειναν εντός του χώρου, αφού οι περίοικοι είχαν αποκλείσει την είσοδο και δεν επέτρεπαν καμία άλλη ενέργεια.
Μήνυση και διαμαρτυρίες…
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα εναντίον των περιοίκων για την παρεμπόδιση και λίγο αργότερα αστυνομικοί συνελάμβαναν έναν εξ’ αυτών, τον οποίο και οδήγησαν στο κτίριο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Αμαλιάδας, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία. Οι περίοικοι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της και η κα Διαμάντω Μάργαρη, επικαλούνται απόφαση του 2011 του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση του σκουπιδότοπου. «Συνεχίζουν να ρίχνουν σκουπίδια, ενώ συνεχίζεται και το έργο της αποκατάστασης. Πως μπορεί να γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα; Εμείς ζητάμε να γίνει μόνο αποκατάσταση του χώρου αυτού που όλα αυτά τα χρόνια έχει επιβαρυνθεί. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να λειτουργήσει ούτε ο δεματοποιητής…», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφ. «Πρωινή». Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χριστοφόρου τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης και πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά και η λειτουργία του δεματοποιητή, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και εγκριθεί από τις συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει απόφαση χρήσης του ΧΑΔΑ για την εναπόθεση και επιχωμάτωση των απορριμμάτων λόγω εκτάκτου ανάγκης μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2014.
«Αναγκάστηκα να υποβάλλω μήνυση για την προστασία της δημόσιας υγείας και σε αυτή την κατεύθυνση φυσικά κινήθηκε και η εντολή της Εισαγγελίας για το άδειασμα των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα. Δεν είναι δυνατό να παίζουμε με την υγεία των συμπολιτών μας, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος Ήλιδας είναι αυτός που έχει κάνει μεγάλο αγώνα για την υλοποίηση του σχεδιασμού ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και της οριστικής λύσης του προβλήματος που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες ολόκληρο το νομό. Πως, λοιπόν, παρεμποδίζεται η εναπόθεση των σκουπιδιών, τη στιγμή που υπάρχει απόφαση για κάτι τέτοιο με την μορφή έκτακτης ανάγκης, εισήγηση  της Πολιτικής Προστασίας, που υπογράφεται και ως απόφαση από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Καφύρα; Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα ξεκινά η λειτουργία του δεματοποιητή, η αποκατάσταση γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά για την οριστική λύση. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δυναμιτίζουν άσκοπα το κλίμα», τόνισε ο κ. Χριστοφόρου. Πάντως, αργά χθες το μεσημέρι, οι λιγοστοί περίοικοι που είχαν παραμείνει στην πύλη του ΧΑΔΑ, αποχώρησαν, ενώ κανείς δεν γνώριζε εάν θα προέβαιναν σε άλλη κινητοποίηση.
koni2

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...