Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ηλεία: Νέα χαλαζόπτωση έπληξε χθες καρπούζια αμπέλια σταφίδες ελιές και κηπευτικά


xalazi1a

Διπλό πλήγμα μέσα στο Μάη - Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ χθες στου Χάβαρι για αυτοψίες

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα η Ηλεία δοκιμάστηκε από τα ακραία για την εποχή  καιρικά φαινόμενα, ισχυρούς ανέμους βροχόπτωση και χαλαζόπτωση και μάλιστα στις ίδιες - πάνω κάτω - περιοχές του νομού. Τα πρώτα δείγματα της θεομηνίας που θα ακολουθούσε, εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες   της Κυριακής : Σφοδρή βροχόπτωση αλλά και χαλαζόπτωση έπληξε, περιοχές του Δήμου Πύργου και του τέως δήμου Ωλένης ( από Λαμπέτι, Κολύρι  ως το Λατζόι ), αλλά και στο Χάβαρι του δήμου ‘Ηλιδας,   με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες που βρίσκονται αυτή την ώρα  στο στάδιο της καρπόδεσης. Μάλιστα,  οι πρώτες αναγγελίες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, έγιναν ακριβώς από την περιοχή του Χάβαρι καθώς πάνω από δέκα καρπουζοπαραγωγοί είδαν να χτυπά το χαλάζι τις καλλιέργειές τους, προκαλώντας ζημιές στα νεαρά καρπούζια που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Σοβαρές ζημιές προκάλεσε επίσης η χαλαζόπτωση σε αμπέλια και σταφίδες όπως μας δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Πετρόπουλος αλλά και τις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής. Οι ελιές αυτή την περίοδο είναι σε ανθοφορία -που θα εξελιχθεί σε καρπόδεση . Ωστόσο το χαλάζι «τσάκισε» τους μίσχους με τα άνθη της ελιάς γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να δέσουν καρπούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτό το στάδιο της παραγωγής, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές στις ελιές ! Άμεσα ενημερώθηκε η κ. Πανταζοπούλου προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και δεσμεύτηκε ότι σήμερα το πρωί θα σταλούν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ  στην περιοχή που επλήγη, προκειμένου να αποκτήσουν ίδια άποψη για τις ζημιές που προκλήθηκαν και πιθανά να δώσουν οδηγίες στους καλλιεργητές ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν για να περισώσουν ότι γίνεται  από την παραγωγή τους. Αντίθετα, δεν υπήρξαν αναγγελίες ζημιών για την πρώτη ημέρα της θεομηνίας (Κυριακή μεσημέρι) από την περιοχή  του Πύργου.
Πνίγηκαν οι καλλιέργειες στον Πύργο
Ωστόσο χθες τις απογευματινές ώρες νέα καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους, νεροποντή αλλά και χαλάζι έπληξε και πάλι την περιοχή του Πύργου. Και αυτή τη φορά είναι σίγουρο πως ό,τι καλλιέργεια βρέθηκε στην πορεία της, καταστράφηκε… Καρπούζια, που έχουν ξεσκεπαστεί με αφορμή και την καλοκαιρία των ημερών που προηγήθηκαν και έχουν αναπτυχθεί, καρπούζια πρώιμα  που  σε λίγες ημέρες θα μπορούσαν να «κοπούν» και να δώσουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς, χτυπήθηκαν από το χαλάζι και πνίγηκαν μέσα στον όγκο των νερών! Απελπισμένοι παραγωγοί έτρεχαν μέσα στη βροχή να ανοίξουν με τσάπες διόδους μέσα στα χωράφια τους, για να απομακρύνουν τα νερά. Καλλιέργειες ντομάτας , άλλα υπαίθρια  κηπευτικά αλλά και  αμπέλια και σταφίδες  όπως και οι ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, έχουν πληγεί  από τα καιρικά φαινόμενα του Μαΐου. Και όλα αυτά την ώρα που οι αγρότες είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους σε αυτές  ακριβώς τις καλλιέργειες που μέχρι χθες εξελίσσονταν πολύ καλά, από πλευράς ποιότητας και παραγωγής. Ακόμα και για τα αραποσίτια, όπως μας δήλωσαν αγρότες χαρακτηριστικά, έχουν φόβους όπως  και για τις πατάτες που έχουν φυτέψει. Σήμερα εξ όσων πληροφορηθήκαμε  θα γίνει επίσκεψη στις καλλιέργειες που επλήγησαν από πλευράς των γεωπόνων του δημοσίου που υπηρετούν στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Κτηνιατρικής της Π. Ε Ηλείας.
Πλημμύρισε ο Πύργος
Η χθεσινή καταιγίδα, ήταν επόμενο ότι θα δημιουργούσε προβλήματα και μέσα στην πόλη του Πύργου. Δρόμοι πλημμύρισαν ξανά, πολλοί μετατράπηκαν σε χείμαρρους ενώ η ορμή των νερών και του ανέμου μετέφεραν τα σάπια σκουπίδια από τους σωρούς που παραμένουν δεξιά και αριστερά στο οδόστρωμα. Οι πλαστικές σακούλες  αλλά και τα χύδην σκουπίδια εκτός από το οικτρό θέαμα που παρουσίαζαν για την πόλη,  δυσκόλευαν  την κίνηση των οχημάτων αλλά και όσων εξ ανάγκης βρίσκονταν εκείνες τις ώρες στους δρόμους.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...