Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 19ης Φεβρουαρίου 


1674: Αγγλία και Ολλανδία, τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο, υπογράφουν τη συνθήκη του Westminster, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, το Νέο Άμστερνταμ περνά στα χέρια των Εγγλέζων, που την ονομάζουν Νέα Υόρκη.
1800: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρήζει τον εαυτό του Πρώτο Ύπατο της Γαλλίας.
1844: Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία.
1878: Ο Aμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνόγραφο, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».
1908: Στην Ελλάδα, εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.
1936: Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου, Στυλιανός Σκλάβαινας, υπογράφουν μυστικό σύμφωνο, με το οποίο το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής, ενώ οι Φιλελεύθεροι με τη σειρά τους να καταργήσουν το Ιδιώνυμο, την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ (Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα)
1943: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κλέβονται έργα τέχνης από την Ολλανδία με προορισμό την πινακοθήκη του Χίτλερ, στο Λιντς της Αυστρίας.
1947: Αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
1956: Εκλογές στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Ελληνίδες. Επικρατεί η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λόγω του «τριφασικού» εκλογικού συστήματος.
1959: Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας η συμφωνία για την Κύπρο, με την οποία ιδρύεται ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο.
1962: Πέθανε ο Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός, ερευνητής και δημιουργός του «Τεστ Παπ». Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (τεστ-παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
1978: Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αιγύπτιοι κομάντος επεμβαίνουν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών για να σώσουν 12 Αιγύπτιους ομήρους, που κρατούν 2 άραβες τρομοκράτες σε ένα αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία σκοτώνουν 15 από τους κομάντος και καταστρέφουν το C-130 που τους μεταφέρει.
1986: Η αμερικανική Γερουσία μετά από 37 χρόνια αναμονής ψηφίζει τη συνθήκη, που απαγορεύει τις γενοκτονίες.
1990: Πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης λαμβάνει 151 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν «Παρών».
1991: Χιόνι πέφτει στην έρημο Σαχάρα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Γεννήσεις

1473 - Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος και μαθηματικός
1660 - Φρίντριχ Χόφμαν, Γερμανός γιατρός και χημικός
1859 - Σβάντε Αρρένιους, Σουηδός χημικός, βραβείο Νόμπελ 1903
1876 - Κονσταντίν Μπρανκούζι, Ρουμάνος γλύπτης
1896 - Αντρέ Μπρετόν, Γάλλος λογοτέχνης, ποιητής και δοκιμιογράφος.
1939 - Αλφρέδο Μπράις Ετσενίκε, Περουβιανός συγγραφέας
1941 - Ντέιβιντ Γκρος, Αμερικανός φυσικός
1948 - Tony Iommi, Άγγλος συνθέτης και κιθαρίστας της Rock, μέλος των Black Sabbath
1957 - Φάλκο, Αυστριακός μουσικός
1973 - Νίκος Οικονόμου, καλαθοσφαιριστής
1978 - Μιχάλης Κωνσταντίνου, Κύπριος ποδοσφαιριστής
1980 - Σπύρος Γιαννιώτης, πρωταθλητής της κολύμβησης

Θάνατοι

197 - Κλαύδιος Αλβίνος, Ρωμαίος σφετεριστής
1589 - Αγία Φιλοθέη, Ορθόδοξη μάρτυρας και πολιούχος των Αθηνών
1880 - Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου
1897 - Καρλ Βάιερστρας, Γερμανός μαθηματικός
1916 - Έρνστ Μαχ, Αυστριακός-Τσέχος φυσικός και φιλόσοφος
1936 - Μαξ Σρεκ, Γερμανός ηθοποιός
1964 - Γιώργος Καλαφάτης, υποναύαρχος του Υγειονομικού, ιδρυτής του Παναθηναϊκού.
1980 - Δημήτριος Βρανόπουλος, Έλληνας πολιτικός, υπουργός Συγκοινωνιών, που εισήγαγε την εγκατάσταση κουδουνιών για στάση στα λεωφορεία
2000 - Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ, Aυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας
2000 - Λίλα Κέντροβα, Ρωσίδα ηθοποιός

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...