Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μέχρι 29 Οκτωβρίου η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη


eforia_m_copy














Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, οιοφειλέτες του δημοσίου. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως 30.9 .2010. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δίνεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις, ενώ στην περίπτωση που τα χρέη καταβληθούν μέχρι και σε 45 δόσεις η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% των προσαυξήσεων.

Με την ίδια απόφαση παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ενταχθούν μεταγενέστερα στη ρύθμιση, εφόσον όμως καταβάλλουν μαζί με την πρώτη δόση και όλες τις δόσεις της ρύθμισης που θα επιλέξουν των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία καταβολής από 29 Οκτωβρίου μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στη ρύθμιση δεν θα λαμβάνονται σε βάρος του τα παρακάτω μέτρα:
Ποινική δίωξη λόγω μη καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων ή επιχειρήσεων.

Εφόσον όμως, έχουν ήδη ληφθεί σε βάρος των οφειλετών -που υπάγονται στη ρύθμιση- τα μέτρα αυτά αναστέλλονται.

Αναστέλλεται επίσης, η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.

Δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων, ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης πριν την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα καλύπτουν δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση δεν εμποδίζει το Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλίσει την οφειλή του να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων ή των εγγυητών, εφόσον το χρέος δεν είναι ασφαλισμένο.

Σημειώνεται δε ότι αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.


24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...