Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Δημιούργησαν συκώτι

http://static2.news247.gr/health/article612929.ece/ALTERNATES/w620/vlastokitara.jpg"Θαύμα" έκαναν και πάλι οι επιστήμονες, οι οποίοι αυτή τη φορά δημιούργησαν συκώτι από βλαστοκύτταρα. Να σημειωθεί πως τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετασχηματισθούν σε οτιδήποτε, με γενετική τροποποίηση...

Μία ομάδα επιστημόνων από τη Βοστόνη κατάφερε να δημιουργήσει μικρά συκώτια χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα, με την ανάλογη γενετική τροποποίηση, να μετασχηματιστούν σε οτιδήποτε, από δέρμα μέχρι μυς και όργανα. 

Οι επιστήμονες κινήθηκαν ως εξής:

Πήραν ένα συκώτι στο οποίο είχαν αφήσει το περίβλημα κολλαγόνου, καθώς και ιστούς από κύτταρα αίματος. Εκεί πάνω "έχτισαν" τα βλαστοκύτταρα.

Το νέο όργανο αφέθηκε μετά για να πάρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ώστε  να αναπτυχθεί και να γεμίσει το περίβλημα.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγονται από την έρευνα, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλά τεχνικά εμπόδια να ξεπεραστούν, ώστε να φτάσουμε να εξυπηρετούμε ασθενείς" δήλωσε ο καθηγητής Σάι Σόκερ.

Ευλόγως οι επιστήμονες θέλουν να είναι προσεκτικοί αλλά είναι γεγονός πως η νέα εξέλιξη μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρα για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από κάποια οργανική ανεπάρκεια. Πολλοί από αυτούς χρειάζονται κάποια στιγμή ένα όργανο με αποτέλεσμα να   πέφτουν συχνά θύματα παραεμπορίου ή να χρειάζεται να μπουν σε ατέλειωτες λίστες αναμονής μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο όργανο.


24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...