Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μήπως έχω αδύναμη μνήμη;

«Μα που έχω βάλει τα κλειδιά μου», «Δεν μπορώ να θυμηθώ που πάρκαρα το αυτοκίνητο».
Αν αυτές οι ερωτήσεις σας κάνουν να πιστεύετε ότι έχετε αδύναμη μνήμη ήρθε η ώρα να δείτε αν «ξεχνάτε» φυσιολογικά ή παθολογικά.

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 αναγνώστες του επιστημονικού περιοδικού «NATURE», 20% του πληθυσμού παραδέχτηκε ότι έχει δοκιμάσει φάρμακα τόνωσης μνήμης όπως είναι το Ritalin ή το Modafinil.

Το περιοδικό σε ένα απλό τεστ με κατηγορίες συμπτωμάτων κατατάσσει τους ανθρώπους σε τρεις κατηγορίες.

Σε αυτούς που είναι απλώς λίγο ξεχασιάρηδες, σε αυτούς που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη τους και σε αυτούς που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το γιατρό τους γιατί το πρόβλημα στη μνήμη τους είναι ορατό.

Η μνήμη σας δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αν δε θυμάστε τι ακριβώς φάγατε το προηγούμενο βράδυ. Ακόμα και αν παραδέχεστε σε όλους διαρκώς ότι έχετε «απαίσια μνήμη» ή ο συνομιλητής σας υπενθυμίζει διαρκώς ότι «το είπες ξανά αυτό πρωτύτερα», τότε είστε απλώς λίγο ξεχασιάρηδες.

Όταν αφήνετε κάτω αντικείμενα και μετά δεν θυμάστε που είναι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη μνήμη σας.

Συχνό επίσης θεωρείται το φαινόμενο να μην θυμάστε ονόματα ανθρώπων που γνωρίσατε πρόσφατα.

Βέβαια αν χάνετε διαρκώς πράγματα ή ξεχνάτε ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη ίσως υπάρχει πρόβλημα. Εάν ξεχνάτε τα ονόματα των πιο στενών σας συγγενών και φίλων μπορεί κάτι να μην πηγαίνει καλά.

Εάν δεν έχετε καμία ανάμνηση από τη χθεσινή μέρα αλλά θυμάστε ξεκάθαρα λεπτομέρειες της παιδικής σας ηλικίας θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Η μνήμη σας νοσεί «πολύ βαριά» εάν μπερδεύετε τις ενδοοικογενειακές σας σχέσεις, ξεχνώντας ποιος είναι γιος ποιου κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικό της ασθένειας του Αλτσχάιμερ είναι όταν κάποιος παραπονιέται συνέχεια ότι οι άλλοι κλέβουν ή κρύβουν τα πράγματά του.

Εάν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε κατά πόσο ένα γεγονός ανήκει στο παρελθόν ή στο μέλλον τότε η αμνησία σας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...