Οι παλιές ξυλόσομπες της γιαγιάς, που χρησιμοποιούνταν και ως φούρνοι για το καθημερινό μαγείρεμα, αλλάζουν ντιζάιν και γίνονται της μόδας, προσφέροντας οικονομία σε καιρούς...
δύσκολους, αλλά και οικογενειακή θαλπωρή.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί όλο και περισσότερους στην αναζήτηση οικονομικότερων τρόπων θέρμανσης, όπως τα ενεργειακά τζάκια, αλλά και οι σόμπες που λειτουργούν με ξύλα και pellets.
Τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια που ζεσταίνουν όλο το σπίτι, αλλά και οι ξυλόσομπες που μπορούν να χρησιμεύσουν ακόμη και στο μαγείρεμα κερδίζουν τις προτιμήσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, που δραστηριοποιείται σε αυτό τον χώρο, τα κλασικά τζάκια μπορούν άνετα να μετατραπούν σε ενεργειακά ώστε να ζεσταίνουν και να είναι πιο οικονομικά. «To κόστος μετατροπής ενός τζακιού σε ενεργειακό κυμαίνεται από 1.700 μέχρι 4.000 ευρώ.
Τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και ως μονάδες κεντρικής θέρμανσης και έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως και οι σόμπες που λειτουργούν με ξύλα ή pellets» μας λέει ο κ. Ανδριόπουλος.
Για σύγχρονες λύσεις που έχουν ζήτηση και εντυπωσιακά αποτελέσματα κάνει λόγο και ο κ. Μπάμπης Κλαρίτης, υπεύθυνος εταιρείας.
Ο ίδιος μας λέει: «Σε ό,τι αφορά τις ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές για τις ξυλόσομπες που λειτουργούν με ξύλα ή pellets κυμαίνονται από 850 μέχρι 1.800 ευρώ και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ολόκληρου σπιτιού.
Μάλιστα ορισμένες από αυτές έχουν εστίες, αλλά και φουρνάκι για το μαγείρεμα. Επίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά τζάκια, αλλά και για μετατροπές κλασικών τζακιών σε ενεργειακά που έχουν εξαιρετική απόδοση».
«Η πρόσφατη κακοκαιρία ανέβασε τη δουλειά αρκετά και μέσα σε μία εβδομάδα πουλήσαμε περίπου 90 τόνους ξύλα» μας λέει η κ. Νατάσσα Μουραφίδου, η οποία εμπορεύεται καυσόξυλα, και προσθέτει: «Φέτος οι πελάτες που ζητάνε ξύλα για σόμπες είναι πολύ περισσότεροι από άλλες χρόνιες.
Κρατήσαμε τις τιμές στα περσινά επίπεδα και πουλάμε όλα τα ξύλα στο 0,19 ευρώ το κιλό, ενώ η πλειονότητα των πελατών προμηθεύεται ποσότητες αξίας γύρω στα 15 ευρώ.
Ουσιαστικά παίρνουν περίπου ένα καρότσι ξύλα, που δεν ξεπερνούν τα 80 κιλά. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για πέντε ημέρες το πολύ».
Ιδια είναι η εικόνα και στο κατάστημα του κ. Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος μας λέει: «Πολλοί πελάτες προτιμούν τη λύση του τζακιού ή ακόμη και της παραδοσιακής ξυλόσομπας που είχανε κάποτε στα χωριά.
Οι συγκεκριμένοι μας ζητάνε μικρά σε μέγεθος κομμάτια για να χωράνε μέσα στις σόμπες τους. Βέβαια, ακόμη και αυτοί είναι… κουμπωμένοι και δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες».
«Αν δεν είχε χαλάσει ο καιρός και αν δεν είχαν πέσει χιόνια, η μείωση στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, θα άγγιζε ακόμη και το 60%» δηλώνει η κ. Μαρία Μπουρνιά, ιδιοκτήτρια πρατηρίου βενζίνης στο Ηράκλειο.
«Εμείς διαθέτουμε πετρέλαιο θέρμανσης στο 0,75 ευρώ το λίτρο. Αν η τιμή ανέβει κι άλλο τότε πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για όλους».
Τη δική του θέση στην αγορά κατακτά σιγά-σιγά το pellet, το οποίο είναι τυποποιημένο βιολογικό καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για θέρμανση σε τζάκια, σόμπες αλλά και ειδικούς λέβητες με συσκευές υψηλής τεχνολογίας.
Το pellet είναι συσκευασμένο σε σακούλες και έτσι δεν απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ενώ η τιμή του στην ελληνική αγορά κυμαίνεται από 0,25 έως 0,30 ευρώ το κιλό.
to psaxtiri
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου