Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέες γερμανικές ιαχές για υποθήκευση ελληνικών νησιών…


http://static.fsport.gr/images/nisia21012011.JPGΑίσθηση αλλά και ενόχληση προκαλούν οι εκ νέου γερμανικές ιαχές για υποθήκευση νησιών , προκειμένου η Ελλάδα... να αντιμετωπίσει τους δανειστές της. Το Γερμανικό Ινστιτούτο IWH εκτιμά, ότι προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου - όπως τα ελληνικά νησιά – ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που παίρνει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.



Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ulrich Blum, "αν η χώρα δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, τότε οι ομολογιούχοι θα βρεθούν με ζημιές. Και εάν ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένα τίμημα και για τον έλληνα φορολογούμενο".

"Αυτό ακριβώς κάναμε και στη Γερμανία το 1923" προσθέτει για να πείσει ότι πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να μειωθούν τα επιτόκια, τα δάνεια της Ελλάδας πρέπει να "ασφαλιστούν" με πειστικό τρόπο. "Τα δημόσια αγαθά αποτελούν σταθερή ασφάλεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που θα νικήσει τον ψυχολογικό πόλεμο" αναφέρει. "Τα νησιά πάντα θα αξίζουν περισσότερα από τα χρέη της χώρα, έτσι δεν χρειάζεται να πουληθούν" προσθέτει.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα δάνεια θα γίνουν φθηνότερα καθώς δεν θα βασίζονται στην εικασία ότι τα χρήματα θα μαζευτούν από φόρους, αλλά θα είναι ήδη υποθηκευμένα.

Όσον αφορά στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους, τα απορρίπτει καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι αγορές γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της πριν το 2014. Σημειώνεται πως το IWH αποτελεί ένα από τα έξι ινστιτούτα, σύμβουλους της Άνγκελα Μέρκελ.

Νέα σενάρια αναδιάρθρωσης

Την ίδια στιγμή και παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από επίσημες πηγές ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να επεξεργάζεται πυρετωδώς ένα «συνολικό πακέτο» για το ευρώ ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου που θα επισφραγίσει το μηχανισμό στήριξης από τα μέσα του 2013.

Στη σημερινή "φάση συγκέντρωσης όλων των ενδεχόμενων μέτρων" εξετάζονται τόσο διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, όσο μία στενότερη οικονομική συνεργασία καθώς και ένα "φρένο χρέους" για όλες τις χώρες του ευρώ και ένα σκληρό τέστ αντοχής για τις τράπεζες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Ηandelsblatt” (Χάντελσμπλατ, 21.01.11), επικαλούμενη "εσωτερικές" πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, "η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το ταμείο διάσωσης ‘EFSF’ να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπισης του χρέους τους. Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% έως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε να τα αγοράσει το EFSF και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της".

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν για την επιτυχία μιας τέτοιας "εθελούσιας αναδιάρθρωσης". Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Κορνέλιους Πούρπς της Unicredit θεωρεί ότι "ένα τέτοιο μέτρο θα απέφερε λίγα". Εκτιμάται ότι έτσι θα επέλθει μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους της τάξεως του 10-20%.

Σε κάθε περίπτωση "αυτό θα είναι μία ελάφρυνση" λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Στέφαν Γκροθάους της τράπεζας WGZ διατυπώνει το φόβο ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό το εθελούσιο "κούρεμα" ως μία "προετοιμασία για πολύ σκληρότερη μείωση του χρέους". Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι "αυτό θα θέσει την αγορά ομολόγων υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση".

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...