Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Εγκεφαλική η... χοληστερόλη


Εγκεφαλική η... χοληστερόλη
Εγκεφαλικά φαίνεται να ρυθμίζονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα αμερικανών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati και τη δημοσίευσε στο περιοδικό "Nature Neuroscience".
Η υπόθεση ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι απόρροια μόνο της διατροφής και της χοληστερόλης που παράγεται από το συκώτι καταρρίπτεται και τη θέση της παίρνει η ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας ότι μια ορμόνη πείνας που βρίσκεται στον εγκέφαλο λειτουργεί σαν «τηλεχειριστήριο» για τη χοληστερόλη που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης "γκρελίνη" στα ποντίκια, οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ τα επίπεδα στο αίμα ανεβαίνουν επειδή ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο συκώτι να αποθηκεύσει λιγότερη χοληστερόλη και να εξαπολύσει περισσότερη στο αίμα.

Τα νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, πολύ σημαντικό βήμα για ανθρώπους με καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα.

Εκκρεμούν οι κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους, οπότε μέχρι τότε μόνος τρόπος πρόληψης παραμένει η διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η άσκηση και οι συνταγογραφούμενες στατίνες.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...