Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ...

ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ (ΜΕΡΟΣ Γ΄)

 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


Το κάστρο Χλεμούτσι, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, του Δήμου Κυλλήνης και δεσπόζει στην Ηλειακή πεδιάδα.

Αρχιτεκτονικό σχέδιο του κάστρου, δείχνει το κάστρο και την εσωτερική αυλή.
Ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον Γοδεφρείδο Α' Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του Πριγκηπάτου της Αχαίας.

Η εξωτερική καστρόπορτα.

Τμήμα του κάστρου, από την εσωτερική αυλή.

Για την κατασκευή του, ο Γοδεφρείδος ο Β' ήρθε σε σύγκρουση με τον Καθολικό κλήρο και χρησιμοποίησε τα έσοδά τους για την οικοδόμησή του.
Τμήμα της εσωτερικής αυλής, με το τείχος.
Το κάστρο ονομάσθηκε clermont, Ελληνικά Χλεμούτσι και οι Βενετσιάνοι castel tornese, επειδή λανθασμένα πίστευσαν ότι εώ, ήταν το Φράγκικο νομισματοκοπείο των Τορνεσίων.

Εσωτερικό του Κάστρου.
Μετά το θάνατο του ιδρυτού του, το κάστρο γίνεται πεδίο αναταραχών, ως το 1315 που το κατέλαβαν οι Καταλανοί. Ανακαταλαμβάνεται από τους Φράγκους και παραμένει στη κυριαρχία τους, μέχρι τις αρχές του 1400 που περνάει στην κυριαρχία του Παλατινού Κόντε Κεφαλονιάς και Ζακύνθου και Δεσπότη της Ηπείρου Καρόλου Α' Τόκκου.


Η πύλη του κάστρου, φωτογραφημένη από το εσωτερικό.
Το 1427 λόγω του γάμου της κόρης του Λεονάρδου Β΄ Τόκκου, Μαγδαληνής - Θεοδώρας, με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το κάστρο περιέρχεται ειρηνικά στον τελευταίο.


Όψη του κάστρου από την θάλασσα.
Το 1460 το κατέλαβαν οι Τούρκοι και οι Βενετσιάνοι από το 1687 - 1715 που επανήλθε στους Τούρκους ως το 1821. Το 1826 υπέστη ζημιές, από βομβαρδισμό του Ιμπραήμ.


Τμήμα του υπό ίδρυση μουσείου του Κάστρου, με αρχιτεκτονικά μέλη.
Το Χλεμούτσι διατηρεί τον έντονο Φράγκικο χαρακτήρα του, εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας. Σύντομα θα λειτουργήσει εντός του βαρυφορτομένου με θρύλους και ιστορίες κάστρου, ένα ενδιαφέρον μουσείο.

Από το εσωτερικό του κάστρου.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τάκης Τόκκας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...