Σάββατο αποκάλυψε η Κορριέρε ντέλλα Σέρα ότι ο Ταλέμπ βρίσκεται στην Ελλάδα, την ίδια μέρα συνελήφθη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ο συλληφθείς παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική εδώ και καιρό. Κατά το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η δημοσιοποίηση της παρουσίας του στην Ελλάδα επιτάχυνε την σύλληψή του, προκειμένου να μην διαφύγει στο εξωτερικό.
Μαζί του συνελήφθη και ένα δεύτερο άτομο και κρατούνται στη διεύθυνση αλλοδαπών, με προοπτική την απέλαση ή εξέταση αιτήματος για άσυλο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Ταλέμπ είναι μέλος της ομάδας «Φατάχ Αλ Ισλάμ», που πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και ετοίμαζε «θεαματική επίθεση» που θα πραγματοποιείται «σε ελληνικό έδαφος ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
Με αφορμή το ιταλικό δημοσίευμα και την σύλληψη του Ταλέμπ, πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ο προηγούμενος «σταθμάρχης» της «Φατάχ Αλ Ισλάμ» στην Ελλάδα, ο Μοχάμεντ Μούσα, έχει επίσης συλληφθεί και κρατείται εδώ και καιρό με προοπτική την απέλαση.
Ο Ταλέμπ βρισκόταν από μήνες στο στόχαστρο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, ενώ μετά τις αποκαλύψεις για διασυνδέσεις τους με την συγκεκριμένη οργάνωση, που με την σειρά της θεωρείται συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, ενδέχεται να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισής τους από τις ελληνικές αρχές.
Η Κορριέρε ντέλλα Σέρα έγραψε χθες ότι συζητείται το ενδεχόμενο παράδοσής τους στις παλαστινιακές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, τα «αφεντικά» του Ταλέμπ αποφάσισαν να τον στείλουν στην Ελλάδα, μετά την σύλληψη του Μούσα και με την αποστολή να ενισχύσει τον πυρήνα που αυτός είχε δημιουργήσει στην χώρα μας.
Το σχέδιο προέβλεπε την είσοδο και δημιουργία μικρών πυρήνων μουτζαχεντίν από τον Λίβανο, πράγμα που, σύμφωνα με την Κορριέρε, συνέβη και με ορμητήριο την Ελλάδα να διασκορπιστούν στην Ευρώπη ενόψει μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης.
Ανάλογοι πυρήνες εντοπίστηκαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Γαλλία και την Βουλγαρία.
Ο Ταλέμπ πρόσφερε στους μουτζαχεντίν «καθαρά έγγραφα», χρήματα και γενική υποστήριξη.
Η οργάνωση «Φατάχ Αλ Ισλάμ» δημιουργήθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 2006, με την στρατολόγηση εθελοντών από την περιοχή του Κόλπου, αλλά και από τα παλαιστινιακά εδάφη, την Υεμένη και τη Συρία.
Το 2007 πρωταγωνίστησε σε μια αιματηρή εξέγερση στον Λίβανο, που κατεστάλη από τον στρατό και είχε 400 θύματα. Πιστεύεται ότι η ίδια οργάνωση βρισκόταν πίσω από μια αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια σε γερμανικό τρένο το 2006 και σε μια επίθεση κατά των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας, στη Δαμασκό, το 2008.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα αποτελούν το υπόβαθρο μιας εξαιρετικά ανησυχητικής κατάστασης, που αποδεικνύει πόσο λανθασμένος ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της μεταφοράς μεταναστών από την Κρήτη, της εγκατάστασής τους στη Νομική και από εκεί στο Μέγαρο Υπατία, όπου τώρα έχουν ξεπεράσει τις είκοσι ημέρες απεργίας πείνας και από όπου αρνούνται να φύγουν.
Ανησυχία για ανάμιξη τρομοκρατών στις ορδές μεταναστών που φθάνουν στην γηραιά ήπειρο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, με την Ιταλία να ζητά από την Τυνησία να τοποθετήσει ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας στις ακτές και την Τυνησία να αποκρούει την ιταλική «βοήθεια», αρνούμενη ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Δεχόμαστε συνεργασία, αλλά όχι παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφός μας, απάντησε η Τύνιδα, την ώρα που ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι μιλούσε για προοπτική «βιβλικής εξόδου» από την βυθισμένη στις ταραχές χώρα του Μαγκρέμπ.
Χθες ο υπουργός των Εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι έφθασε στην Τύνιδα, προκειμένου να πείσει τους Τυνήσιους να δεχθούν την συμμετοχή της Ιταλίας στην επιχείρηση αποτροπής κύματος μεταναστών προς την Ευρώπη. Προηγούμενοι σταθμοί της αποστολής του ήταν η Δαμασκός και το Αμμάν.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν δίστασε να εκτοξεύσει βέλη εναντίον της ΕΕ, κατηγορώντας τον για ολιγωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το αυξανόμενο κύμα μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ – κυρίως την Αλγερία και την Τυνησία.
elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου