Σάββατο 16 Απριλίου 2011

16 Απριλίου...Σαν Σήμερα


16 Απριλίου 1972 - Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο "Απόλλων 16" με κατεύθυνση τη Σελήνη.

16 Απριλίου
Γεγονότα
73 - Το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, ύστερα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.
1071 - Με την κατάκτηση του Μπάρι από τους Νορμανδούς μπαίνει τέλος στη βυζαντινοκρατία της Ιταλίας.
1705 - Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1780 - Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας.
1810 - Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα.
1821 - Επαναστατεί η Ύδρα.
1834 - Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1895 - Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί της πολιτικής
1909 - Νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναδεικνύεται ο μητροπολίτης Κυρήνειας Κύριλλος.
1914 - Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.
1917 - Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία.
1919 - Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής του Αμριτσάρ από τις βρετανικές δυνάμεις.
1921 - Φτάνει στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να εξετάσει επιτόπου τη στρατιωτική και διοικητική κατάσταση της Μικράς Ασίας.
1947 - Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1964 - Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους
1972 - Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο "Απόλλων 16" με κατεύθυνση τη Σελήνη.
1992 - Μετά το θάνατο του Αντώνη Τρίτση, νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κουρής.
1997 - Την έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της "Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων", σηματοδοτεί η συνάντηση στη Μάλτα του Γιώργου Παπανδρέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
2003 - Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.
Γεννήσεις
1844 - Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας
1867 - Γουΐλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας
1889 - Τσάρλι Τσάπλιν, Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης & παραγωγός ταινιών
1890 - Μιχάλης Δώριζας , Έλληνας ασημένιος Ολυμπιονίκης στο ακόντιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908.
1896 - Τριστάν Τζαρά, Γάλλος ποιητής
1921 - Πίτερ Ουστίνοφ, Βρετανός ηθοποιός
1927 - Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'
1947 - Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1960 - Πιερ Λιτμπάρσκι, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1960 - Ραφαέλ Μπενίτεθ, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου
Θάνατοι
1828 - Φρανσίσκο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος
1850 - Μαρί (Μαντάμ) Τισό, δημιουργός του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων
1914 – Τζώρτζ Γουίλιαμ Χιλ, Αμερικανός αστρονόμος
1946 - Άρθουρ Σέβρολετ, Γεννημένος στην Ελβετία οδηγός αγώνων και σχεδιαστής αυτοκινήτων
1947 - Ρούντολφ Ες, Γερμανός στρατιωτικός, διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου
1968 - Φέι Μπέιντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1972 – Καβαμπάτα Γιασουνάρι , Ιάπωνας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ
1991 - Ντέιβιντ Λην, Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ. Σκηνοθέτησε τη γνωστή ταινία "Η γέφυρα του ποταμού Κβάϊ"
1996 - Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής
1999 - Σκιπ Σπένσυ, Καναδός κιθαρίστας του συγκροτήματος "Τζέφφερσον Αίρπλεϊν"
Συναξαριστής
Φήλικος επισκόπου και Ιανουαρίου πρεσβυτέρου.
Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου.
Μάρτυρος Λεωνίδη του εν Νέα Επιδαύρω Ναυπλίας και του υπ` αυτόν πνευματικού χορού: Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαρίσσης και Ειρήνης (†258).
Μάρτυρος Θεοδότης και των θυγατέρων αυτής Αγάπης, Ειρήνης και Χιονιάς.
Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου (†1772). Ο άγιος Μιχαήλ γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και σε μικρή ηλικία έφθασε στη Σμύρνη, όπου εργαζόταν ως χαλκουργός. Εξισλαμίσθηκε όμως με δόλο το πρώτο Σάββατο των νηστειών, όταν ήταν 18 ετών από κάποιο τούρκο καφεπώλη και στη συνέχεια πήγε υπάλληλος στο κατάστημά του. Όταν όμως το βράδυ της Ανάστασης άκουσε τους συνομήλικούς τους να ψάλλουν χαρούμενοι το «Χριστός Ανέστη» συναισθάνθηκε το βαρύ παράπτωμα της αποστασίας, εγκατέλειψε το καφενείο και έψαλλε μαζί μ` εκείνους τους ύμνους της Ανάστασης. Συνελήφθη όμως και την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στον κριτή στον οποίο είπε: «όταν κάποιος εξαπατηθεί και δώσει χρυσάφι και πάρει μολύβι είναι νόμιμο να επιστρέψει το μολύβι και να πάρει πίσω το χρυσάφι του»; Δηλ. η μουσουλμανική θρησκεία που του επιβλήθηκε με δόλο ήταν το μολύβι και η πατρώα πίστη του το χρυσάφι. Οι κριτές θαύμασαν βέβαια την ευφυή απάντησή του Μιχαήλ αλλά προσπάθησαν με διάφορες κολακείες και απειλές να τον πείσουν να αλλάξει εκ νέου την πίστη του. Όμως ο άγιος ήταν αμετάπειστος γι` αυτό και τον φυλάκισαν. Δύο ημέρες αργότερα παρουσιάσθηκε και πάλι ενώπιον του κριτή, ο οποίος τον ρώτησε αν άλλαξε γνώμη. Ο Μιχαήλ απάντησε αρνητικά, γι` αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε το 1772 και το ιερό λείψανό του ρίχθηκε στη θάλασσα. Το περισυνέλεξαν όμως κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί βαφείς και το έθαψαν με τιμές στον Ι. Ν. Αγ. Φωτεινής Σμύρνης.
Οσιομάρτυρος Χριστόφορου του εν Ανδριανουπόλει (†1818).
Εορτολόγιο
Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη, Γαλήνη, Γαληνός, Λάζαρος, Λάζος, Καλλίς, Καλλίδα, Καλλία, Κάλλι, Καλίς, Καλίδα, Καλία, Κάλι, Νίκη.
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...