Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πάσχα και Παραδόσεις.

           
Επεξήγηση με στρογγυλεμένο παραλληλόγραμμο: Ασβέστωμα σε κάθε τι που έμενε ακίνητο πάνω από μισή ώρα, Εκκλησία κάθε απόγευμα της Μ. Εβδομάδας με παράλληλη νηστεία τουλάχιστον 1 εβδομάδας, Η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης από τους Προσκόπους, Ετοιμασία του αρνιού (καθάρισμα, σούβλισμα, μυρωδικά και ράψιμο) και η τέχνη του τυλίγματος του κοκορετσιού, Επιστροφή, το βράδυ της Ανάστασης, στο σπίτι με τις λαμπάδες αναμμένες και σημάδεμα της πόρτας με το σχήμα του σταυρού. Ο πόλεμος (επιτραπέζιος) της Μαγειρίτσας , Τσουρέκια και σπιτικό γιαούρτι μετά την Ανάσταση, Διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών (Καρδίτσα)
                                                                                     ΠΑΣΧΑ
                                                  
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών και η πιο πλούσια σε έθιμα. 
Η λέξη "Πάσχα", προέρχεται από το Εβραϊκό "Πασάχ" που σημαίνει "Πέρασμα". 
 
Οι Εβραίοι γιορτάζουν το "Πασάχ" στην ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή. 
Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το "Πάσχα" είναι "Λαμπρή" γιατί η μέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι μια μέρα γεμάτη χαρά και ευεξία. Το Πάσχα είναι μια κινητή γιορτή. 
 
Ο εορτασμός, με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Το Πάσχα είναι η πιο ιερή μέρα των ελληνικών εορτών, αλλά και η πιο χαρούμενη, μια γιορτή της άνοιξης και της αναγέννησης (κατά την κυριολεκτική αλλά και την μεταφορική της έννοια). Οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα στην εξοχή, συνήθως στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
 
Από τα Βυζαντινά ακόμα χρόνια οι χριστιανοί προετοιμάζονταν καιρό πριν για τις πασχαλινές γιορτές. Έβαφαν τα σπίτια τους, έστρωναν στο πάτωμα κλαδιά από αρωματικά φυτά, δάφνη, μυρσίνη, δεντρολίβανο, λεμονιά, έφτιαχναν καινούρια ρούχα, τα λαμπριάτικα. 
 
Ανήμερα το Πάσχα όλοι αντάλλασσαν δώρα και ασπασμούς και εύχονταν "καλά Πάσχα", ενώ τη νύχτα οι δρόμοι και τα σπίτια ήταν φωταγωγημένα. Τον καιρό της τουρκοκρατίας το Πάσχα είχε εντελώς ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες. Μαζί με τα Πάθη του Χριστού και την Ανάσταση, ζωντάνευαν και τα πάθη του λαού και μεγάλωναν οι ελπίδες για την Ανάσταση του Γένους. 
 
Όταν λέγη "Ανάστασις" ο Ελληνικός λαός," γράφει ο Παπαδιαμάντης στα Τραγούδια του θεού, "κρύφια χορδή αναπαλλομένη εις τα μυχαίτατα της καρδίας του, υπενθυμίζει εις αυτόν και του Γένους την ανάστασιν, και ο Χριστός και η πατρίς συναντώνται εν αυτώ ισοπαθείς και ισόθεοι."
 
Η βδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Βδομάδα γιατί μεγάλα είναι κι αυτά που θα συμβούν. Λένε στην Κεφαλονιά:
«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα. Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι. Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή. Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί.»
 
Και στην Κορινθία λένε:
«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα. Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρύφτει.
Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός εχάθει. Μεγάλη Πέφτη, ο Χριστός εβρέθει.
Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί. Μεγάλο Σαββάτο, ο Χριστός στον Τάφο. Κυριακή και Πασχαλιά, τρώμε κόκκινα αυγά.»
 
Ιστορία και πολιτισμός της δυτ.Μάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...