Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

“Θα φύγουν 150.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο”!




Για ενδείξεις ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση, ως “αχτίδες φωτός”,
έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο συνέδριο του Εconomist που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που θα χρειαστεί, προκειμένου να φύγει η χώρα από την ύφεση και προανήγγειλε εθελούσιες εξόδους και στο Δημόσιο, με στόχο, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες, σε σειρά μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στα επαγγέλματα, καθώς και σε στοιχεία όπως η αύξηση των εξαγωγών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Ο ίδιος επεσήμανε την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το τελευταίο του 2010 καθώς και τη σταθερή υποχώρηση του ρυθμού του πληθωρισμού στην οικονομία, στοιχεία που τα χαρακτήρισε ως ενδείξεις εξόδου από την ύφεση.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 82.000, ήτοι κατά 10% περίπου, ενώ αναγνώρισε ότι για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κάθε Έλληνας έπραξε προσωπικές και μεγάλες θυσίες.

Πρόσθεσε δε ότι θα λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που χρειάζεται ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Ο πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, τόνισε ότι θα επανεξετασθούν τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές που χορηγούνται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έως το 2015 θα μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από συνταξιοδοτήσεις, λήξεις συμβάσεων αλλά και εθελούσιες εξόδους.

Ο ίδιος μίλησε για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφερόμενος στην προοπτική μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΥΔΑΠ και στα λιμάνια.

Για άλλη μια φορά, δε, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σενάριο της αναδιάρθρωσης – τα οφέλη θα ήταν πολύ λιγότερα από τα κόστη, ανέφερε χαρακτηριστικά – ενώ προσδιόρισε ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική συνεννόηση για να βγούμε από την πρωτοφανή κρίση. Εθνική συνεννόηση την οποία χαρακτήρισε και ως “εθνική αναγκαιότητα”, γυρνώντας μάλιστα την ομιλία του από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Ιδιαίτερη, τέλος, αναφορά έγινε τόσο στις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο όσο και στη σημασία που έχει η σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...