Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

"Μολών Λαβέ" για Τριανταφυλλιά


\"Μολών Λαβέ\" για Τριανταφυλλιά
Αρχαιολογικά ευρήματα στην Τριανταφυλλία

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας και...
... του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση Τριανταφυλλιά του δήμου Ήλιδας, εξέφρασαν με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, η Κίνηση Πολιτών Αμαλιάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φραγκαβίλλας και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμά «Κωστής Παλαμάς».

Στην επιστολή, που υπογράφει εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ο κ. Σπύρος Ηλιόπουλος, αναπτύσσεται μια σειρά επιχειρημάτων για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ, μονάδα και εργοστάσιο αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά και καλείται ο κ. Γερουλάνος να επαναφέρει το θέμα χωροθέτησης του έργου στο ΚΑΣ, για πιο προσεκτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξέταση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής.

"Οι ανακαλυφθείσες αρχαιότητες στην Τριανταφυλλιά, αποτελούν για μας ζωντανό πλέον και σημαντικότατο αναπόσπαστο μέρος της μακρόχρονης τοπικής μας ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων και να τα καταχώσουν όπως προβλέπει η απόφαση του ΚΑΣ ΣΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ μαζί με τα σκουπίδια όλου του Νομού", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φορείς στην επιστολή, ενώ απευθύνουν και ένα μήνυμα προς τους αρμόδιους: "Σε όλους δε τους αρμόδιους-αναρμόδιους παραγοντίσκους που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και όχι μόνο, τους θυμίζουμε το  αρχαιοελληνικό «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»".

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή :

Αξιότιμε κ. Υπουργέ                                                                                     

Με το παρόν υπόμνημα μας εμείς οι φορείς της περιοχής θέλουμε να σας επισημάνουμε τα πιο κάτω, σχετικά με την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού  της μελέτης περιβαλλοντικών  επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδας Παραγωγής  Ενέργειας και Χώρων (!!!) Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) στη θέση Τριανταφυλλιά στα όρια των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, Περιφερειακής Ενότητας  Ηλείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

1. Το ΚΑΣ κακώς ενέκρινε την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία σύμφωνα με την ΚΥΑ 11014/703/Φ104 /2003 και την ΚΥΑ 15393/2332/2002 πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες για τις συνθήκες τις περιοχής που θα πραγματοποιηθεί το έργο κυρίως ως προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον,τις επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας, τα οποία δεν περιλαμβάνει η εγκριθείσα περιβαλλοντική μελέτη, αν και ήταν γνωστα, πριν την έγκριση της μελέτης τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα στην Τριανταφυλλιά.

2. Το ΚΑΣ με την απόφαση του αυτή αποδεικνύει ότι και πλήρη γνώση δεν είχε για τις ανευρεθείσες αρχαιότητες και επιλεκτική χρήση έκανε των στοιχείων παραβλέποντας συνειδητά τις σημαντικότατες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. Η ενέργεια του αυτή είμαστε πεπεισμένοι ότι σκοπίμως έγινε, για να εξυπηρετήσει τις τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες. Πάντως η ενέργεια  αυτή δεν συνάδει σε επιστημονικό όργανο της πολιτείας που είναι επιφορτισμένο, πρώτα απ’ όλα, να προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

α. Στο λόφο 2 σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα έγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων υπάρχουν οικιστικά κατάλοιπα μόνο μυκηναϊκής εποχής περίπου 20 στρεμμάτων και όχι κατάλοιπα και ελληνιστικών χρόνων όπως αναφέρει για δικούς της λόγους η απόφαση του ΚΑΣ.

β. Δεν αναφέρονται καθόλου στην απόφαση τι θα απογίνουν τα ανευρεθέντα αρχαιολογικά ευρήματα εντός  του οριοθετημένου χώρου τον ΧΥΤΥ ένα κτίσμα επιφανείας 162,4 τ.μ. με οκτώ διακριτούς χώρους που με βάσει τα κινητά ευρήματα χρονολογείται  από τον ύστερο 4° αι  έως τον 2° αι π.χ.

γ. Δεν αναφέρονται καθόλου στην απόφαση τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα αρχαιολογικά ευρήματα  στον λόφο 1 τάφοι του 4ου  αι. π.χ. και υπολείμματα τάφων και ταφών μυκηναϊκής περιόδου.

3. Σας γνωρίζουμε κ. Υπουργέ ότι στην περιοχή γύρο από την θέση χωροθέτησης του έργου υπάρχουν ενδείξεις και για άλλες αρχαιότητες (Ταφικός Πίθος Υστεροκλασικών χρόνων και λείψανα κτηρίου 1995 σωστική ανασκαφή, Νότια του χώρου πέτρινη κολόνα λαξευμένη περίπου 2,5 μ .κοντά στο υψομετρικό τριγωνομετρικό της ΓΥΣ, διάσπαρτα όστρακα σε πολλές θέσεις). Όπως δε ισχυρίζεται με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής μέλλος της ένωσης ελλήνων λογοτεχνών κ. Θ. Ανδρουτσόπουλος ότι η περιοχή είναι το Αρχαίο Ομηρικό Αλήσιον(Ομ Ιλ. Β 615-617και Ομ. Ιλ, Λ756-757).

4. Θα πρέπει να γνωρίζεται κ Υπουργέ την αρνητική θέση που από το έτος 2008 έχει η καθ’ ύλη αρμόδια  Ζ’ Εφορεία αρχαιοτήτων Ολυμπίας ως προς την χωροθέτηση του έργου διότι ο χώρος της Τριανταφυλλιάς, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγραφα, αποτελεί   μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από αρχαιολογικής άποψης όχι μόνο για την Ηλεία αλλά  και σε ολόκληρη  την Πελοπόννησο, Επίσης η θέση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στους λόφους των θολωτών τάφων(λόφος 1) και του μυκηναϊκού  οικισμού(λόφος 2) ώστε πλήρως τεκμηριωμένα επιστημονικά, να κηρυχτεί η περιοχή αρχαιολογικός χώρος.

5.Λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να προστατέψει και να προβάλει την τοπική  πολιτιστική  μας κληρονομιά έχουμε κινήσει την διαδικασία για την δημιουργία  συλλόγου για την προστασία και αναδείξει ακόμα και βοήθεια στην συντήρηση αυτών των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Τριανταφυλλιάς επιδιώκοντας πάντοτε την απόλυτη συνεργασία με την Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας.

6.Μέτα από όλα αυτά κ. Υπουργέ παρακαλούμε να αναπέμψετε το θέμα της χωροθέτησης του έργου στο ΚΑΣ, όπως έχετε το δικαίωμα από τον νόμο, για πιο προσεκτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξέταση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, γιατί όπως φαίνεται από την ασάφεια,την προχειρότητα και τις παραλείψεις της προηγούμενης απόφασης του ΚΑΣ δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Τέλος κ. Υπουργέ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι ανακαλυφθείσες αρχαιότητες στην Τριανταφυλλιά, αποτελούν για μας ζωντανό πλέον και σημαντικότατο αναπόσπαστο μέρος της μακρόχρονης  τοπικής μας ιστορίας  και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων και να τα καταχώσουν όπως προβλέπει η απόφαση του ΚΑΣ ΣΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ μαζί με τα σκουπίδια όλου του Νομού. Σε όλους δε τους αρμόδιους-αναρμόδιους παραγοντίσκους που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και όχι μόνο, τους θυμίζουμε το  αρχαιοελληνικό «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»

Με Εκτίμηση

Για την συντονιστική επιτροπή αγώνα

Σπύρος Ηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...