Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η εικόνα του Ελκόμενου Χριστού επέστρεψε... σπίτι της


Η εικόνα του Ελκόμενου Χριστού επέστρεψε... σπίτι τηςΜε συγκίνηση υποδέχτηκαν το ιερό κειμήλιο στη Μονεμβασιά

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια αλλά και συγκίνηση υποδέχτηκαν κλήρος και λαός της Επιδαύρου Λιμηράς,
προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευσταθίου, την εικόνα του Ελκόμενου Χριστού στην Μονεμβάσια.

Η εικόνα που είχε κλαπεί το 1979 από το ναό του Ελκόμενου Χριστού, από όταν βρέθηκε λίγους μήνες αργότερα, λόγω της μεγάλης καλλιτεχνικής της αξίας (καθώς είναι έργο του 14ου αιώνα της Παλαιολόγειου Σχολής), φυλασσόταν στο Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα. Ο μητροπολίτης Σπάρτης, Ευστάθιου και οι τοπικοί παράγοντες της Μονεμβασιάς κατέβαλαν προσπάθειες να επιστρέψει η εικόνα στο ναό που ανήκε, γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος ο μητροπολίτης: «αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και για εμάς η εικόνα του Ελκόμενου έχει ανεκτίμητη λειτουργική αξία».

Στην πύλη της Καστροπολιτείας τελέστηκε δέηση με την άφιξη της αποστολής από το Βυζαντινό Μουσείο κι έγινε η επίσημη υποδοχή της εικόνας που αναπαριστά την Σταύρωση του Χριστού. Ακολούθως, εν πομπή η εικόνα έφτασε στο ναό του Ελκόμενου Χριστού, όπου τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται εντός του ναού και μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη προθήκη που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...