Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Σε Αρχαία Ολυμπία και Κατάκολο ο Παύλος Γερουλάνος (βίντεο)


Σε Αρχαία Ολυμπία και Κατάκολο ο Παύλος Γερουλάνος (βίντεο)
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία (κεντρική φωτό & 1,2) και στο Κατάκολο(φωτό 3) -φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης, για το iliatora.gr

Να δουλέψουν όλοι οι φορείς μαζί με στόχο την ικανοποίηση των κοινών αναγκών και την ανάδειξη του τόπου, ζήτησε από την Ηλεία ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος...
...  ο οποίος επισκέφθηκε το Σαββάτο την Αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο και μίλησε για τα όσα μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη στην περιοχή, ενω τόνισε πως για τα δρομολογημένα έργα αναμένεται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Αυτά που πρέπει να κάνω από το υπουργείο για την Ολυμπία, θα τα κάνω. Πρέπει όμως να ενεργοποιηθεί και η τοπική κοινωνία. Ειλικρινά δεν κοστίζει τίποτα», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού χαρακτήρισε ως «πηγή πλούτου» και «χρυσωρυχείο» την Αρχαία Ολυμπία σε συνδυασμό με το Κατάκολο, εφόσον αξιοποιηθούν συστηματικά, τόσο μέσα από τον τουρισμό και με άλλους τρόπους. Τόνισε πως το τρίπτυχο «Τουρισμός – Πολιτισμός – Αθλητισμός» θα πρέπει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην  περιοχή και οι τουρίστες να έρχονται περισσότερες από μια φορές στην Ολυμπία.

Στη μεγάλη σύσκεψη για τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας, που έγινε στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, συμμετείχαν φορείς από τους τρεις νομούς της περιφέρειας. Το Κατάκολο και η Ολυμπία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συζήτηση. Ο υπουργός Πολιτισμού στάθηκε στην μοναδικότητα της Ολυμπίας, αναφέροντας δεκάδες παραδείγματα παγκόσμιας αποδοχής.

Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας, απευθυνόμενους στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Ως παράδειγμα έφερε τη Σπιναλόγκα που μετά την προβολή που έλαβε μέσα από τη σειρά του Mega «Το Νησί» γίνεται πλέον προορισμός, χωρίς να υπάρχει στα πλάνα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Εκεί όπου οι τοπικοί φορείς «έπιασαν την ευκαιρία από τα μαλλιά». Ζήτησε να δει κάθε πλευρά τις ανάγκες που υπάρχουν συνολικά για κάθε τόπο και όχι βάσει των συμφερόντων τους. Να δουν συνολικά τις ανάγκες του τόπου, με την ένωση των δυνάμεων τους. Έκανε λόγο για λάθη του «αθηνοκεντρικού» κράτους στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για έργα που σχεδιάστηκαν και δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε γιατί δεν ακούστηκαν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε ξανά και ξανά και στους πόρους και στο «χρυσωρυχείο» της Ολυμπίας, το ένα εκατομμύριο τουρίστες που δέχεται το Κατάκολο και στην καταγραφή της άποψης των επισκεπτών για την περιοχή, για όσα τους ικανοποιούν ή όσα τους απογοητεύουν.

Για το Κατάκολο ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως επισκέφθηκε την περιοχή με τον κ. Κατσιφάρα για να δουν από κοντά τα έργα που σχεδιάζονται και ευελπιστούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ του τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Χαρακτήρισε το λιμάνι του Κατακόλου ως κομβικό σημείο για την προώθηση του τουρισμού στην Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή, αφού αποτελεί σημείο υποδοχής – πύλη τουριστών στην χώρα και πρέπει αυτή η πρώτη εικόνα που θα έχουν να είναι η καλύτερη δυνατή. Με τον περιφερειάρχη εξετάζουν το συνδυασμό έργων για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο  κ. Κατσιφάρας μίλησε για προτεραιότητες που τίθενται με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Για αναβάθμιση της κρουαζιέρας ώστε να οφέλη να είναι ορατά για τον τόπο.

Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι μετά από 4,5 χρόνια σκληρής δουλειάς η προσπάθεια βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. «Ο υπουργός και ο περιφερειάρχης ήρθαν εδώ για να ανακοινώσουν υπεύθυνα και επίσημα ότι το έργο ανάπλασης του χερσαίου χώρου, που θα αλλάξει το τοπίο και θα τοποθετήσει το Κατάκολο ανάμεσα στα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ ανέλυσε τα έργα που έχουν μελετηθεί να γίνουν. Τόνισε δε πως σε λίγο δημοπρατείται το πρώτο υποέργο που αφορά στην ανάπλαση του παλιού τουριστικού περιπτέρου και θα αποτελέσει χώρο υποδοχής τουριστών. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ, το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι για την ανάπτυξη του λιμανιού. Και αυτό σημαίνει ότι το master plan που έχουμε εκπονήσει σιγά – σιγά θα δρομολογηθεί» επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε πως η επίσκεψη του κ. Γερουλάνου στην περιοχή αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας σε μια περίοδο που η χώρα δίνει την κρίσιμη μάχη να φύγει από την υπανάπτυξη. Τόνισε πως το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής βρίσκει υλοποίηση μέσα από τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού. «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο αν σε αυτές τις δράσεις δώσουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε και τον άλλο παραγωγικό τομέα της περιοχής μας που είναι τα αγροτικά προϊόντα και έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών και δράσεων που μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδο» κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.
Τα ποσά
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα διαθέσει από  πόρους του ΕΣΠΑ συνολικά 15 εκατομμύρια  ευρώ για έργα στα Λουτρά Καϊάφα και στο Κατάκολο (ο χερσαίος χώρος του λιμανιού πρόκειται να αναπλασθεί -υπάρχει έτοιμη μελέτη- με ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ). Επίσης θα διαθέσει επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες στον ναό του  Επικούρειου Απόλλωνα, όπως είχε αναφέρει ο κ. Γερουλάνος στην Πάτρα.
Ένα σύντομο πρώτο σχόλιο από το iliatora.gr για την επίσκεψη Γερουλάνου: Στα θετικά το οτί η Κυβέρνηση θυμήθηκε (μετά από πολύ καιρό) την Ηλεία, με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της να επισκέπτεται τον νομό και να επιδεικνύει ενδιαφέρον για μια σειρά ζητημάτων. Μένει φυσικά να δούμε τα όσα εξαγγέλθηκαν να υλοποιούνται. Μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση πάντως το ότι ο κ. Γερουλάνος δεν επισκέφθηκε, ούτε και ανέφερε κάτι ουσιαστικό για τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ήλιδα. Ας θυμήθούμε πόσο καλά πάνε τα πράγματα και για την Αρχαία Ήλιδα εδώ.
Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη Γερουλάνου στην Ηλεία στο βίντεο που ακολουθεί
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...