Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ασήμι 220 τόνων εντοπίστηκε σε ναυάγιο βρετανικού πλοίου του 1941



Ασήμι 220 τόνων εντοπίστηκε σε ναυάγιο βρετανικού πλοίου του 1941Η αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως εντόπισε και εξακρίβωσε το ναυάγιο του βρετανικού πλοίου Gairsoppa, το οποίο μετέφερε 220 τόνους ράβδων αργύρου όταν βυθίστηκε το 1941
από γερμανική τορπίλη, θησαυρό τον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να ανελκύσει την άνοιξη.
Η εταιρεία εκτιμά τη σημερινή αξία του θησαυρού στα 150 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τον αναγορεύει, όπως επισημαίνει, στον πολυτιμότερο θησαυρό που βρέθηκε ποτέ στον βυθό της θάλασσας.
Η ανακάλυψη του ναυαγίου από τους ερευνητές έγινε με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενου υποβρύχιου οχήματος στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, ανοικτά της Ιρλανδίας και σε βάθος 4.700 μέτρων.
Τον Φεβρουάριο 1941, το προερχόμενο από την Ινδία πλοίο έπεσε σε καταιγίδα, ξέμεινε από κάρβουνο και αποσπάστηκε από την στρατιωτική νηοπομπή που το προστάτευε στην πορεία του προς το Γκάλγουέι της Ιρλανδίας με αποτέλεσμα να βυθιστεί στις 17 Φεβρουαρίου από τα πυρά γερμανικού υποβρυχίου. Από τους 85 επιβαίνοντες, μόνο ένας διασώθηκε σε σωστική λέμβο και επέζησε επί 13 ημέρες στη θάλασσα. Το πλοίο βυθίστηκε και ξεχάστηκε.
Μία πρώτη απόπειρα για τον εντοπισμό του απέτυχε. Η Odyssey Marine Exploration, που τελικά το εντόπισε ειδικεύεται στην αναζήτηση ναυαγίων ανά τον κόσμο. Την αποκλειστικότητα της ανέλκυσης του φορτίου η Odyssey Marine Exploration απέσπασε μετά από σκληρό αγώνα το 2010 από την βρετανική κυβέρνηση. Βάσει της συμφωνίας, η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% του φορτίου, ενώ το 20% θα παραχωρηθεί στην βρετανική κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...