« Η ολυμπιακή φλόγα δεν δίνεται ούτε με πληρεξούσιο ούτε με εξουσιοδότηση»
Να μην εκπροσωπηθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την παρουσία του δημάρχου στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο INNSBRUCK της Αυστρίας αποφάσισε σύσσωμο το ΔΣ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη το βράδυ. Μέσα σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας τόσο τα μέλη του ΔΣ όσο και οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της ευρύτερης περιοχής, κατέληξαν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων ώστε και να διατρανωθεί η υποβάθμιση του συμβόλου της ολυμπιακής φλόγας αφού αποκόβεται από τον τόπο των Αγώνων και την γενέτειρα των πανανθρώπινων ιδανικών , αλλά και να αποφευχθεί στο μέλλον κάποια ανάλογη απόφαση. Άπαντες στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την ανάγκη της θεσμικής κατοχύρωσης της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων αφού η φλόγα αποτελεί τον θεματοφύλακα των αξιών και των ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες .
Η συζήτηση στο ΔΣ
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχός Θύμιος Κοτζιάς αναφερόμενος στο φλέγον θέμα που πρόκυψε με την πρόσκληση που έλαβε ο δήμος την Δευτέρα 12 του μηνός από την Ε.Ο.Ε. για την τελετή της αφής στο Παναθηναικό Στάδιο τόνισε «την μεγάλη έκπληξη και τα αισθήματα αγανάκτησης καταρχήν της δημοτικής αρχής αλλά και των υπολοίπων που ενημερώνονταν σχετικά». Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι « Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι προς κάθε κατεύθυνση . Να δρομολογήσουμε τις ενέργειες μας έτσι ώστε να αναδείξουμε την υποτίμηση που γίνεται εις βάρος της Ολυμπίας αλλά και να κατοχυρώσουμε θεσμικά την τελετή της Αφής ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο .»
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές αφού έκανε μια εκτενή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα σε σχέση με την αφή για τους θερινούς αλλά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και όσα έχουν αναφέρει σε συγγράμματά τους ο Ν Καζαντζάκης , ο Ο. Ελύτης αλλά και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σπύρος Φωτεινός τόνισε για το επίμαχο σημείο « Το 2004 η Ελλάδα είχε προτείνει να γίνει και μια Ολυμπιάδα Νέων οι οποίοι θα γίνονται μόνιμα στην Ολυμπία . Το 2010 για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων υπήρχε η πρόταση για Αθήνα , Μόσχα και Σιγκαπούρη . Η διοργανώτρια πόλη αναδείχτηκε η Σιγκαπούρη και η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο .»
Στην συνέχεια ο κ Δεββές αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα που είχαν προκύψει κατά την τελετή όπου με δυναμικές παρεμβάσεις του δήμου είχαν επιλυθεί .
Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στο γεγονός της σύνδεσης της φλόγας με την Ολυμπία ενώ πρότεινε «να απευθυνθούμε στην ΔΟΕ και ειδικά στον Ζακ Ρογκ αφού σύμφωνα με το καταστατικό χάρτη της ΔΟΕ η φλόγα είναι ιδιοκτησία της».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Δρακόπουλος τόνισε ότι «το θέμα το είχε φέρει σε προηγούμενο συμβούλιο και είχε πάρει την απάντηση ότι αποτελεί ήσσονος σημασίας.» Στην συνέχεια ο κ Δρακόπουλος πρότεινε «να βγούμε πιο επιθετικά και να μην σταθούμε στην φλυαρία. Μπορούμε να πάμε έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο και να υψώσουμε ένα πανό όπου κόσμια θα αναφέρουμε την αδικία .».
« Η ολυμπιακή φλόγα δεν δίνεται ούτε με πληρεξούσιο ούτε με εξουσιοδότηση» κατέληξε με έμφαση ο ομιλητής .
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Φλέσσας αφού πρώτα ανέφερε ότι «το σημερινό ΔΣ είναι από τα σημαντικότερα του καλλικρατικού δήμου» και «συνεχάρει την δημοτική αρχή για την αντίδρασή της», πρόσθεσε ότι « σήμερα ξεγυμνώνονται οι «βασιλείς» που χρησιμοποιούν κατά καιρούς την Ολυμπία». Τέλος ο ομιλητής ζήτησε «οι όποιες πρωτοβουλίες παρθούν να είναι τέτοιες που πέραν της έντονης διαμαρτυρίας θα βάζουν φραγμούς για επανάληψη του λάθους .»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος αφού χαρακτήρισε «τόσο σημαντικό το θέμα» τόνισε ότι «την ολυμπιακή φλόγα την καπηλεύονται τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα προκειμένου οι πολυεθνικές να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.» Ακόμα ο κ Αναστασόπουλος πρότεινε «το ΔΣ να ασχοληθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του με το θέμα του αθλητισμού», ενώ τέλος προτείνε στις «όποιες δράσεις που θα ακολουθήσουν από πλευράς δήμου να τεθεί ως διεκδίκηση «ο απεγκλωβισμός της φλόγας από τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους»».
Στην συνεδρίαση κατόπιν προτροπής του ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα που απουσιάζει στο εξωτερικό παραβρέθηκε ο αντιπερειφεριάρχης Γιώργος Γεωργίοπουλος ο οποίος αφού μετέφερε στην συνεδρίαση μήνυμα συμπαράσταση του περιφερειάρχη τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στις 22 του μήνα
«Η Περιφέρεια με εντολή του Γ.Γ. δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της καμία απόφαση. Πέραν αυτού ούτε η ΔΟΕ , ούτε η Ολυμπία δικαιούται να μιλάει για «ιδιοκτησία» της φλόγας . Η Φλόγα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός . Είναι θεματοφύλακας ιδεών και ιδανικών» τόνισε με έμφαση ο ομιλητής. Τέλος Ο κ αντιπερειφεριάρχης πρότεινε «να υπάρξει σοβαρός τρόπος διεκδίκησης και αυτόν να γίνει σύμμαχος και πρόεδρος της ΔΟΕ ο Ζακ Ρογκ»
Ο Νίκος Καρύωτης Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας πρότεινε η ολυμπιακή φλόγα να είναι μόνιμα αναμένει σε βωμό , να ανοίξει το Μουσείο Ολυμπιακών αγώνων και να δημιουργηθεί μια επιτροπή με νομικούς και όσων έχουν ασχοληθεί με το θέμα για να λυθεί το «ιδιοκτησιακό καθεστώς». Ο δε Γιάννος Παπαιωάνου πρότεινε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που έχει σπουδάσει πανώ σε θέματα της Ολυμπίας και να διαμορφώσουμε μια νέα Ολυμπιακή συνείδηση .»
Τέλος ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην «γοητευτική ιστορία του Προμηθέα με την φωτιά» ενώ τόνισε ότι «η φλόγα εξημερώνει την φύση και κάνει τον άνθρωπο δημιουργικό.» Ακόμα ο κ Αντωνόπουλος πρότεινε «να μην δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα μεταξύ δήμου και ΕΟΕ αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μελλοντικές δυναμικές διεκδικήσεις .».
orini ilia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου