Με δελτία Τύπου βουλευτές, πολιτευτές και κόμματα αναφέρονται στη νέα μεγάλη θεομηνία που έπληξε τον τόπο...
Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη
Η Ηλεία υπέστη μια ακόμα πρωτοφανή καταστροφή. Δυστυχώς είχαμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Τώρα δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και μικροπολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης της δράσης και της ευθύνης της αποτελεσματικότητας.
Η Πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν και θα δράσουν άμεσα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την στήριξη όσων χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη ανακούφιση των επιχειρήσεων και των αγροτών.
Το Νοσοκομείο του Πύργου πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Είναι θέμα ζωής για το Νομό μας, για την ασφάλεια των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας και η ΔΕΠΑΝΟΜ πρέπει να κλείσουν άμεσα την πληγή που άνοιξε και είναι ενθαρρυντικό ότι είναι ήδη δίπλα μας.
Τα κλιμάκια που θα ελέγξουν τις ζημιές στις επιχειρήσεις συγκροτήθηκαν ήδη με στόχο να ολοκληρώσουν άμεσα το έργο τους. Το ίδιο απαιτείται να γίνει για την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες και τον κτηνοτροφικό τομέα. Επίσης άμεση καταγραφή των ζημιών στις οικίες για την κατά τα δυνατόν ταχύτερη επισκευή και αποκατάσταση τους.
Κανένας πολίτης άστεγος, κανένας πολίτης χωρίς τη μέριμνα της πολιτείας
Απαιτείται ετοιμότητα και επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες, δράση και αποτελεσματικότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και εκπροσώπους της Ηλείας διεκδικούμε το αυτονόητο, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.
Τζαβάρας: «Η συσσωρευμένη αδιαφορία οδήγησε σε νέες τραγικές καταστροφές»
Η βιβλική καταστροφή που έπληξε τον Πύργο και τα περίχωρα, προφανώς και δεν οφείλεται μόνο στα ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, αλλά και στη συσσωρευμένη αδιαφορία της πολιτείας προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους, κυρίως μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.
Τότε όλοι είχαν προβλέψει ότι η πύρινη λαίλαπα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες καταστροφές από πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης των γειτονικών ορεινών όγκων και υψωμάτων από δάση.
Ήταν λοιπόν βαρύτατη παράλειψη που η πολιτεία δε χρησιμοποίησε τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» για να κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα και να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας της πόλης, από τα φαινόμενα αυτά.
Αναμφισβήτητα όμως αποτελεί εγκληματική ενέργεια εις βάρος του Πύργου αλλά και της Ηλείας ολόκληρης, η κατάργηση του «Ταμείου Μολυβιάτη» και η «αρπαγή» του ποσού των 120 εκατ. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές εθελοντών από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
Αυτά τα χρήματα η πολιτεία σήμερα οφείλει να τα επιστρέψει για ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.
Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας που κάναμε για να ματαιωθούν τα σχέδια εκείνων που κατάργησαν το «Ταμείο Μολυβιάτη» , ήταν απολύτως δικαιολογημένος και δυστυχώς σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα των λόγων, που με οδήγησαν να προσφύγω με μήνυση στη δικαιοσύνη εναντίον των υπευθύνων.
Το νοσοκομείο
Η αχρήστευση εξαιτίας της πολύωρης νεροποντής του καινούργιου νοσοκομείου Πύργου , αποδεικνύει τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος και τις εμμονές σε λύσεις που σήμερα αποδεικνύονται ολέθριες.
Αξίζει όμως να θέσουμε δημοσίως το ερώτημα, με ποιες προϋποθέσεις προστασίας από τέτοια φαινόμενα τοποθετήθηκαν ευπαθή και ευαίσθητα συστήματα μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο 2ο υπόγειο του νοσοκομείου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ολόκληρο το οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στο βούρκο;
Επιτέλους μέχρι πότε θα αφήνονται στην τύχη τους και στο έλεος του φιλέσπλαχνου Θεού τόσο μεγάλες κατασκευές, που αφορούν τη δημόσια υγεία και καλύπτουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες χρηματοδοτούμενες από το υστέρημα του ελληνικού λαού;
Υπήρχαν λοιπόν συστήματα προστασίας και γιατί δε λειτούργησαν;
Από πότε εξάλλου οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς είχαν να καθαρίσουν από φερτά υλικά, σκουπίδια και υδροχαρή φυτά τον ποταμό Ενιπέα και τα άλλα ρέματα και αυλάκια , που συνετέλεσαν στο να λάβει η πλημμύρα τόσο ακαταμάχητες διαστάσεις;
Σήμερα το πρωί καταθέτω ερώτηση εναντίον των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου , προκειμένου να τους αναγκάσω ν’ αναλάβουν επειγόντως μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πολιτών της Ηλείας.
Μέτρα
Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες με είδη πρώτης ανάγκης , με χρηματικές ενισχύσεις και ν’ αποζημιωθούν έγκαιρα για τις πρωτοφανείς ζημιές που υπέστησαν , ως πλημμυροπαθείς.
Να καταγραφούν όλες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που ουσιαστικά υπεξαίρεσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους πολίτες της Ηλείας.
Επίσης να ανασταλεί αμέσως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εμπόρων , επαγγελματιών και όλων των επιχειρηματιών της περιοχής που έχει πληγεί , απέναντι σε κάθε τρίτο και κυρίως στις τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ακόμα να δοθεί παράταση δύο τουλάχιστον ετών για την εξόφληση των δανείων, που είχαν λάβει οι πυρόπληκτοι επαγγελματίες και πολίτες.
Συγχρόνως να υπάρξει μέριμνα για τους παραγωγούς που λόγω των τεράστιων πλημμυρών, αφανίστηκαν οι καλλιέργειές τους.
Εκφράζω τη λύπη μου για το θάνατο της άτυχης 80χρονης γυναίκας και την περιπέτεια που έζησαν οι εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας στις εργατικές κατοικίες Κατακόλου, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του Πύργου που πλημμύρισαν και από θαύμα δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.
Θα έχω δε στη διάθεση οποιουδήποτε συμπολίτη μου, τις δυνατότητες για παρέμβαση που μου δίνει το αξίωμα του βουλευτή.
Αυγερινοπούλου: Να αποδοθούν επιτέλους και ευθύνες. Να δοθεί ΄Αμεση και Έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες.
Με τραγικό τρόπο η Ηλεία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως θύμα των κλιματικών αλλαγών και της κρατικής προχειρότητας. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν ή χάθηκαν, περιουσίες εξανεμίστηκαν, κρίσιμες υποδομές υποβαθμίστηκαν, επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σπίτια και καλλιέργειες βρέθηκαν κάτω από το νερό.
Είναι ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες. Ποια μέτρα έλαβε ο κρατικός μηχανισμός για να προετοιμαστεί ο Νομός για την κακοκαιρία; Ποιος σχεδίασε Νοσοκομείο σε τοποθεσία ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα; Ποια μέτρα έλαβαν για να καθαρίσουν φρεάτια, χείμαρρους και αρδευτικά κανάλια; Ποια είναι η μέριμνα του κράτους για τους καταυλισμούς των Ρομά, που για ακόμη μια φορά πλήττονται από τη σκληρότητα της φύσης και την αδιαφορία της πολιτείας;
Σε επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή τόνισα ότι ενόψει της κακοκαιρίας, που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας πρέπει να προστρέξει με ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις και με σχέδιο για να αποφευχθούν νέα προβλήματα.
Σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία η Ηλεία απειλείται με οικονομικό αφανισμό. Είναι άμεση ανάγκη να χορηγηθεί άμεση και έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ηλεία με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, δίχως η πολιτεία να έχει κάνει τα απαραίτητα για να προετοιμάσει τους κατοίκους, αλλά και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας του Νομού στις νέες δύσκολες συνθήκες.
Από το 2007, έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη, και κυρίως η Δυτική Ελλάδα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Για τον λόγο αυτό, είχα από το 2007 προτείνει την ίδρυση Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο με έδρα στην Ηλεία, ενώ πριν από δύο μήνες προσκάλεσα στην Ηλεία εμπειρογνώμονες από το ειδικό κλιμάκιο του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές, τους οποίους οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν ακόμη και να συναντήσουν.
Είναι ώρα να πάψουμε να δαπανούμε χρήματα για να καλύπτουμε τις ζημιές από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην πρόληψη. Να επενδύσουμε στον καλύτερο συντονισμό, τον επιστημονικό σχεδιασμό, την προετοιμασία των υποδομών και στην ενημέρωση των πολιτών.
Κοντογιάννης: Να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη η Ηλεία
Η Ηλεία για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα τραγωδία, που δυστυχώς έχει και ανθρώπινα θύματα. Η βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις αποτελεί τη χαριστική βολή για τον πολύπαθο νομό μας, ο οποίος αντί να έχει τη στήριξη της πολιτείας, λόγω και των απανωτών πληγμάτων που έχει δεχθεί (πυρκαγιές-σεισμός) έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί.
Είναι βέβαιο πως εάν το κράτος είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και τις υποσχέσεις του και, παράλληλα, τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, που τώρα λιμνάζουν σε κάποιο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, είχαν αξιοποιηθεί για την δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει στα άκρα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αυτονόητο ότι Ηλεία πρέπει να κυρηχθεί θεομηνιόπληκτη, καθώς οι καταστροφές έχουν επεκταθεί στο σύνολο του νομού, και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε κατοικίες, σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, για να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια ο μηχανισμός καταβολής αποζημιώσεων.
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο και τις εργατικές κατοικίες του Πύργου, η κατάσταση μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτό που συνέβη είναι ντροπή για τη χώρα μας. Μόλις καταλαγιάσουν τα φαινόμενα και αντιμετωπιστούν τα οξέα προβλήματα, είναι επιβεβλημένο να γίνει διευρεύνηση για την απόδοση ευθυνών.
Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να διοχετεύσει τα εναπομείναντα 104 εκατ. ευρώ του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη για τη δημιουργία υποδομών στην Ηλεία ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά ως εθνική συμμετοχή για τη απορρόφηση κονδυλίων απο το ΕΣΠΑ, με στόχο την κατασκευή έργων υποδομής που θα λύσουν προβλήματα ζωτικής σημασία και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Ηλεία.
Δήλωση Διαμαντή Σεϊτανίδη
Ο συντονιστής δράσεων της Νέας Δημοκρατίας για τις πυρόπληκτες περιοχές Διαμαντής Σεϊτανίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή τις νέες τεράστιες καταστροφές στην Ηλεία:
Για άλλη μια φορά η Ηλεία βρέθηκε εντελώς απροστάτευτη κι ανέτοιμη, στο έλεος μιας φυσικής καταστροφής, με τίμημα μια ανθρώπινη ζωή στη Βαρβάσαινα, αλλά και απερίγραπτες καταστροφές περιουσιών και δημόσιου πλούτου, με κορυφαία καταστροφή αυτή που έγινε στο νοσοκομείο του Πύργου.
Αυτή την ώρα προέχει η βοήθεια με κάθε τρόπο στις πληγείσες περιοχές και στους ανθρώπους που υποφέρουν. Η ώρα των ευθυνών, θα ακολουθήσει αναπόφευκτα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί ότι αν τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη είχαν διατεθεί στην περιοχή σε έργα υποδομής, όπως είχε προγραμματιστεί, ασφαλώς οι ζημιές θα ήταν μικρότερες.
Ομοίως αυτές θα είχαν περιοριστεί αν οι αιρετοί της Ηλείας είχαν διεκδικήσει περισσότερα χρήματα για την περιοχή μας, όπως αυτά που τα τελευταία χρόνια δόθηκαν σε όμορες περιοχές. Ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο έγιναν. Και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Η ώρα των ευθυνών για το σάπιο πολιτικό κατεστημένο του νομού δεν θα αργήσει.
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΚΚΕ
Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων, την άμεση και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, την πλήρη αποζημίωση των σπιτιών των μαγαζιών, της αγροτικής παραγωγής και εγκαταστάσεων.
Και για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον πολύπαθο λαό της Ηλείας είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί άφησαν τις πόλεις, τα χωριά, την αγροτική παραγωγή της, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και διεκδικήσεις οργανώσεων και φορέων της περιοχής. Το πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία του νοσοκομείου.
Τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του από την Αχαΐα, βρίσκονται σε κινητοποίηση για να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη και οργάνωση, η διεκδίκηση των άμεσων μέτρων.
Ανακοίνωση ΔΗ.ΣΥ.
Για μια ακόμη φορά ο πολύπαθος νομός Ηλείας δοκιμάστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα από τα στοιχεία της φύσης. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή σε ένταση βροχόπτωση είναι εκτεταμένες, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή για την οποία εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλληπητήρια στους οικείους της αδικοχαμένης γυναίκας.
Η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συνδράμει τους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές για την αποκατάστασή τους. Ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος.
Ομως για μία ακόμα φορά προκύπτει ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη για θωράκιση του νομού απέναντι στα στοιχεία της φύσης και βεβαίως το σημαντικότερο για την εφαρμόγή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκκρότηαης και ανάπτυξης του Νομού μας.
Για το σκοπό αυτό οφείλει η Πολιτεία να αξιοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη ή να χρησιμοποιήσει αυτά ως εθνική συμμετοχή για την απορρόφηση κονδυλίου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, με σκοπό να εκτελεστούν απαραίτητα έργα υποδομής στο Νομό Ηλείας.
ilialive.gr
Η Ηλεία υπέστη μια ακόμα πρωτοφανή καταστροφή. Δυστυχώς είχαμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Τώρα δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και μικροπολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης της δράσης και της ευθύνης της αποτελεσματικότητας.
Η Πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν και θα δράσουν άμεσα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την στήριξη όσων χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη ανακούφιση των επιχειρήσεων και των αγροτών.
Το Νοσοκομείο του Πύργου πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Είναι θέμα ζωής για το Νομό μας, για την ασφάλεια των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας και η ΔΕΠΑΝΟΜ πρέπει να κλείσουν άμεσα την πληγή που άνοιξε και είναι ενθαρρυντικό ότι είναι ήδη δίπλα μας.
Τα κλιμάκια που θα ελέγξουν τις ζημιές στις επιχειρήσεις συγκροτήθηκαν ήδη με στόχο να ολοκληρώσουν άμεσα το έργο τους. Το ίδιο απαιτείται να γίνει για την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες και τον κτηνοτροφικό τομέα. Επίσης άμεση καταγραφή των ζημιών στις οικίες για την κατά τα δυνατόν ταχύτερη επισκευή και αποκατάσταση τους.
Κανένας πολίτης άστεγος, κανένας πολίτης χωρίς τη μέριμνα της πολιτείας
Απαιτείται ετοιμότητα και επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες, δράση και αποτελεσματικότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και εκπροσώπους της Ηλείας διεκδικούμε το αυτονόητο, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.
Τζαβάρας: «Η συσσωρευμένη αδιαφορία οδήγησε σε νέες τραγικές καταστροφές»
Η βιβλική καταστροφή που έπληξε τον Πύργο και τα περίχωρα, προφανώς και δεν οφείλεται μόνο στα ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, αλλά και στη συσσωρευμένη αδιαφορία της πολιτείας προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους, κυρίως μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.
Τότε όλοι είχαν προβλέψει ότι η πύρινη λαίλαπα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες καταστροφές από πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης των γειτονικών ορεινών όγκων και υψωμάτων από δάση.
Ήταν λοιπόν βαρύτατη παράλειψη που η πολιτεία δε χρησιμοποίησε τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» για να κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα και να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας της πόλης, από τα φαινόμενα αυτά.
Αναμφισβήτητα όμως αποτελεί εγκληματική ενέργεια εις βάρος του Πύργου αλλά και της Ηλείας ολόκληρης, η κατάργηση του «Ταμείου Μολυβιάτη» και η «αρπαγή» του ποσού των 120 εκατ. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές εθελοντών από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
Αυτά τα χρήματα η πολιτεία σήμερα οφείλει να τα επιστρέψει για ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.
Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας που κάναμε για να ματαιωθούν τα σχέδια εκείνων που κατάργησαν το «Ταμείο Μολυβιάτη» , ήταν απολύτως δικαιολογημένος και δυστυχώς σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα των λόγων, που με οδήγησαν να προσφύγω με μήνυση στη δικαιοσύνη εναντίον των υπευθύνων.
Το νοσοκομείο
Η αχρήστευση εξαιτίας της πολύωρης νεροποντής του καινούργιου νοσοκομείου Πύργου , αποδεικνύει τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος και τις εμμονές σε λύσεις που σήμερα αποδεικνύονται ολέθριες.
Αξίζει όμως να θέσουμε δημοσίως το ερώτημα, με ποιες προϋποθέσεις προστασίας από τέτοια φαινόμενα τοποθετήθηκαν ευπαθή και ευαίσθητα συστήματα μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο 2ο υπόγειο του νοσοκομείου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ολόκληρο το οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στο βούρκο;
Επιτέλους μέχρι πότε θα αφήνονται στην τύχη τους και στο έλεος του φιλέσπλαχνου Θεού τόσο μεγάλες κατασκευές, που αφορούν τη δημόσια υγεία και καλύπτουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες χρηματοδοτούμενες από το υστέρημα του ελληνικού λαού;
Υπήρχαν λοιπόν συστήματα προστασίας και γιατί δε λειτούργησαν;
Από πότε εξάλλου οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς είχαν να καθαρίσουν από φερτά υλικά, σκουπίδια και υδροχαρή φυτά τον ποταμό Ενιπέα και τα άλλα ρέματα και αυλάκια , που συνετέλεσαν στο να λάβει η πλημμύρα τόσο ακαταμάχητες διαστάσεις;
Σήμερα το πρωί καταθέτω ερώτηση εναντίον των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου , προκειμένου να τους αναγκάσω ν’ αναλάβουν επειγόντως μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πολιτών της Ηλείας.
Μέτρα
Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες με είδη πρώτης ανάγκης , με χρηματικές ενισχύσεις και ν’ αποζημιωθούν έγκαιρα για τις πρωτοφανείς ζημιές που υπέστησαν , ως πλημμυροπαθείς.
Να καταγραφούν όλες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που ουσιαστικά υπεξαίρεσε το υπουργείο Οικονομικών, από τους πολίτες της Ηλείας.
Επίσης να ανασταλεί αμέσως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εμπόρων , επαγγελματιών και όλων των επιχειρηματιών της περιοχής που έχει πληγεί , απέναντι σε κάθε τρίτο και κυρίως στις τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ακόμα να δοθεί παράταση δύο τουλάχιστον ετών για την εξόφληση των δανείων, που είχαν λάβει οι πυρόπληκτοι επαγγελματίες και πολίτες.
Συγχρόνως να υπάρξει μέριμνα για τους παραγωγούς που λόγω των τεράστιων πλημμυρών, αφανίστηκαν οι καλλιέργειές τους.
Εκφράζω τη λύπη μου για το θάνατο της άτυχης 80χρονης γυναίκας και την περιπέτεια που έζησαν οι εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας στις εργατικές κατοικίες Κατακόλου, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του Πύργου που πλημμύρισαν και από θαύμα δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.
Θα έχω δε στη διάθεση οποιουδήποτε συμπολίτη μου, τις δυνατότητες για παρέμβαση που μου δίνει το αξίωμα του βουλευτή.
Αυγερινοπούλου: Να αποδοθούν επιτέλους και ευθύνες. Να δοθεί ΄Αμεση και Έκτακτη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες.
Με τραγικό τρόπο η Ηλεία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως θύμα των κλιματικών αλλαγών και της κρατικής προχειρότητας. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν ή χάθηκαν, περιουσίες εξανεμίστηκαν, κρίσιμες υποδομές υποβαθμίστηκαν, επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σπίτια και καλλιέργειες βρέθηκαν κάτω από το νερό.
Είναι ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες. Ποια μέτρα έλαβε ο κρατικός μηχανισμός για να προετοιμαστεί ο Νομός για την κακοκαιρία; Ποιος σχεδίασε Νοσοκομείο σε τοποθεσία ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα; Ποια μέτρα έλαβαν για να καθαρίσουν φρεάτια, χείμαρρους και αρδευτικά κανάλια; Ποια είναι η μέριμνα του κράτους για τους καταυλισμούς των Ρομά, που για ακόμη μια φορά πλήττονται από τη σκληρότητα της φύσης και την αδιαφορία της πολιτείας;
Σε επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή τόνισα ότι ενόψει της κακοκαιρίας, που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας πρέπει να προστρέξει με ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις και με σχέδιο για να αποφευχθούν νέα προβλήματα.
Σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία η Ηλεία απειλείται με οικονομικό αφανισμό. Είναι άμεση ανάγκη να χορηγηθεί άμεση και έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ηλεία με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, δίχως η πολιτεία να έχει κάνει τα απαραίτητα για να προετοιμάσει τους κατοίκους, αλλά και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας του Νομού στις νέες δύσκολες συνθήκες.
Από το 2007, έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη, και κυρίως η Δυτική Ελλάδα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Για τον λόγο αυτό, είχα από το 2007 προτείνει την ίδρυση Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο με έδρα στην Ηλεία, ενώ πριν από δύο μήνες προσκάλεσα στην Ηλεία εμπειρογνώμονες από το ειδικό κλιμάκιο του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές, τους οποίους οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν ακόμη και να συναντήσουν.
Είναι ώρα να πάψουμε να δαπανούμε χρήματα για να καλύπτουμε τις ζημιές από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην πρόληψη. Να επενδύσουμε στον καλύτερο συντονισμό, τον επιστημονικό σχεδιασμό, την προετοιμασία των υποδομών και στην ενημέρωση των πολιτών.
Κοντογιάννης: Να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη η Ηλεία
Η Ηλεία για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα τραγωδία, που δυστυχώς έχει και ανθρώπινα θύματα. Η βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις αποτελεί τη χαριστική βολή για τον πολύπαθο νομό μας, ο οποίος αντί να έχει τη στήριξη της πολιτείας, λόγω και των απανωτών πληγμάτων που έχει δεχθεί (πυρκαγιές-σεισμός) έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί.
Είναι βέβαιο πως εάν το κράτος είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και τις υποσχέσεις του και, παράλληλα, τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, που τώρα λιμνάζουν σε κάποιο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, είχαν αξιοποιηθεί για την δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει στα άκρα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αυτονόητο ότι Ηλεία πρέπει να κυρηχθεί θεομηνιόπληκτη, καθώς οι καταστροφές έχουν επεκταθεί στο σύνολο του νομού, και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε κατοικίες, σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, για να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια ο μηχανισμός καταβολής αποζημιώσεων.
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο και τις εργατικές κατοικίες του Πύργου, η κατάσταση μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτό που συνέβη είναι ντροπή για τη χώρα μας. Μόλις καταλαγιάσουν τα φαινόμενα και αντιμετωπιστούν τα οξέα προβλήματα, είναι επιβεβλημένο να γίνει διευρεύνηση για την απόδοση ευθυνών.
Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να διοχετεύσει τα εναπομείναντα 104 εκατ. ευρώ του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη για τη δημιουργία υποδομών στην Ηλεία ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά ως εθνική συμμετοχή για τη απορρόφηση κονδυλίων απο το ΕΣΠΑ, με στόχο την κατασκευή έργων υποδομής που θα λύσουν προβλήματα ζωτικής σημασία και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Ηλεία.
Δήλωση Διαμαντή Σεϊτανίδη
Ο συντονιστής δράσεων της Νέας Δημοκρατίας για τις πυρόπληκτες περιοχές Διαμαντής Σεϊτανίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή τις νέες τεράστιες καταστροφές στην Ηλεία:
Για άλλη μια φορά η Ηλεία βρέθηκε εντελώς απροστάτευτη κι ανέτοιμη, στο έλεος μιας φυσικής καταστροφής, με τίμημα μια ανθρώπινη ζωή στη Βαρβάσαινα, αλλά και απερίγραπτες καταστροφές περιουσιών και δημόσιου πλούτου, με κορυφαία καταστροφή αυτή που έγινε στο νοσοκομείο του Πύργου.
Αυτή την ώρα προέχει η βοήθεια με κάθε τρόπο στις πληγείσες περιοχές και στους ανθρώπους που υποφέρουν. Η ώρα των ευθυνών, θα ακολουθήσει αναπόφευκτα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί ότι αν τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη είχαν διατεθεί στην περιοχή σε έργα υποδομής, όπως είχε προγραμματιστεί, ασφαλώς οι ζημιές θα ήταν μικρότερες.
Ομοίως αυτές θα είχαν περιοριστεί αν οι αιρετοί της Ηλείας είχαν διεκδικήσει περισσότερα χρήματα για την περιοχή μας, όπως αυτά που τα τελευταία χρόνια δόθηκαν σε όμορες περιοχές. Ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο έγιναν. Και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Η ώρα των ευθυνών για το σάπιο πολιτικό κατεστημένο του νομού δεν θα αργήσει.
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΚΚΕ
Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων, την άμεση και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, την πλήρη αποζημίωση των σπιτιών των μαγαζιών, της αγροτικής παραγωγής και εγκαταστάσεων.
Και για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον πολύπαθο λαό της Ηλείας είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί άφησαν τις πόλεις, τα χωριά, την αγροτική παραγωγή της, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και διεκδικήσεις οργανώσεων και φορέων της περιοχής. Το πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία του νοσοκομείου.
Τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του από την Αχαΐα, βρίσκονται σε κινητοποίηση για να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη και οργάνωση, η διεκδίκηση των άμεσων μέτρων.
Ανακοίνωση ΔΗ.ΣΥ.
Για μια ακόμη φορά ο πολύπαθος νομός Ηλείας δοκιμάστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα από τα στοιχεία της φύσης. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή σε ένταση βροχόπτωση είναι εκτεταμένες, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή για την οποία εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλληπητήρια στους οικείους της αδικοχαμένης γυναίκας.
Η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συνδράμει τους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές για την αποκατάστασή τους. Ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος.
Ομως για μία ακόμα φορά προκύπτει ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη για θωράκιση του νομού απέναντι στα στοιχεία της φύσης και βεβαίως το σημαντικότερο για την εφαρμόγή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκκρότηαης και ανάπτυξης του Νομού μας.
Για το σκοπό αυτό οφείλει η Πολιτεία να αξιοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη ή να χρησιμοποιήσει αυτά ως εθνική συμμετοχή για την απορρόφηση κονδυλίου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, με σκοπό να εκτελεστούν απαραίτητα έργα υποδομής στο Νομό Ηλείας.
ilialive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου