Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Συνεχίζεται η καλή πορεία στην αγορά καρπουζιού της Ηλείας. Στα 17 με 23 λεπτά/κιλό η τιμή παραγωγού


KarpouziΣυνεχίζεται η καλή πορεία στην αγορά του καρπουζιού της Ηλείας όπου αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η συγκομιδή των πρώιμων καλλιεργειών. Όπως και τις προηγούμενες
ημέρες έτσι και αυτή την εβδομάδα οι τιμές διαμορφώνονται από 17 έως 23 λεπτά/κιλό ενώ μεγάλο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρoν για ελληνικό καρπούζι από τις βαλκανικές χώρες αλλά και από την Ιταλία. Τα παραπάνω πιστοποιεί στον ΑγροΤύπο και ο κ. Φάνης Παπανικολόπουλος, γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας Geoplant στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση στις χώρες εξαγωγής (Ιταλία, βαλκανικές χώρες) ενώ μας αναφέρει ότι «Οι τιμές την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε κυμαίνονται από 17 λεπτά/κιλό έως και 23 λεπτά/κιλό».

Θετικά εξελίσσεται η χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της φετινής καλλιέργειες απολαμβάνουν τιμές γύρω στα 20 λεπτά/κιλό. Στον αντίποδα οι παραγωγοί της Τριφυλίας που μόλις ολοκλήρωσαν την συγκομιδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού – όπως μας αναφέρουν – την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές.

«Οι τιμές ξεκίνησαν από 40 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είμαστε κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός από την Τριφυλία.

Ο λόγος που οι παραπάνω τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές για τους παραγωγούς έχει να κάνει με το αυξημένο κοστολόγιο καλλιέργειας στην περιοχή, το οποίο κυμαίνεται στα 16 λεπτά/κιλό.
agrotypos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...