Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εφιαλτική νύχτα στην Ουρανούπολη - Ποια πύρινα μέτωπα μαίνονται σε όλη την Ελλάδα


- Σε πλήρη εξέλιξη ο εφιάλτης στην Ουρανούπολη
- Συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές της κατεύθυνσης των ανέμων
- Έκκληση των επιχειρηματιών στους παραθεριστές να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις τους
- Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην Αρκαδία
- Πύρινα μέτωπα σε Μαγνησία, Χανιά, Ρόδο και Δομοκό Φθιώτιδας

Στάχτη έγιναν μέχρι στιγμής περί τις 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες στην περιοχή περιμετρικά της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν καθ' όλη τη διάρκεια τα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η φωτιά βρίσκεται μέχρι και αυτήν την ώρα σε εξέλιξη και εκτείνεται από το Άγιον Όρος -στα σύνορα της Αθωνικής Πολιτείας με την Ουρανούπολη- έως την Κομίτσα που απέχει 8 περίπου χιλιόμετρα από την κηρυχθείσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ουρανούπολη. Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι ότι από την πύρινη λαίλαπα δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υποδομές και Μονές του Αγίου Όρους.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των ανέμων γεγονός που εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα ενόψει των αποψινής νύχτας λόγω του κινδύνου των αναζωπυρώσεων. Μέχρι αργά απόψε καταβαλλόταν προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να «εγκλωβιστούν» σε συγκεκριμένα σημεία οι εστίες της φωτιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους, κοντά στην Μονή Χιλανδαρίου, και λόγω των ανέμων επεκτάθηκε τα ξημερώματα προς την Ουρανούπολη απειλώντας προς στιγμήν τον οικισμό. Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων έστρεψε την πύρινη λαίλαπα προς τα βορειοδυτικά απομακρύνοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε ο οικισμός, που αυτήν την περίοδο παραδοσιακά σφύζει από ζωή.

«Δεν κλείσαμε μάτι όλη τη νύχτα. Βλέπαμε τα χαράματα τις φλόγες να έρχονται κατά πάνω μας. Φοβηθήκαμε. Οι καμπάνες του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης άρχισαν να χτυπούν κατά τις 7 η ώρα το πρωί, σημαίνοντας συναγερμό. Ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν κάηκαν σπίτια και ξενοδοχεία», είπε στο ΑΜΠΕ ο Ηρακλής, που έλκει την καταγωγή του από την Ουρανούπολη και αυτήν την περίοδο παραθερίζει στην περιοχή.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής. Η κα. Ζωή, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, θυμήθηκε το μακρινό 1957 όταν αντίστοιχου μεγέθους φωτιά προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Ουρανούπολη. «Η σημερινή φωτιά είναι μεγαλύτερη από τότε», τόνισε, αντικρίζοντας με θλίψη το βουνό με τα καμένα κούτσουρα των άλλοτε πανύψηλων και υπερήφανων δέντρων.

O Γιάννης Τ., μόνιμος κάτοικος της περιοχής, μεταφέροντας στο ΑΜΠΕ, τις στιγμές που βίωσε το πρωί, παρατήρησε: «Η φωτιά αγκάλιασε την Ουρανούπολη. Έφτασε σε απόσταση 200 μέτρων γνωστού ξενοδοχείου της περιοχής όπου σταμάτησε»

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες επικράτησε πανικός στον ήσυχο παραθεριστικό οικισμό ενώ οι καπνοί κάλυψαν τα πάντα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Από τις αρμόδιες Αρχές δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού που δεδομένης όμως της εξέλιξης της φωτιάς άρθηκε και περιορίστηκε στην εντολή απομάκρυνσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Άρον-άρον όμως εκατοντάδες παραθεριστές, ξένοι και Έλληνες, αποχώρησαν από την περιοχή, συνεχίζοντας σε άλλο μέρος τις διακοπές τους. «Περιμέναμε αυτές τις μέρες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να δουλέψουμε. Αυτήν η φωτιά μας κατέστρεψε», τόνισε ξενοδόχος της περιοχής, τονίζοντας ότι πολλοί ξένοι που έχουν κανονίσει να έρθουν τις επόμενες μέρες μας καλούν τηλεφωνικά, ρωτώντας εάν είναι ασφαλής η περιοχή.

Η αποχώρηση των παραθεριστών φάνηκε από νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της Ουρανούπολης, όπου είναι βρίσκονται οι ταβέρνες, τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα. «Νεκρώσαμε. Τις προηγούμενες μέρες στο μαγαζί μου είχα κρατήσεις και ικανοποιητική προσέλευση πελατών. Σήμερα βλέπεις δεν υπάρχει τίποτα», σημείωσε ιδιοκτήτης ταβέρνας, δείχνοντας με νόημα τα άδεια τραπέζια.

Εξαιτίας της φωτιάς ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες για την Πέμπτη κρουαζιέρες που ξεκινούν από τον Όρμο Παναγίας και κατευθύνονται προς το Άγιον Όρος, κάνοντας «στάση» στην Ουρανούπολη.

Πάντως, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής απευθύνει έκκληση στους παραθεριστές να συνεχίσουν τις διακοπές τους και να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις των επόμενων ημερών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωριά στην Αρκαδία - Αναζωπυρώσεις σε αρκετές εστίες

Το δεύτερο μεγάλο πύρινο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική είναι αυτό στη Μεγαλόπολη. Και εδώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά στην περίπτωση του χωριού Μαλωτά (όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη) ήταν η αιτία να μην καούν σπίτια.

Οι φλόγες είχαν πλησιάσει στην είσοδο του χωριού, αλλά την τελευταία στιγμή ο άνεμοι άλλαξε φορά και η φωτιά απομακρύνθηκε!

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών τόσο στην Αρκαδία, όσο και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο του ελέγχου και της κατάσβεσης.

Σοβαρότερη είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει σημειωθεί από τα Μαλλωτά προς την Παλαιόχουνη, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να την ελέγξουν.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκεύη στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της περιφέρειας, στην Τρίπολη, ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την αποτίμηση της καταστροφής και τον συντονισμό των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά και την ανάταξη της περιοχής.

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης.

Ακόμη και σήμερα, τρίτη μέρα που η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, παραμένουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων τα χωριά Ρούτση, Ανεμοδούρι και Σουλάρι δήλωσε στο NewsIt ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας. Πρόβλημα υπάρχει και στην υδροδότηση και ο δήμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δίνοντας στους πολίτες ηλεκτρογεννήτριες.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και εδώ. Έχουν καεί σπίτια κι αγροικίες, έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων. Τα περισσότερα από αυτά είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007. Μόνο στο Λεοντάρι έχουν καεί επίσης εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ όσα έχουν καταφέρει να επιζήσουν δεν έχουν να φάνε, αφού κάηκαν οι ζωοτροφές!

Σαρανταοκτάωρη προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ο 45χρονος που συνελήφθη χθες από άνδρες της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής.

Ο 45χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης κι έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

Νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν νωρίτερα σε Χανιά, Κόρινθο, Μαγνησία, Δομοκό και Ρόδο.

Αυτήν την ώρα υπό έλεγχο είναι οι φωτιές σε Ρόδο και Κόρινθο. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Χανιά ενώ μαίνονται οι φωτιές στη Μαγνησία  και στο Δομοκό Φθιώτιδας.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...