Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Με ρίζες από την Ολυμπία ο εγκέφαλος της ληστείας του μουσείου - Προφυλακιστέοι ο 41χρονος και ο 50χρονος (Νεότερη ενημέρωση 17:50)


img_4955Άνθρωπος της Ολυμπίας με κτήματα και σπίτι στην περιοχή φέρεται πως είναι ο 41χρονος εγκέφαλος της ληστείας του μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων
της Αρχαιότητας τον περασμένο Φεβρουάριο. Όσο γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, κυρίως στην παγκόσμια πόλη, τόσο όσοι γνωρίζουν το συγκεκριμένο άνθρωπο πέφτουν από τα σύννεφα.

Ζούσε στην περιοχή

Γόνος οικογένειας από την Αρχαία Ολυμπία που πριν πολλά χρόνια μετακόμισε στην Πάτρα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο 41χρονος φερόμενος εγκέφαλος της ληστείας στο μουσείο. Ένας άνθρωπος που γνώριζε τελικά πολύ καλά τον τόπο, αφού διατηρεί και σπίτι στην περιοχή σε αγρόκτημα της οικογένειας, σε κομβικό σημείο ανάμεσα στην πόλη της Ολυμπίας και το χωριό Κοσκινά. Μάλιστα πριν λίγα χρόνια αναφέρουν οι ίδιες πηγές είχε δημιουργήσει θερμοκήπια συμμετέχοντας σε πρόγραμμα για νέους αγρότες όπου στην συνέχεια και εγκατέλειψε, ενώ για δύο χρόνια διατηρούσε και καντίνα σε παραλία της Ηλείας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δικαιολογήσουν το πώς οι ληστές κινήθηκαν με σιγουριά, γνώση – πέρα από το γεγονός ότι επρόκειτο για άπειρους κακοποιούς – και ένα παραπάνω πως χάθηκαν τα ίχνη τους σε μια περιοχή και μια ώρα όπου δεν υπήρχε κίνηση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των αστυνομικών τότε, πως οι ληστές δεν βρίσκονταν μακριά. Εκτιμάται δε πως μετά το χτύπημα κρύφτηκαν για πολλές ώρες στο σπίτι του 41χρονου, που βρίσκεται σε ένα κτήμα αλλά απομονωμένο, όπως λένε όσοι γνωρίζουν.

Κατάθεση από την υπάλληλο του μουσείου

Χθες το πρωί κλιμάκιο της Ασφάλειας Πατρών κατόπιν εντολής των Ανακριτικών Αρχών μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να λάβουν συμπληρωματική κατάθεση από την υπάλληλο του μουσείου που βρέθηκε αντιμέτωπη με τους ληστές προκειμένου να δώσει κάποιες λεπτομέρειες ακόμα σχετικά με τους δράστες. Όμως οι αστυνομικοί δεν έμειναν μόνο σε αυτό, όταν πληροφορήθηκαν πως ο εγκέφαλος της υπόθεσης διατηρούσε σπίτι στην Αρχαία Ολυμπία και για μεγάλα διαστήματα ζούσε στην περιοχή. Έτσι πραγματοποίησαν και έρευνες σε αυτό χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο στοιχείο χρήσιμο για την υπόθεση για την ώρα.

Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται σήμερα να παρουσιαστούν στον Ανακριτή μιας και χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν περαιτέρω χρόνο για να μελετήσουν την ογκώδη δικογραφία.

Νεότερη ενημέρωση

Στον ανακριτή για να απολογηθούν έχουν οδηγηθεί αυτή την ώρα οι τρεις συλληφθέντες για την ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ομολογεί πλήρως τις πράξεις του ο βασικός κατηγορούμενος (Π.Π.) για την υπόθεση της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε σήμερα με τον δικηγόρο του κατά την απολογία του στην ανακρίτρια Πατρών.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για την προσωπική του οικογενειακή κατάσταση, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την απόγνωση στην οποία είχε περιέλθει οικονομικά. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αρχικά σκέφτηκα να αυτοκτονήσω. Τελικά από κακή τύχη μου μπήκε η ιδέα να κάνω κλοπή μνημείου για να εξοικονομήσω χρήματα».

Όμως, ο βασικός κατηγορούμενος αρνείται ρητά και κατηγορηματικά την πράξη της ληστείας, διότι δεν ασκήθηκε, όπως υποστηρίζει, καμμία σωματική βία εναντίον προσώπου, ούτε αφαιρέθηκε από άλλον κινητό πράγμα.

Ουσιαστικά, απαλλάσσει τους δύο συγκατηγορούμενούς του συλληφθέντες, λέγοντας ότι του ενός η μοναδική συμμετοχή περιορίζεται στο ότι τον συνόδευσε στο ραντεβού όπου αποπειράθηκε να πουλήσει το κλοπιμαίο δαχτυλίδι και ότι αυτός ήρθε μαζί με τον τρίτο κατηγορούμενο 36χρονο άνεργο, τον οποίο δεν γνώριζε.

Αντίθετα κατονομάζει δύο ακόμα άτομα Πατρινούς, οι οποίοι τον βοήθησαν στην ανεύρεση αγοραστή.

Υποστηρίζει ακόμα, ότι δεν έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση ενώ τονίζει ότι «ευθύς μετά τη σύλληψή μου, χωρίς την άσκηση καμμίας βίας, εντελώς αυθόρμητα, βαθιά μετανιωμένος, αυτόβουλα, απέδωσα τα πράγματα υποδεικνύοντας ο ίδιος το σημείο που είχαν αποκρυβεί και αποτελεί για μένα παρηγορία το γεγονός ότι όπως πληροφορήθηκα, αποκαθίστανται στη θέση που είχαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τονίζω στο σημείο ότι αυτά ευρίσκοντο σε σημείο όπου αν μόνος δεν τα είχα παραδώσει δεν θα τα έβρισκαν ποτέ οι αστυνομικοί, αφού καμμία σχετική πληροφορία δεν υπήρχε και κανείς πλην εμού δεν γνώριζε το σημείο που ήταν κρυμμένα».

 Εξάλλου, στην απολογία του o ένας εκ των δύο ακόμα συλληφθέντων και συγκεκριμένα ο 36χρονος άνεργος, υποστηρίζει:

«Δεν έχω καμμία σχέση με την ληστεία, ούτε συμμετείχα, ούτε γνώριζα. Δεν προκύπτει συμμετοχή μου από πουθενά. Εγώ μετέφερα τον συγκατηγορούμενό μου στο σημείο της αγοραπωλησίας. Γνώριζα ότι υπήρχε μία παράνομη συναλλαγή και τίποτα περισσότερο. Εγώ θα έπαιρνα το ποσό των 400 ευρώ και δεν ήξερα τίποτα περί Αρχαίας Ολυμπίας».

Όπως υποστηρίζει ο 36χρονος, η οικονομική κατάστασή του είναι αυτή που τον οδήγησε στο να πάρει μέρος στην συναλλαγή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Παρασύρθηκα από την απόλυτη ένδεια που έχω περιέλθει εγώ και η οικογένειά μου και δεν θα ήμουν σήμερα κατηγορούμενος αν δεν είχα βρεθεί στο σημείο της συναλλαγής, η οποία και είναι η μόνη μου εμπλοκή, όπως προκύπτει από την δικογραφία».

Επίσης ο κατηγορούμενος τονίζει ότι ελπίζει «να αποδοθούν ευθύνες στις πραγματικές τους διαστάσεις» αναφέρει το patrastimes.gr.

Nεότερη ενημέρωση 17:50

Σύμφωνα με το thebest.gr προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας μετά την απολογία τους στον ανακριτή.

Ελεύθερος αφέθηκε ο 36χρονοςπου είχε μεταφέρει τον συγκατηγορούμενό στην οδό Ζαϊμη στο ραντεβού με τον αστυνομικο για την αγοραπωλησία του δαχτυλιδιού. Ο 36χρονος υποστήριξε πως δεν είχε σχέση με τη ληστεία, πως δεν είχε καν πάει στην Αρχαία Ολυμπία, όμως δεν έπεισε Εισαγγελέα και ανακριτή.

Η αστυνομία αναζητά δύο ακόμη άτομα από την Πάτρα. Εναν Αλβανικής καταγωγής και έναν 35χρονο πρώην υπάλληλο φαρμακείου.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...