Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ειδικά σχολεία στην Ηλεία: Περιμένουν ακόμα να χτυπήσει το κουδούνι!


eidikoΔεκάδες Ηλείοι μαθητές με ειδικές ανάγκες παραμένουν στα σπίτια τους - Τεράστιες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών

Κοντά τρεις εβδομάδες έχουν περάσει, από την ημέρα, που το πρώτο κουδούνι χτύπησε στα σχολεία της χώρας, δε συνέβη όμως το ίδιο και με τα Ειδικά Σχολεία οι μαθητές των οποίων ακόμα παραμένουν στα σπίτια τους.

Δεκάδες Ηλείοι μαθητές με ειδικές ανάγκες, περιμένουν υπομονετικά τη στιγμή που θα επιστρέψουν στα θρανία και θα ξαναβρεθούν με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, τόσο στον Πύργο και την Αμαλιάδα όσο στην Κρέστενα και τα Λεχαινά. Κανένα από τα ειδικά σχολεία, όχι μόνο στο Νομό αλλά σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει ανοίξει, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην πρόσληψη και τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε αυτά.

Δεκάδες διδακτικές ώρες έχουν ήδη χαθεί, το σημαντικότερο όμως όλων είναι, πως αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Παιδείας ως μαθητές β΄ κατηγορίας…
«Βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι» επισημαίνει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ «Ηλις» Γιάννης Παπαδάτος, τονίζοντας ότι για ακόμα μια χρονιά, τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν προνόησε ούτε και φέτος για την έγκαιρη στελέχωση τους.

«Όλοι οι μαθητές έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα και τα δικά μας παιδιά παραμένουν κλεισμένα στο σπίτι. Τι να τους πούμε; Γιατί δε τα στέλνουμε σχολείο; Η αντιμετώπιση αυτή απέναντι σε αυτά τα παιδιά δεν τιμά κανέναν και πραγματικά αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί τους συμπεριφέρονται σας πολίτες β’ κατηγορίας».

Διαμαρτυρία στον Υπουργό
Τις έντονες διαμαρτυρίες τους, προς τον Υπουργό Παιδείας Δ. Αρβανιτόπουλο, εκφράζουν με επιστολή που απέστειλαν οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας (ΕΕΕΕΚ και ΕΕΓ) ζητώντας του, να προχωρήσει όχι μόνο στην άμεση στελέχωση τους με εκπαιδευτικούς αλλά και να δώσει λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, εμείς οι γονείς των μαθητών των ειδικών σχολείων της Ηλείας σας ενημερώνουμε ότι ως σήμερα τα σχολεία μας δεν έχουν ανοίξει.

Σας παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την άμεση έναρξη των μαθημάτων διότι όπως γνωρίζεται, τα παιδιά μας, έχουν τα ίδια δικαιώματα στην  εκπαίδευση, όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Εμείς σαν γονείς, αδυνατούμε να μεταφέρουμε τα παιδιά στο χώρο του σχολείου για αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να επιλυθεί άμεσα και το θέμα της μεταφοράς όλων των μαθητών. Απαιτούμε την ύστατη στιγμή να προβείτε στις σχετικές ενέργειες για τη στελέχωση των  σχολείων με εκπαιδευτικούς καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τα υπόλοιπα στην επικράτεια».

ΕΕΕΕΚ και ΕΕΓ Πύργου
Εξήντα οχτώ συνολικά μαθητές φοιτούν στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου, που στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες στην περιοχή των Βυτινεικων. Σε κανένα από τα δυο σχολεία δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί και ειδικό βοηθητικό προσωπικό και οι Διευθυντές τους, η κ. Αγγελική Πετρόγιαννη και ο κ. Τάσος Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, αναμένουν μέρα με την μέρα την τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Η δυσαρέσκεια τους, που ακόμα μια χρονιά, ο καθιερωμένος αγιασμός δεν πραγματοποιήθηκε στην ώρα του, εύλογη. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, φέτος δεν έχουν καθυστερήσει μόνον την τοποθέτηση αναπληρωτών αλλά ακόμα και των εκπαιδευτικών που θα ρθουν με απόσπαση… «Ας γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και με λιγότερο προσωπικό. Οι 25 συνολικά μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…».

«Είναι ντροπή!»
Πέρα των προβλημάτων που προκύπτουν με το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται για ακόμα μια φορά στο σοβαρό ζήτημα της στέγασης των ειδικών σχολείων. «Οι λυόμενες αίθουσες που στεγαζόμαστε είναι ακατάλληλες και είναι πραγματικά ντροπή, σχολεία ειδικής αγωγής να στεγάζονται σε αυτά τα… πάνελ, τα οποία έχουν ονομάσει σχολικές αίθουσες!

Εκτός από τις δυο αίθουσες βαρέως τύπου, οι υπόλοιπες το χειμώνα, στάζουν νερά… Μάλιστα, παρότι μας έχουν παραχωρηθεί δυο λυόμενες αίθουσες (από τη Βαλμη και την Πηνεία) ο Δήμος Πύργου δεν έχει φροντίσει ούτε για την μεταφορά τους στο χώρο του σχολείου ούτε για τις αναγκαίες εργασίες ρίψης τσιμέντου στις βάσεις υποδοχής. Από τις αρχές Ιουνίου έχουμε ζητήσει με έγγραφο μας να φροντίσουν χωρίς όμως να έχουμε λάβει καμία απάντηση…».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
εφημερίδα Πρωινή-ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...