Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σαν σήμερα


Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Μαρτίου

1800: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

1804: Ο ναπολεόντειος κώδικας γίνεται ο ποινικός κώδικας της Γαλλίας.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο. Περίπου 600 ένοπλοι αγωνιστές με αρχηγούς τον Σωτήρη Χαραλάμπη, τον Φωτήλα, τον Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον, Νικ. Σολιώτη και τους Πετιμεζαίους συγκεντρώθηκαν, πολιόρκησαν τα Καλάβρυτα και επιτέθηκαν εναντίων των Τούρκων που είχαν καταφύγει στους πύργους. Ύστερα από πενθήμερη αντίσταση (21-25Μαρτίου) ο Αρναούτογλου παραδόθηκε. Μετά την απελευθέρωση στην πόλη και στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας τελέστηκε επίσημη δοξολογία.

1920: Γεννήθηκε ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης, ο οποίος στις 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του, άφησε την τελευταία του πνοή.

1935: Η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν.

1945: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη Δανία, μετά το βομβαρδισμό των στρατηγείων της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη, τα αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) βομβαρδίζουν κατά λάθος το Γαλλικό Σχολείο, σκοτώνοντας 86 παιδιά και 10 μοναχές.

1960: Η Σφαγή του Σάρπβιλ. Μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητώντας ίσα δικαιώματα. Όλα έγιναν αστραπιαία. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα, αφού οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προς το απροστάτευτο πλήθος. Το αποτέλεσμα; Τραγικό, 69 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίζονται, ανάμεσά τους, νεαρές γυναίκες, άνδρες, αλλά και παιδιά. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

1963: Κλείνει η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος καταργεί τον Γεώργιο Ζωιτάκη από αντιβασιλέα και αναλαμβάνει ο ίδιος το αξίωμα.

1979: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΕΠΑΕ), υπεύθυνη για τις επαγγελματικές διοργανώσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

1980: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κηρύσσει μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς που έγιναν στη Μόσχα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

1990: Η Ναμίμπια αποκτά την ανεξαρτησία της μετά από 75 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νότιο Αφρική.

2002: Στο Πακιστάν, ο Αχμέντ Ομάρ Σαΐκ και τρία άλλα άτομα καταδικάζονται για την απαγωγή και τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ντάνιελ Περλ.

2003: Τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκινούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

2006: Μετανάστες που εργάζονται στο Ντουμπάι διαδηλώνουν και προκαλούν ζημιές 1εκατ. δολαρίων.

Γεννήσεις

1685 - Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός συνθέτης
1921 - Μανώλης Χιώτης, Έλληνας συνθέτης του λαϊκού ρεπερτορίου
1958 - Γκάρι Όλντμαν, Βρετανός ηθοποιός
1959 - Θοδωρής Κολυδάς, Έλληνας Μετεωρολόγος
1960 - Άιρτον Σένα, Βραζιλιάνος πιλότος Φόρμουλα 1
1980 - Ροναλντίνιο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1986 - Ρωμανός Αλυφαντής, πρωταθλητής της κολύμβησης

Θάνατοι

1556 - Τόμας Κράνμερ, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.
1762 - Νικολά Λουί ντε Λακάιγ, Γάλλος αστρονόμος
1970 - Μανώλης Χιώτης, Έλληνας συνθέτης του λαϊκού ρεπερτορίου
2008 - Κλάους Ντίνγκερ, Γερμανός μουσικός και τραγουδοποιός

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...