Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Μαύρος χρυσός" έως και 18 δισ. ευρώ σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο


ypografes

Έπεσαν οι υπογραφές για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας - Βενιζέλος: Προτεραιότητα η οριοθέτηση ΑΟΖ - Μανιάτης: Πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους

Χωρίς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτες υποχρεώσεις, υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες-ανάδοχοι στα «οικόπεδα» του Κατάκολου, των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού δεσμεύονται για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας, Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ (Robert Peck).

Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις εξής Κοινοπραξίες:

- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια.



Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, Μ. Ρήγα, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου, καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία, όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών.

Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, μπορεί να φτάσουν στα 500 εκατ.

- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γ. Κωστόπουλος, έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται δύο-πέντε γεωτρήσεις (κόστους 20-35 εκατ. η κάθε μια), συν επενδύσεις 15-20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.

- Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά, για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον. Οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Δημοσίου

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου έξι δισ. ευρώ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις

Στην ομιλία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η οριοθέτηση και αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες, με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί προτεραιότητα.

Έκανε λόγο επίσης για ενεργειακό ντάμπινγκ εντός της ΕΕ, καθώς οι χώρες του νότου υφίστανται υψηλότερες τιμές ενέργειας (αλλά και υψηλότερα επιτόκια) σε σχέση με τον Βορρά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εστίασε στη στήριξη που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

«Δημιουργούμε» τόνισε ο υπουργός, «ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας, με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους».

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, η προκήρυξη τριών ακόμη χερσαίων περιοχών, καθώς και ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

«Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ.

Πηγή

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...