Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πώς "σταυρώνουμε" στην κάλπη υποψηφίους δήμων, Περιφέρειας και Ευρωεκλογών στην Ηλεία


kalpes

Ευτυχώς, με… οδηγίες για τον αριθμό των σταυρών τα ψηφοδέλτια!  

Μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία των τριπλών εκλογών, δημοτικών, περιφερειακών και  των Ευρωεκλογών και ο προεκλογικός πυρετός κορυφώνεται όχι μόνο για τους επικεφαλής και υποψηφίους συμβούλους των συνδυασμών, αλλά και για την τοπική κοινωνία, αφού για πρώτη ίσως φορά ένα στα πέντε σπίτια έχει και από έναν… υποψήφιο. Κάποιες οικογένειες τυχαίνει να έχουν και δύο υποψηφίους σε διαφορετικά μάλιστα ψηφοδέλτια!  Η μάχη του σταυρού βρίσκεται σε εξέλιξη γιατί η σταυροδοσία αφορά μόνο την πρώτη Κυριακή για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και την δεύτερη μόνο για τις Ευρωεκλογές. Οι διπλές και τριπλές κάλπες, έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους εκλογείς, αφού ο ένας ρωτά τον άλλον «πόσους σταυρούς θα βάλω» για να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο και χαθεί η ψήφος και το πρόβλημα δεν το’ χουν μόνον οι ηλικιωμένοι οι οποίοι συνήθως παίρνουν ψηφοδέλτια «σταυρωμένα» οπότε ουδέν πρόβλημα!
Επειδή λοιπόν και στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι τούτες οι εκλογές, κυρίως οι δημοτικές, αποτελούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, οδηγίες θα δίνονται και στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα από τις εφορευτικές επιτροπές, γι αυτό αν δεν είστε σίγουροι μην ντραπείτε να ρωτήσετε πόσους σταυρούς βάζετε, αλλά θα υπάρχει και πάνω στα ψηφοδέλτια, γιατί από δήμο σε δήμο διαφέρει και είναι διαφορετικά για κάθε εκλογική περιφέρεια αφού υπάρχει ο κορμός και τα τοπικά συμβούλια που σταυρώνονται ανάλογα με το που ψηφίζει ο καθένας. Έτσι, στο ψηφοδέλτιο που παραλαμβάνει ο ψηφοφόρος αναγράφεται επακριβώς ο ανώτατος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο εκλογέας για κάθε κατηγορία υποψηφίων, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Π.χ. η φράση «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι» ακολουθούμενη από την ονομασία της εκλογικής περιφέρειας και στη συνέχεια και εντός παρένθεσης τη φράση «Μέχρι τρεις (3) σταυρούς» ή «Μέχρι έναν (1) σταυρό» αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει έως 3 συμβούλους, τα επώνυμα, τα ονόματα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά, της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας, όπου ανήκει η δημοτική ή τοπική κοινότητα. Και στη συνέχεια η φράση «Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι λοιπών περιφερειών» ακολουθούμενη από την ένδειξη «μέχρι έναν (1) σταυρό», οπότε δύσκολα θα μπερδευτεί κανείς.
Η σταυροδοσία στους δήμους
Δήμος Πύργου
Για τους ψηφοφόρους της ΔΕ Πύργου:
*Μέχρι 3 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο κορμού για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κορμού.
* Μέχρι 1 σταυρό στους υποψηφίους των τριών ΔΕ Βώλακα, Ιάρδανου, Ωλένης και μόνο ΜΙΑ επιλογή υποψηφίου. Δηλαδή ο σταυρός θα μπει σε έναν μόνο από τους τρεις υποψηφίους που θα επιλέξετε.
* Στη βάση του ψηφοδελτίου θα υπάρχουν τα ονόματα για τους υποψηφίους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Πύργου και θα μπορεί ο κάθε ψηφοφόρος να βάλει μέχρι 2  σταυρούς.

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού. Που με τα πληθυσμιακά κριτήρια (της πιο πρόσφατης απογραφής πλέον του 2011), η σταυροδοσία προκύπτει ως εξής:
Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης  
- Στο Δήμο ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ και στις 4 ΔΕ (ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ, ΚΑΣΤΡΟΥ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ, ΛΕΧΑΙΝΩΝ) οι σταυροί είναι μέχρι 3 στους κορμούς και 1 άλλης εκλογικής περιφέρειας εντός δήμου και 1 στα τοπικά.
Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων
- Στο Δήμο ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ στις δημοτικές ενότητες ΑΛΙΦΕΙΡΑΣ, ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ οι σταυροί είναι 3 στους κορμούς και 1 άλλης εκλογικής περιφέρειας εντός δήμου και 1 στα τοπικά και στη δημοτική ενότητα ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΗΣ 1-1-1
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
- Στο Δήμο ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ στις δημοτικές ενότητες ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και ΦΟΛΟΗΣ οι σταυροί είναι 3 στον κορμό, 1 στην δημοτική ενότητα που ψηφίζεις και 1 στο τοπικό, ενώ και στις δημοτικές ενότητες ΛΑΜΠΕΙΑΣ και ΛΑΣΙΩΝΟΣ 1-1-1.
Δήμος Ζαχάρως
- Στο Δήμο ΖΑΧΑΡΩΣ στη δημοτική ενότητα Ζαχάρως  είναι 3 σταυροί στον κορμό, 1 στην δημοτική ενότητα και 1 στα τοπικά. Στην ΔΕ  Φιγαλείας οι σταυροί είναι 1-1-1.
Δήμος Ήλιδας
- Στο Δήμο ΗΛΙΔΑΣ στις δημοτικές ενότητες ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ και ΠΗΝΕΙΑΣ, οι σταυροί είναι 3 στον κορμό, 1 στην ΔΕ που ψηφίζει ο εκλογέας και 1 στο τοπικο.
Δήμος Πηνειού
- Στο Δήμο ΠΗΝΕΙΟΥ στις δημοτικές ενότητες ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, ΤΡΑΓΑΝΟΥ είναι 3 σταυροί στον κορμό, 1 στην ΔΕ που ψηφίζει ο εκλογέας και 1 στο τοπικό.
Οι Περιφερειακές εκλογές

Στο ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης, από τις συνολικά δέκα που κατεβαίνουν στην Δυτική Ελλάδα για τις Περιφερειακές εκλογές, θα μας δοθεί μόνο εκείνο το τμήμα με τους υποψήφιους της Ηλείας (δεν θα αναγράφονται δηλαδή οι υποψήφιοι και των άλλων δυο Νομών Αχαίας και Αιτ/νίας), όπου θα αναγράφεται ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ( δεν χρειάζεται σταυρό) και η λίστα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού. Στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο βάζουμε μέχρι   ΤΡΕΙΣ (3) σταυρούς. Εδώ, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια της τελευταίας απογραφής, λόγω της μείωσης που έχει εμφανιστεί στον πληθυσμό, χάνει η Ηλεία ένα σταυρό, γιατί παλιότερα ήταν 4 οι σταυροί. Η Ηλεία εκλέγει 12 περιφερειακούς συμβούλου.

Οι σταυροί στις Ευρωεκλογές
Για πρώτη φορά φέτος, η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυρό προτίμησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) υποψηφίους στον συνδυασμό που θα επιλέξουν.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...