Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ηλεία: Δελτίο θυέλλης στην ΝΔ μετά την ήττα


ndΣε ποια μπλοκ κινούνται οι τέσσερις – πρώην και νυν- Ηλείοι βουλευτές Κ. Τζαβάρας, Γ. Κοντογιάννης, Α. Μαρίνος, Δ. Αυγερινοπούλου 

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εσωκομματική ανοιχτή σύρραξη στη ΝΔ μετά την εκλογική ήττα του 8% που υπέστη το κόμμα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αφού ήδη άρχισαν οι δηλώσεις, τα… τραπεζώματα στήριξης αλλά και η συγκρότηση ομάδων βουλευτών και στελεχών που διεκδικούν την επόμενη μέρα. Η πλειονότητα των βουλευτών αμφισβητεί ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά αν και πηγές από τη Λεωφόρο Συγγρού αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος αν γίνει Συνέδριο. Βεβαίως στο  εσωτερικό του κόμματος ορισμένοι πιστεύουν πώς ο κ. Καραμανλής μπορεί να παίζει το ρόλο του «εγγυητή» και να συσπειρώσει τους «κεντροδεξιούς» σώζοντας την παράταξη από μια επικείμενη διάλυση.
Στον αντίποδα Καραμανλή που δεν έχει εκφραστεί ως τώρα ανοιχτά και προφανώς αποφεύγοντας εσωκομματικές συγκρούσεις συνεχίζει να επιμένει ότι δεν τον ενδιαφέρει η αρχηγία της ΝΔ  αλλά όπως λένε στελέχη από τον περίγυρό του αναμένει να κάνει την κίνηση ματ στο Συνέδριο αφού  τον προτείνουν άλλοι βουλευτές της ΝΔ ως ενωτική λύση-  υπάρχει πάντα το Μητσοτακικό μπλοκ. Έτσι, εκτός από την Ντόρα παίρνει τώρα θέση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρά δίπλα πυκνώνουν οι φωνές που μιλάνε για κίνηση των «σαραντάρηδων» στον αντίποδα της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως και ο Καραμανλής και η Ντόρα, ακολουθούν πολύ προσεκτική τακτική!
Τι θέση όμως παίρνουν στις εσωκομματικές εξελίξεις οι τέσσερις πρώην και νυν Ηλείοι βουλευτές; Όσον αφορά λοιπόν τους Ηλείους, ο Κώστας Τζαβάρας "παίζει" μεταξύ Μητσοτακικού και Καραμανλικού μπλοκ με ανοιχτή θέση ωστόσο υπέρ της προσωπικότητας Καραμανλή, ο Γιώργος Κοντογιάννης "τοποθετείται" στο μπλοκ των "μητσοτακικών" , η Θεοδώρα Αυγερινοπούλου "παίζει" στο μπλοκ των "σαραντάρηδων" ενώ ο Ανδρέας Μαρίνος στους "Καραμανλικούς", αν και οι δύο τελευταίοι δεν έχουν ακόμα σχολιάσει τις εξελίξεις.
Ο πρώτος που μίλησε μέσα προ ημερών μέσα από ένα άρθρο του στον Τύπο, ήταν ο πρώην βουλευτής Ηλείας – αφού δεν επανεξελέγη-  Γιώργος Κοντογιάννης που έκανε μετωπική επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά προσωπικά αλλά και των στενών συνεργατών του. Ο κ. Κοντογιάννης είναι γνωστό ότι ήταν στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη και προέρχεται από το Μητσοτακικό μπλοκ. Ο κ. Κοντογιάννης ζητάει ευθέως από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της εκλογικής ήττας και να παραιτηθεί ακολουθώντας όπως είπε μεταξύ άλλων  «τον έντιμο δρόμο που έχουν χαράξει οι προκάτοχοί του στην ηγεσία της ΝΔ και να δώσει τόπο στη νέα γενιά στελεχών του κόμματος, τα οποία θα μπορέσουν να αναπλάσουν το πληγωμένο πρόσωπο της παράταξης και ίσως να την ξαναενώσουν». Σε άλλο σημείο του άρθρου του επισημαίνει ότι «Αν λοιπόν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει, οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες ανανέωσης της ΝΔ και ο ίδιος να αποτελέσει τον εγγυητή της ενότητας του κόμματος, όπως είχε πράξει παλαιότερα και ο πολιτικός του μέντορας Ευάγγελος Αβέρωφ, τον οποίο συχνά επικαλείται.»
Από την άλλη ο επανεκλεγείς βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας που σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα ιστορικά στελέχη του κόμματος πρέπει να είναι οι εγγυητές της συζήτησης που πρέπει να ανοίξει στην ΝΔ, μιλώντας ταυτόχρονα για νέο ξεκίνημα. Μάλιστα ερωτηθείς αν  ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να εγγυηθεί αυτό το  «νέο ξεκίνημα» απέφυγε έντεχνα να απαντήσεις ευθέως ναι η όχι, αλλά επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του Κώστα Καραμανλή είναι πάντα ενεργό για την εξέλιξη των κομματικών πραγμάτων «είναι – όπως είπε χαρακτηριστικά - μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα με κύρος και αξία»,  αλλά για να μην παρεξηγηθεί έκανε αναφορά και στην Ντόρα Μπακογιάννη και κατ’ επέκταση όλους όσους συνδέονται με τις ιστορικές ηγεσίες του κόμματος.
Όσον αφορά τον Ανδρέα Μαρίνο, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση ανοιχτά ούτε για την ήττα της ΝΔ, ούτε για τις εσωκομματικές εξελίξεις, ωστόσο λίγες μέρες μετά την γιορτή του, του Αγίου Ανδρεός, έκανε ένα τραπέζι βουλευτών στο τσιπουράδικο «Παλιές αναμνήσεις» στη Ραφήνα, με προσκεκλημένους δέκα «γαλάζιους» συναδέλφους του μεταξύ των οποίων είχε εκ δεξιών του τον Κώστα Καραμανλή.Το «παρών» έδωσαν πέραν του πρώην πρωθυπουργού και εκτός από τους βέρους Καραμανλικούς Γιώργο Βλάχο και Μάξιμο Χαρακόπουλο και άλλοι εφτά βουλευτές της ΝΔ. Βεβαίως όλα αυτά συνέβησαν αρχές Δεκέμβρη του 2014, λίγο πριν τις εκλογές, αλλά η συγκυρία αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα και τα πρόσωπα που είχαν προσκληθεί.
Ωστόσο, τον δικό τους βηματισμό επιχειρούν να ανοίξουν το τελευταίο διάστημα, αποκτώντας επιρροή στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, και άλλοι κορυφαίοι πρώην υπουργοί, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο  Σίμος Κεδίκογλου, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κ.α  που αποτελούν την γενιά των «σαραντάρηδων» που πολύ θα ήθελαν  η ΝΔ να περάσει σε χέρια πιο νέων ανθρώπων. Σε αυτήν την ομάδα και ηλικιακά και όσον αφορά το σκεπτικό, φαίνεται να κινείται η πρώην βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία ωστόσο είναι πολύ προσεκτική και δεν έχει ακόμα κάνει καμία δήλωση και δεν έχει εκφραστεί ούτε για την ήττα της ΝΔ, ούτε για τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Προφανώς τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...