Το ίδρυμα παραμένει "αποθήκη ψυχών" - Ολονύχτιες συζητήσεις με τη διοίκηση
Του Γιάννη ΣπυρούνηΟι εικόνες ντροπής έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Συγκίνησαν, πέρασαν λίγες ημέρες και ξεχάστηκαν. Καλύφθηκαν από τις γενναιόδωρες πολιτικές δεσμεύσεις και χάθηκαν. Η πραγματικότητα όμως στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δεν αλλάζει. Και η κίνηση ακτιβισμού που έκανε μια ολιγομελής ομάδα ΑΜΕΑ που ταξίδεψε από την Αθήνα, μόνο και μόνο για να αναδείξει και να θυμίσει το πρόβλημα, αλλά και να επιμείνει στην επίλυσή του, δεν χωρά σχολιασμού. Άνθρωποι που βιώνουν την απαξιωτική στάση της πολιτείας, που δεν είναι σε καμία περίπτωση δεύτερης κατηγορίας, αλλά αποδεικνύουν την μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, έφτασαν χθες στην Ηλεία για ένα και μόνο σκοπό. Το μεσημέρι της Τετάρτης, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη τον παν-αναπηρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι ακτιβιστές ΑΜΕΑ μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑΜΕΑ «Μηδενική Ανοχή» πραγματοποίησαν κατάληψη στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Ήταν συνολικά μια κίνηση ακτιβισμού, πέρα από τις συνηθισμένες πορείες και διαμαρτυρίες, μια πράξη ουσιαστική παρέμβασης στα όσα βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Σπυρούνης δημοσιογράφος του ilialive.gr, της εφημερίδας "Πρωινή" και του κορυφαίου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού Ionian Channel, μαζί με τον δημοσιογράφο - ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργος Μαρινόπουλος, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της κατάληψης και κατέγραψαν τα όσα εκτυλίχθηκαν στο ίδρυμα.
Συγκλονιστικές εικόνες
Αιφνιδιαστικά και προτού προλάβει κανένας από το προσωπικό του ΚΕΠΕΠ να αντιδράσει, άτομα με κινητική αναπηρία μπήκαν στο προαύλιο του ΚΕΠΕΠ και προχώρησαν στο εσωτερικό του κτιρίου. Ανάρτησαν πανό στην είσοδο του ιδρύματος και στη συνέχεια θέλησαν να μιλήσουν με το προσωπικό και τη διοίκηση του ιδρύματος. Οι εντάσεις δεν έλλειψαν και τα μέλη της Κίνησης κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στους χώρους του ιδρύματος και πραγματοποιούν έως αυτή την ώρα κατάληψη, αλλά και να καταγράψουν στους θαλάμους εικόνες με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των 56 ατόμων που φιλοξενούνται εκεί. Όπως δήλωσαν βρίσκονται στο πλευρό του λιγοστού προσωπικού και το απόγευμα προχώρησαν στην υποβολή μήνυσης στην Εισαγγελία Αμαλιάδας για τις συνθήκες λειτουργίας του ιδρύματος. Να σημειωθεί πως για την φροντίδα και φύλαξη των 56 ατόμων, εργάζονται εφτά άτομα νοσηλευτικό και 15 άτομα βοηθητικό προσωπικό. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, φανερώνουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, όση δημοσιότητα και αν έχει λάβει το θέμα στο παρελθόν. Παιδιά και ενήλικες δεμένοι σε κρεβάτια, κλεισμένοι σε κλουβιά με εντολή ψυχιάτρων γιατί κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν, αλλά και ελάχιστο προσωπικό για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών. Ένα ίδρυμα πρόνοιας κατ’ ευφημισμό. Η διοίκηση του ιδρύματος ενημέρωσε την Αστυνομία που βρέθηκε στο χώρο, αλλά δεν προχώρησε σε καμία κίνηση παρά μόνο ενημερώθηκε από τους καταληψίες για τους σκοπούς και τις προθέσεις τους.
«Μηδενική ανοχή» στο κολαστήριο ψυχών
Το μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης ΑΜΕΑ «Μηδενική Ανοχή», Αντώνης Ρέλας, ανέφερε ότι «την ώρα που το Εθνικό Κίνημα Αναπηρίας βγάζει τα μέλη του στους δρόμους, εμείς επιλέξαμε να έρθουμε στα Λεχαινά και στο ΚΕΠΕΠ, ένα από τα σύγχρονα κολαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι είναι καθηλωμένοι, δεμένοι μέσα σε κλουβιά, μέσα στις μύγες, με ελάχιστο προσωπικό. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για το προσωπικό να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια πραγματικότητα. Αυτό που οφείλουμε ως ακτιβιστές με αναπηρία να κάνουμε, είναι να πούμε δημόσια ότι υπάρχουν φράχτες όχι μόνο στον Έβρο για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες, αλλά και για τους ανθρώπους με αναπηρία και αυτοί οι φράχτες είναι διαχρονικοί και οφείλει μια κυβέρνηση που δηλώνει κυβέρνηση της Αριστεράς, να τους ρίξει άμεσα».
Μέλος της ίδιας Κίνησης ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως «ο λόγος που βρεθήκαμε εδώ είναι γιατί θεωρούμε την κατάσταση που επικρατεί απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει. Δεν τα έχουμε με τους εργαζόμενους. Ήρθαμε να αναδείξουμε και για δικά τους προβλήματα. Είδαμε παιδιά δεμένα, σε κλουβιά, μέσα στη βρώμα, με μύγες παντού. Νομίζω ότι αυτό είναι μια ντροπή για όλους μας. Αυτά τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο λειτουργικά αν υπάρξει το κατάλληλο προσωπικό και η κατάλληλη διάθεση και θέληση. Το προσωπικό ισχυρίζεται πως έχει αποφάσεις γιατρών για να είναι τα παιδιά στην καθήλωση. Αν αυτό ισχύει είναι απαράδεκτο για όλους μας.
Ο Ανδρέας Κουζέλης, μέλος της Κίνησης, ήταν ιδιαίτερα καυστικός στη δήλωσή του. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην έκφραση, έδωσε ένα σαφές μήνυμα για το πρόβλημα στο ΚΕΠΕΠ. «Εν έτει 2015 και το «Κωσταλέξι» είναι εδώ. Αποκλεισμένα παιδιά από την κοινωνία, φυλακισμένα σε κλουβιά, αληθινές φυλακές, δεμένα και μέσα στη βρώμα. Το προσωπικό όντως δεν είναι αρκετό για να καλύψει ούτε τις ελάχιστες ανάγκες τόσων ατόμων. Ο πρόεδρος θέλει θεσμική παρέμβαση για να κινηθεί. Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτή την αριστερά. Ξαφνικά από εκεί που ήταν αντιδραστική και αγωνιστική, κατάντησε να είναι άλλη μια συστημική κυβέρνηση. Εμείς θα είμαστε εδώ έως ότου έρθει ο διοικητής. Δεν θα φύγουμε…
Κάνουν έρανο για τρόφιμα - ψάχνουν για δωρεές οι εργαζόμενοι
Η πρόεδρος Εργαζομένων Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτ. Ελλάδας, Ελένη Παναγιωτοπούλου, εκφράζοντας την άποψη του προσωπικού του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, τόνισε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια για τα 56 άτομα που φιλοξενούνται. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι κατάκοιτα, ενώ κάποια λίγα έχουν δυνατότητα κίνησης. «Εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με το ρουχισμό, τρόφιμα, μεταφορές. Δεν έχουμε καύσιμα να πάμε τα παιδιά στο νοσοκομείο. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Παρακαλούμε τον κόσμο να κάνει όποια δωρεά μπορεί για να συντηρήσουμε τα παιδιά αυτά. Η πολιτεία δεν μας δίνει σημασία. Προσωπικό δεν υπάρχει και είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τα παιδιά έτσι ούτε μία στο εκατομμύριο. Προσωπικό παρά τις δεσμεύσεις δεν έχει έρθει. Μόνο άτομα πεντάμηνης απασχόλησης έρχονται όπου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν κατάλληλα και μέχρι να έρθουν φεύγουν. Το προσωπικό δεν θέλει τα παιδιά να είναι δεμένα και κλεισμένα σε κλουβιά. Όσο και να έχουμε μιλήσει για το θέμα, είναι ευθύνη άλλων πάνω από εμάς και λένε πως τα παιδιά αυτά έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής και πρέπει να δένονται με ειδικούς ιμάντες. Δυστυχώς αυτές είναι οι εντολές που μας δίνουν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Αργά το βράδυ σύσκεψη με τον Διοικητή - Συνάντηση και με Μοράντ
Ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάγεται και το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Απόστολος Λαζαρόπουλος έφτασε στο ίδρυμα αργά το απόγευμα και ως αργά το βράδυ είχε συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τα μέλη της Κίνησης Μηδενική Ανοχή, πότε σε ήρεμο κλίμα και πότε με ένταση. Τα μέλη της Κίνησης παρέμειναν όλο το βράδυ εντός του ιδρύματος επιμένοντας πως αν δεν λάβουν γραπτές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για την βελτίωση των συνθηκών στο ΚΕΠΕΠ δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Νωρίτερα στο ΚΕΠΕΠ βρέθηκαν ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ με τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Μίγκο, όπου είχαν συνάντηση με τους καταληψίες ακτιβιστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου