Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 26ης Οκτωβρίου


740: Ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας θανάτους και υλικές καταστροφές.
989: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη καταστρέφοντας πολλές εκκλησίες της βυζαντινής πρωτεύουσας ενώ καταρρέει και ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Η ανακατασκευή του θα διαρκέσει έξι χρόνια.
1795: Γεννήθηκε ο Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός. Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού
1823: Οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στο Θ. Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία αναλαμβάνει ο Νικηταράς.
1863: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας (Football Association)και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Μαζί γεννιέται και ο όρος soccer που προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων: Social Ceremony.
1880: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία)
1905: Νορβηγία και Σουηδία υπογράφουν επίσημα το έγγραφο του διαχωρισμού των δυο χωρών. Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Όσκαρ Β' παραιτείται από το θρόνο του.
1911: Η κρητική Βουλή κηρύττει «εαυτήν διαλελυμένην». Οι εκλογές ορίζονται για τις 18 Μαρτίου.
1912: Ο ελληνικός στρατός, υπό τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής και νικηφόρος στην Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους Έλληνες κατοίκους. Ολόκληρη η τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίδεται άνευ όρων. Την ίδια μέρα, ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά, ενώ οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.
1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική «Ούλεν». Βάσει συμβολαίου θα συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της και να εκμεταλλεύεται το έργο μέχρι το 1974. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία θα υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και την Σκύδρα.
1955: Στην Αυστρία, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον νόμο περί μόνιμης ουδετερότητας της χώρας. Η 26η Οκτωβρίου καθιερώνεται ως Εθνική εορτή για να τιμήσει τη Διακήρυξη της ουδετερότητας. Την ίδια μέρα, η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.
1956: Θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.
1982: Με απόφαση της πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.
1984: Πραγματοποιείται η πρώτη εμφύτευση καρδιάς μπαμπουΐνου σε άνθρωπο. Η επέμβαση γίνεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Loma Linda στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η μικρή ασθενής θα πεθάνει μετά από 20 ημέρες.
1986: Τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Στον αγώνα Λάρισα - ΠΑΟΚ, φωτοβολίδα που εκτοξεύει οπαδός του ΠΑΟΚ κόβει την καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου Χαράλαμπου Μπλιώνα. Την ώρα που διάβαζε αμέριμνος μια εφημερίδα περιμένοντας να αρχίσει το ματς, μια ναυτική φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ, κτύπησε στο διαχωριστικό κάγκελο και καρφώθηκε στην καρωτίδα του. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
1990: Τελευταία επίσημη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή, στον αγώνα Ηρακλής-Βαλένθια, ανήμερα των γενεθλίων του
1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.
1994: Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπογράφουν το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης, που τερματίζει μια εχθρότητα 46 ετών. Η υπογραφή γίνεται σε τελετή στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και 5.000 επίσημων προσκεκλημένων.
2002: Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια. Η ομηρία είχε ξεκινήσει 3 μέρες νωρίτερα.

Γεννήσεις

1673 - Δημήτριος Καντιμήρης, Μολδαβός πρίγκιπας, γλωσσολόγος και μελετητής
1685 - Ντομένικο Σκαρλάτι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης
1759 - Ζορζ Ζακ Νταντόν, Γάλλος επαναστάτης
1795 - Νικόλαος Μάντζαρος, Έλληνας μουσικοσυνθέτης.
1897 - Μάξιμος Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
1926 - Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής.
1933 - Τάκης Κανελλόπουλος Έλληνας σκηνοθέτης
1945 - Δημήτρης Θ. Γκότσης, Έλληνας ποιητής
1954 - Βασίλης Χατζηπαναγής Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

899 - Αλφρέδος, βασιλιάς του Ουέσσεξ
1616 - Μήτρος Κυνικόπουλος, Έλληνας αγωνιστής
1764 - Ουίλλιαμ Χόγκαρθ, Άγγλος ζωγράφος
1890 - Κάρλο Κολόντι, Ιταλός συγγραφέας
1909 - Ιτό Χιρομπούμι, Ιάπωνας πολιτικός
1933 - Ζουζέ Μαλιόα, Πορτογάλος ζωγράφος
1946 - Ιωάννης Ράλλης, Έλληνας πολιτικός
1957 - Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας
1979 - Παρκ Τσουνγκ-Χι, Κορεάτης στρατηγός και πολιτικός
1980 - Φρέντερικ Κλαρκ, κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας
2007 - Νικολάε Ντομπρίν, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής

newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...